自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

原帖由 小bie豬 於 10-6-3 12:10 發表
今天新聞中文大學因政治"中立"而容不下民主女神像了

睇下劉遵義d公職, 米知佢有幾中立囉.

別墅

原帖由 SandyKL 於 10-6-2 21:52 發表
我係電視見到條片,國際人道救援船已扯白旗,但成班以色列海軍係船上照開槍,仲打船上既人,好慘呀!班船員,我見到不禁嗌左出黎: 唔係人!

唔止美國唔出聲,仲有佢班兄弟歐洲國家,無一國好似當年聲討中共六四咁群情洶湧。 ...

冇人耍刻意說服你,我諗你唔會係"北大人"掛?!?.
說服左你,就可平反六四咩??
唔好自我彭脹啦...
e度係自由廣場,大家講出自己意見姐.

你話你會"Let Go"六四.
如果 六四 死者係你既至親,我睇你仲會唔會講 Let Go 講得咁爽, 講埋d風凉話....!!@@$#@$#

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 kk80400 於 10-6-3 00:43 發表

其實問題係 你要佢sorry d乜呀?
你清唔清楚64 係做咗d乜呀??
佢地要推返中共
推唔緊要呀
就好似....當年洪秀全咁
推到64咪係國慶囉
所謂 勝者為王敗者為寇
同埋 當年中國政府同今年o既泰國都係差唔多做法
初初中 ...

請唔成日拉開話題.我唔理當年学運領袖握人又好,如似係咁講揾錢又好...佢哋呢班人手無寸鐵,只係反貪污反腐敗.最後中共用坦克實彈對付佢哋。如果中共只係拉晒佢哋而唔係屠城我唔會每年都要求平反

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 nisha 於 10-6-3 13:57 發表
I also think this is a big Joke. I dont think they are related.

How about HKU? 「國殤之柱」? so HKU is not "中立".....

Any mami will go to the 六四悼念活動 tomorrow?

咁多年從冇出席過,但今年決定帶埋囡囡出席,風雨不改

伯爵府

牛年勳章

小bie豬 - see you there...

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 小bie豬 於 10-6-3 03:25 發表

又換成另一個說法:
2個人有爭執,A君叫B君收聲返歸,如果唔係斬死你架!
B君唔理依然吵罵,A君發最後通牒再唔走係度繼續嘈我真係斬死你!!而B君不為所動依舊如是......結果最後A君真的殺死了B君!難道A君可以大條道理地說自己已 ...

你根本就知道 個a係傻傻地
佢分分鐘係會打死個b
你仲唔叫個b停手
仲要同個b講....佢兇下你啫
冇事架....你繼續同佢嘈la
咁係唔係你有問題呢?

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 imconfusing 於 10-6-3 16:07 發表

請唔成日拉開話題.我唔理當年学運領袖握人又好,如似係咁講揾錢又好...佢哋呢班人手無寸鐵,只係反貪污反腐敗.最後中共用坦克實彈對付佢哋。如果中共只係拉晒佢哋而唔係屠城我唔會每年都要求平反 ...

哇 我唔覺得佢地係手無寸鐵喎
有d片 見到d學生 係有武器喎
仲有呢....咁泰國今年鎮壓你又點睇呢?
紅衫軍都係反貪污反腐敗

侯爵府

原帖由 kk80400 於 10-6-3 18:25 發表

你根本就知道 個a係傻傻地
佢分分鐘係會打死個b
你仲唔叫個b停手
仲要同個b講....佢兇下你啫
冇事架....你繼續同佢嘈la
咁係唔係你有問題呢?

依你所言再對換返六四事件,
你是說我們中國政府傻傻地,隨時會殺國民,
國民唔應該同政府溝通.........

侯爵府

原帖由 kk80400 於 10-6-3 18:27 發表

哇 我唔覺得佢地係手無寸鐵喎
有d片 見到d學生 係有武器喎
仲有呢....咁泰國今年鎮壓你又點睇呢?
紅衫軍都係反貪污反腐敗

學生嘅武器只係一d木棒,火種,
相比軍隊嘅武器,學生係不堪一擊的!

珍珠宮

原帖由 小bie豬 於 10-6-3 18:41 發表

依你所言再對換返六四事件,
你是說我們中國政府傻傻地,隨時會殺國民,
國民唔應該同政府溝通.........

共產黨以前係咁
依家已經改善咗好多
都話咗...當年中國政府係有同過佢地學生會溝通
只係當年學生會 傾完之後
聲言死守天安門啫

珍珠宮

原帖由 小bie豬 於 10-6-3 18:48 發表

學生嘅武器只係一d木棒,火種,
相比軍隊嘅武器,學生係不堪一擊的!

佢地將d軍車...一架架...推返
又燒車....果時...除咗北京之外
各省都有學生聚集
如果你係共產黨
你覺得要點平息呢?
1. 同佢溝通唔聽
2. 叫佢地和平撤離唔聽
3. 出到宵禁令唔走
咁你覺得應該點做呢?
佢地要推返共產黨喎
即係....好似以前中國咁...改朝換代
用革命呢形容....都差唔多
佢地革命失敗, 咁咪就係我之前講 勝者為王

大宅

原帖由 kk80400 於 10-6-3 18:53 發表

各省都有學生聚集
如果你係共產黨
你覺得要點平息呢?
1. 同佢溝通唔聽
3. 出到宵禁令唔走
咁你覺得應該點做呢?
佢地要推返共產 ...

我諗你會有d 野攪錯咗,不過我而家要煮飯,今晚再上來解說

好開心見到大家有唔同意見,但又唔會有鬧交o既情況出現

琥珀宮

在日本歷史上佢刪左呢一段歷史,中國人可抗議,日本要一意孤行,都奈佢唔何,難道要殺日本人去洩忿嗎?但在中國近代史中,實實在在紀錄左呢一段歷史。

秦始皇焚書坑儒,經歷多年,此事實仍在,教科書仍有此一段歷史,當年資訊不發達,此史實亦可留下,憑今天資訊如此發達,我未擔心過我地中國人政史中會將六四此段事實就此埋沒。

我有說過希望世人忘記此事嗎?之前已再詳細講左在76#,不再重覆。

原帖由 CutieMommy 於 10-6-3 05:00 發表
d

照你咁講,南京大屠殺,日本軍殺左咁多中國人.日本而家話改歷史教科書,話當時只係"進入"中國...因為日本軍都死左好多人.你都同意????... 照你既羅輯,就算日本道歉,或把史實繼續記載,死左嘅人都唔會番生...不如忘記 ...

琥珀宮

我願意睇別人感受,而不願意睇別人謾罵。

自由等如可以隨便罵人嗎?我亦冇權阻止你表露你未好好管理的情緒,你只係正在屣你寶貴既時間啫。我亦與你一樣,表達自己感受啫,何需氣急敗壞呢?

如果去參加別人喪禮,你會對死者家屬講悲傷不要停,讓佢永遠延續下去嗎?而我會講節哀順便,保重身體,努力生活下去,呢種係風涼話嗎?

原帖由 CutieMommy 於 10-6-3 14:57 發表

冇人耍刻意說服你,我諗你唔會係"北大人"掛?!?.
說服左你,就可平反六四咩??
唔好自我彭脹啦...
e度係自由廣場,大家講出自己意見姐.

你話你會"Let Go"六四.
如果 六四 死者係你既至親,我睇你仲會唔會講 Let Go 講得 ...

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我既心態跟你一樣, 當年64我已經係中學生, 我一直有睇電視, 畫面亦記得好清楚, 甚至我亦有出去參加遊行. 但人長大左我再回望呢件事, 我會有唔同既睇法. 64我不會忘記, 但亦唔會背負住呢個包袱.

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-6-3 00:28 發表
”毋忘六四”, 不能忘, 更不應忘, 哩個係歷史教訓, 要銘記於心, 不能再讓歷史重現, 重蹈覆徹. 但我唔會將六四變成十字架, 變成包袱, 永遠的去背負, 沉痛, 緬懷, 執着, 於事何補?
現實是殘酷的, 真相是無情的, 閱歷, ...

琥珀宮

當時場面有點失控,除左學生,仲有其他懷著不同目的既人混左入去,當時解放軍坦克車出到天安門廣場,有片段確係坦克車被破壞,軍人被人打,但究竟在軍方開槍前或開槍後既事?咁就難判斷。

事件發生官與民各有各說,但只能相信一件事,天安門當年確實死了人,軍方確有開槍鎮壓,官民各有死傷,至於數字方面,未能確定,因為官與民都有不同版本。

以當時情況,清場係應該,但重點不應出動真彈。

各省都有學生聚集
如果你係共產黨
你覺得要點平息呢?
1. 同佢溝通唔聽
3. 出到宵禁令唔走
咁你覺得應該點做呢?
佢地要推返共產 ...

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

用真彈, 有死傷都是鐵一般的事實.

其實當年負責64既官員好多都死左或退左休, 現時既政府點會唔知道當年係有錯失, 只係佢地唔可能公開認, 咁咪即係話"鄧老"做錯事, 正如大家都知文化大革命有問題, 但一樣唔會公開認, 因為"毛主席"係無錯既.

原帖由 SandyKL 於 10-6-3 20:24 發表
當時場面有點失控,除左學生,仲有其他懷著不同目的既人混左入去,當時解放軍坦克車出到天安門廣場,有片段確係坦克車被破壞,軍人被人打,但究竟在軍方開槍前或開槍後既事?咁就難判斷。

事件發生官與民各有各說,但只能相信一件 ...

侯爵府

各省都有學生聚集
如果你係共產黨
你覺得要點平息呢?
1. 同佢溝通唔聽
3. 出到宵禁令唔走
咁你覺得應該點做呢?
佢地要推返共產 ...

首先你搞錯左一樣野,學生係反貪污,反腐敗,同爭取自由,
並沒有要推返共產黨,你應先了解歷史再作出評論!

六四事件係因為紀念胡耀邦逝世,之後學世對政府民主訴求加強,加上當時國家貪污嚴重,民生不好,官僚腐敗,不少有識之士也離開中國,學生期望國家可以改變,因而引發了學生運動,隨後愈來愈多學生和市民加入,數十萬人遊行示威!其後李鵬在電視上發表講話,把學生的和平示威說成癲覆政府,反政府嘅暴動,再加上人民日報的4-26社論才令事件一發不可收拾!
加上趙紫揚當時出面到天安門廣場慰問學生,隨後被軟禁,更令學生及人民失望。

琥珀宮

中共將所有責任推係江青及呢班四人幫身上,毛伯伯係老共元老,又係打退國民黨既人民英雄,就算係鄧伯伯被佢迫害到三上三落,個仔被批鬥到跛左,事後都不敢對毛主席不恭。

撇除六四,我非常尊敬鄧伯伯,在黨中極左勢力中,仍然能獨排眾議,改革中國,可惜佢太怕學生勢力,當年毛主席最懂利用除了工人,就係學生,無產階級係鞏固佢在黨中勢力最佳武器。

我相信鄧伯忌趙紫陽好似毛主席咁利用學生去打壓政敵,至於佢是否過份憂慮?真係一個不能解的謎。

原帖由 WChan 於 10-6-3 20:27 發表
用真彈, 有死傷都是鐵一般的事實.

其實當年負責64既官員好多都死左或退左休, 現時既政府點會唔知道當年係有錯失, 只係佢地唔可能公開認, 咁咪即係話"鄧老"做錯事, 正如大家都知文化大革命有問題, 但一樣唔會公開認 ...

侯爵府

原帖由 KENMRNG 於 10-6-3 19:14 發表

我諗你會有d 野攪錯咗,不過我而家要煮飯,今晚再上來解說

好開心見到大家有唔同意見,但又唔會有鬧交o既情況出現

期待你嘅解說

首頁
45678...9

尾頁

跳至