自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

伯爵府

原帖由 維港 於 10-6-2 22:28 發表
好多小朋友都有學樂器, 家長們, 你們自己有沒有學樂器? 我想學二胡, 幾十歲學唔知易唔易?? 有沒有意見分享吓:loveliness:

越少弦越難拉

水晶宮

我有學saxophone囉!不過都只係自學,都OK易上手既,我都over 3張野,但都學得到,實情如果自己有興趣又有時間練既,無話難既~~~我依家仲有學埋日文同英文啦~~~幾好架.

水晶宮

我想學古箏...

少奶奶的身份,丫頭的命...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

以前有學琴....而家心思思想學返....亞女而家2.5歲...佢夠4歲都比佢學....
所以而家睇緊琴,好想買座琴.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

原帖由 54heima 於 10-6-2 22:45 發表
我想學古箏...

學古箏好吖, 我個囡都有學。
古箏好聽同埋都唔難學, 好多大人去都學架,

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 維港 於 10-6-2 22:28 發表
好多小朋友都有學樂器, 家長們, 你們自己有沒有學樂器? 我想學二胡, 幾十歲學唔知易唔易?? 有沒有意見分享吓:loveliness:

之前報左名學琴..學左幾堂好悶,跟住轉左學古箏好難而家無學lu

水晶宮

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-6-2 22:42 發表
我有學saxophone囉!不過都只係自學,都OK易上手既,我都over 3張野,但都學得到,實情如果自己有興趣又有時間練既,無話難既~~~我依家仲有學埋日文同英文啦~~~幾好架. ...

你學甘多也...系自學定出去上堂...甘多樣也加埋學費會唔會好甘...
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止發言

水晶宮

原帖由 54heima 於 10-6-2 23:02 發表

你學甘多也...系自學定出去上堂...甘多樣也加埋學費會唔會好甘...

我除咗日文係上堂外,其他都係自學架~!邊有咁多錢同時間去報咁多野吖...依家我仲醉心於研究言語治療呢方面既野...又係買好多書黎睇同上網係咁摷野睇...我係幾貪心.

水晶宮

原帖由 維港 於 10-6-2 23:05 發表
saxophone好貴

我自己嗰支就八千蚊囉,老公幫我供(分期付款);我老公嗰支就四千蚊,我幫老公供(又係分期付款)...但都真係唔難玩,玩得我兩公婆好開心~~~

我老公堆電結他仲貴仲多啦!淨計屋企嗰堆都有五六支响度,BAND房至少有兩支擺响嗰度同朋友夾BAND玩.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

saxophone難吹嗎?會唔會好似笛甘吹先響?

水晶宮

原帖由 kit2004 於 10-6-2 23:37 發表
saxophone難吹嗎?會唔會好似笛甘吹先響?

查實saxophone都係難在要學點控制用氣同埋塊簧片(吹咀嗰塊竹片)啫...至於按制...基本上你細個有玩過牧童笛都會識得玩佢,佢只係多幾粒制,同有幾個唔同音&按法啫...我都係對住本說明書吹同埋睇Youtube片睇人點吹囉.我玩咗個零兩個星期已經玩到一首歌.

伯爵府

原帖由 szeszelo 於 10-6-2 23:00 發表

之前報左名學琴..學左幾堂好悶,跟住轉左學古箏好難而家無學lu

古箏我覺得唔難wow!學就學到6級 但係去考4級but發台溫.而家忙停左.

侯爵府

我本身係教鋼琴同小提琴﹐平日都有d老人家同埋家庭主婦朝早黎學琴。

我個小朋友返緊n1(a.m.),我自己就逢星期四出去學聲樂(個別)﹔恨左好多年﹐終於而家有機會學喇(細個淨係唱choir無正式學過)﹐好享受架﹗

複式洋房

好媽媽勳章

有呀,一向有自修中國笛。
進步就會快樂。

伯爵府

好媽媽勳章

古箏技巧唔算難,但係...個人覺得古箏應該係大個學好D,好多曲目太有意境(寒鴉戲水、蕉窗夜雨)唔多適合小朋友彈。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

珍珠宮

我學緊豎琴,覺得都ok...唔算太難學。
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

子爵府

好媽媽勳章

我想問你o係邊度學聲樂?
o個時我都o係TOMLEE排過, 到有位時我又就唔o岩時間...

到呀女返幼稚園時, 我想學返小提琴, o個時練緊5級歌, 但冇考, 因為之後要返工... 跟住我都會練返o下琴, 再遲d先學, 因為太耐冇彈LU...

原帖由 ohmygosh 於 10-6-3 02:45 發表
我本身係教鋼琴同小提琴﹐平日都有d老人家同埋家庭主婦朝早黎學琴。

我個小朋友返緊n1(a.m.),我自己就逢星期四出去學聲樂(個別)﹔恨左好多年﹐終於而家有機會學喇(細個淨係唱choir無正式學過)﹐好享受架﹗ ...
我想要9999呀...

伯爵府

音統處是否只係for小朋友學?
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

首頁

尾頁

跳至