夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

生咗bb後,兩公婆成日為咗d濕碎嘢吵架,家中多咗個bb,點樣維繫兩公婆感情?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要溝通&忍受!

禁止訪問

子爵府

AGREE !!!

月唔鬼理佢 ... 佢就自自然然埋黎鍚吓你攬吓你 ...

原帖由 瑤兒媽咪 於 10-6-3 09:33 發表
男人係咁衰ge,唔理佢,由得去,想做乜就做乜,佢仲對我好好多,一心一意癡住我,我成日對C6發脾氣,C6都冇乜點敢出聲博我嘴,你對的男人好,佢哋唔會領情嘅 ...

複式洋房

要互相體諒

大宅

兩個人都退1步諗,互相體諒對方

大宅

首先唔好比自己覺得生咗個BB係屋企就大囇, 要知爸爸媽媽係屋企地位係一樣, 爸爸都有份揾錢有份付出, 只係未必見到, 而且一句名言"身教重於言教", 你同丈夫的一舉一動, 已經係到教緊個小朋友, 如果你兩公婆成日嘈, 你估你個b會變成點?

其實一個家庭有咗個小朋友, 大家要嘈的通常唔係為咗小朋友就係兩公婆啲濕碎嘢, 我自己以前都會為咗呢D嘢唔開心(當然男人係過咗一晚之後就乜都唔記得啦), 但後來諗真D, 佢唔抺地唔幫我做BB啲嘢唔洗碗唔放好支牙膏唔接衫唔關燈等等又點呢, 我有時間咪我自己做囉, 比佢做果D嘢比D時間佢完成,唔好迫一聽到做乜就9秒9完成.

男人十個有九個有外遇都因為家中嬌妻變咗阿媽或者極權主義者, 自己要保持心境樂觀,你對佢好佢一定知道,如果安排可以的你可以同佢定期一個二人世界, 學嘢又得,睇戲食飯拍下拖又得, 千萬唔好失去自己.

放鬆D, 唔好將小問題發到無限大, 你倆會發覺小朋友比咗你地一個又開心又熱鬧的新階段了.

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

都係老人家最老土嗰句,「互相忍吓囉」,開心時就最好,生氣時就唔鬼理佢,對與錯唔計得咁多.

別墅

大家忍讓下啦

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講下bb得意野丫

男爵府

但係有時真係幾難忍,但好想問下,點樣唔理佢法?

大宅

屋企多個小朋友, 大家對湊的睇法都會有唔同, 所以就要多溝通及忍讓, 大家的出法點都係為小朋友好, 又或者聽吓其他人的意見及分享, 相信問題一定會解決.

大宅

原帖由 yipyipamy 於 10-6-3 13:10 發表
首先唔好比自己覺得生咗個BB係屋企就大囇, 要知爸爸媽媽係屋企地位係一樣, 爸爸都有份揾錢有份付出, 只係未必見到, 而且一句名言"身教重於言教", 你同丈夫的一舉一動, 已經係到教緊個小朋友, 如果你兩公婆成日嘈, 你 ...

"男人十個有九個有外遇都因為家中嬌妻變咗阿媽或者極權主義者"

十個同意

伯爵府

"男人十個有九個有外遇都因為家中嬌妻變咗阿媽或者極權主義者"

呢個只係佢地眾多藉口之一姐,d衰佬要去滾仲駛我地為佢提供理由咩?

別墅

都係溝通多D, 每日等BB訓左就傾下偈分享下對方每日發生既事情. 一星期盡量抽一日時間出街食飯拍拖, Keep住大家拍拖既感覺, 令對方唔會覺得只係重視BB而忽略自己. 留意下對方有咩好想買既野, 有時都要比驚喜對方.

別墅

其實,首先妳要進入你老公既世界,知道佢既興趣,鐘意d乜~~
然後就一齊去做囉,有共同興趣,咁樣大家會有多d交流,感情會好d架.

大宅

在愛裡﹐最緊要係互相包容忍耐﹐不計較﹐專重彼此嘅意原。能夠相識相愛﹐已經唔容易﹐要珍惜!

你哋仲有BB忝﹐更加多共同話題喇。記住你兩公婆嘅關係先係最親密﹐BB長大係會有自己嘅天地﹐唔好為咗湊仔嗌交。呢度好多姐妹都有生育嘅唔同經歷(包括我自己)﹐希望你能夠同你老公好好相處﹐珍惜你哋一手一腿建立嘅小家庭!

原帖由 琦琦媽 於 10-6-3 03:15 發表
生咗bb後,兩公婆成日為咗d濕碎嘢吵架,家中多咗個bb,點樣維繫兩公婆感情?

首頁

尾頁

跳至