自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有小朋友患過手口足的媽咪, 可否講吓你們小朋友患手口足時的徵狀?

大宅

好媽媽勳章

發燒、手腳有紅點 (好似出疹咁) + 口有痱滋

侯爵府

好媽媽勳章

我有個word file 你比個email我 e比你ar
原帖由 bobolam 於 10-6-3 11:21 發表
有小朋友患過手口足的媽咪, 可否講吓你們小朋友患手口足時的徵狀?

大宅

我個女發咗幾日高燒, 口腔入邊有白點..但手腳完全冇紅點....睇咗醫生, 話暫時唔係,但唔排除可能....我好担心,唔知點做呀????

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 westwest123 於 10-6-3 12:50 發表
我個女發咗幾日高燒, 口腔入邊有白點..但手腳完全冇紅點....睇咗醫生, 話暫時唔係,但唔排除可能....我好担心,唔知點做呀????
我仔上月都係咁,呢隻叫疱疹性咽喉炎,病徵完全一樣,都係發高燒+口腔潰瘍,但手腳無點點,但治療方法係一樣既,就係等......同手足口一樣都係無藥醫

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我大仔星期一睇街症話似係手足口病,佢星期日晚發燒(唔超過38.3),咀唇有紅點,第二日口腔黏膜,舌邊,咀唇有好多紅點,食野飲水覺得痛(全部攤凍左),不肯進食,手掌有少少紅點,第三日連腳板都有,口腔內紅點少左d,攤凍左ge野哄下都肯食,第四日,連大脾內側都有,肯食野,而家第5日,胃口同平時咁,但手掌腳板大脾內側仲有紅點......
除左第一日夜晚起燒外,之後無發燒。

大宅

tks...咁您個仔燒咗幾耐先退燒呀?? 我阿女星期一開始燒到今日都仲係燒呀...完全冇胃口,咩都唔食,只肯飲奶...........

原帖由 susi1024169 於 10-6-3 12:57 發表
我仔上月都係咁,呢隻叫疱疹性咽喉炎,病徵完全一樣,都係發高燒+口腔潰瘍,但手腳無點點,但治療方法係一樣既,就係等......同手足口一樣都係無藥醫

男爵府

醫生開咗咩藥?

原帖由 westwest123 於 10-6-3 12:50 發表

大宅

退燒 + 抗生素..

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 westwest123 於 10-6-3 14:45 發表
退燒 + 抗生素..

你女依家係疑似個案,有冇返學呀?
不過我經驗都好大機會係,佢喉嚨係咪好痛??

琥珀宮

原帖由 westwest123 於 10-6-3 14:30 發表
tks...咁您個仔燒咗幾耐先退燒呀?? 我阿女星期一開始燒到今日都仲係燒呀...完全冇胃口,咩都唔食,只肯飲奶...........

如果係手足口ge話,照計個口會痛,連奶都唔想飲架喎!!

琥珀宮

原帖由 westwest123 於 10-6-3 14:45 發表
退燒 + 抗生素..

手足口係過濾性病毒,抗生素通常係對付d細菌引起ge病!
我阿仔上年都試過你個女咁,發燒+個口有白點,無胃口食野,睇埋急症,個醫生話手腳無紅點就唔係手足口病。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我仔仔星期六,日開始,唔過38度,星期一開始冇燒,但係口腔開始生痱茲,手腳冇紅點,星期二晚同佢睇西醫,醫生都話佢係手足口病,比左抗生素同退燒藥佢食,但佢口腔d痱茲一樣咁痛,仲越黎越多,尋晚我見佢多左好多粒o係條脷度,牙肉又紅腫,帶左佢去睇中醫,食左一次藥,佢今朝起身明顯冇尋日咁痛,同埋d痱茲細粒左,

大宅

星期一放學就發燒....星期二開始冇返啦!!!
問佢喉嚨係咪好痛, 佢又話唔係...只係咩放入口都話熱...
佢得2歲8個月咋....心痛死我啦!!!

原帖由 nakoko 於 10-6-3 14:49 發表

你女依家係疑似個案,有冇返學呀?
不過我經驗都好大機會係,佢喉嚨係咪好痛??

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 mupooh 於 10-6-3 15:02 發表

如果係手足口ge話,照計個口會痛,連奶都唔想飲架喎!!

我個仔個口都好痛架,但係佢好肚餓,我會攤凍d奶比佢飲,佢而家一日飲4至5支奶,跟住再煲粥比佢食,又係攤到凍晒比佢食,慢慢氹佢食,知佢好痛,但冇辦法,唔想佢入醫院吊鹽水.........

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 westwest123 於 10-6-3 15:29 發表
星期一放學就發燒....星期二開始冇返啦!!!
問佢喉嚨係咪好痛, 佢又話唔係...只係咩放入口都話熱...
佢得2歲8個月咋....心痛死我啦!!!

我好明你,因我仔都係岩岩3歲
見到佢咁,真係好心痛

大宅

我個女有2日都高燒到39.8 ar....

原帖由 ReikoLau 於 10-6-3 15:28 發表
我仔仔星期六,日開始,唔過38度,星期一開始冇燒,但係口腔開始生痱茲,手腳冇紅點,星期二晚同佢睇西醫,醫生都話佢係手足口病,比左抗生素同退燒藥佢食,但佢口腔d痱茲一樣咁痛,仲越黎越多,尋晚我見佢多左好多粒o係條脷度, ...

子爵府

我女好細個時試過一次呢啲疱疹性咽喉炎,成口爛晒, 留出來啲口水仲好臭, 無藥醫架, 等7-10日啦, 個時佢爛到個口咩都唔想食, 醫生就叫我地俾啲cold野俾佢, 要注意唔好脫水, 因為發燒同埋唔肯飲水好易脫水... 果然7日后佢開始有胃口同好番.

原帖由 susi1024169 於 10-6-3 12:57 發表

大宅

係呀....我都唔想佢入醫院...好慘架!!! 好彩佢都仲肯飲奶..如果唔係都唔知點算.........

原帖由 ReikoLau 於 10-6-3 15:31 發表

我個仔個口都好痛架,但係佢好肚餓,我會攤凍d奶比佢飲,佢而家一日飲4至5支奶,跟住再煲粥比佢食,又係攤到凍晒比佢食,慢慢氹佢食,知佢好痛,但冇辦法,唔想佢入醫院吊鹽水......... ...

侯爵府

阿仔啱啱証實咗手足口病, 佢口有飛之, 發燒, 最高 101.xx, 好攰, 暫時手腳冇紅點, 但遲 d 唔知, 但好攰, 好攰囉

首頁

尾頁

跳至