自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

原帖由 mupooh 於 10-6-3 15:06 發表

手足口係過濾性病毒,抗生素通常係對付d細菌引起ge病!
我阿仔上年都試過你個女咁,發燒+個口有白點,無胃口食野,睇埋急症,個醫生話手腳無紅點就唔係手足口病。 ...

我個 e 生又唔係咁講喎, 佢話只係手 / 足 / 口是旦有一樣病徵出現就當係架啦

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

原帖由 ReikoLau 於 10-6-3 15:31 發表

我個仔個口都好痛架,但係佢好肚餓,我會攤凍d奶比佢飲,佢而家一日飲4至5支奶,跟住再煲粥比佢食,又係攤到凍晒比佢食,慢慢氹佢食,知佢好痛,但冇辦法,唔想佢入醫院吊鹽水......... ...

我阿仔星期一去睇街左,醫生只係開退燒藥,話無藥醫,寫左封轉介信話佢再唔食野飲水就要去醫院...........
不過之後佢keep住食中藥病情都有好轉,起碼琴日開始無話個口痛。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 susi1024169 於 10-6-3 12:57 發表
我仔上月都係咁,呢隻叫疱疹性咽喉炎,病徵完全一樣,都係發高燒+口腔潰瘍,但手腳無點點,但治療方法係一樣既,就係等......同手足口一樣都係無藥醫

細仔上星期五開始發燒, 燒咗2日
退燒後見上顎有一紅點 (唔細心睇唔到)
第二日白白哋
噚日謝埋...

全程都係得呢粒飛滋

佢食得無喉痛
飲稍熱奶 & 通粉都OK...

噚日再去覆診攞証明書返學, 醫生都話得一粒, 其實都好斷確定係咪手足口

別墅

HI,

是手足口病嗎?
有無經驗媽咪可分享? ... My daugher has fever around 38 as of today morning, sofar no飛滋or白點 but getting fever again by tonight of 39.
I take her to consult the doctor today morning but he can't answer me either and just ask me to wait for 1-2 days.

大宅

My son only 手腳有紅點 + a few 水泡, NO 發燒、NO痱滋, he can eat and play at usual...........doctor comfirm it's hand foot mouth desease but not a serious one, it heal by himself round 2 weeks.

NO medicine given at all coz he don't have fever.

首頁

尾頁

跳至