在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我現在是一個在職媽媽, 年半前婚後轉了工, 本想努力讀好一個學位, 在新工作闖一番新天地, 誰不知婚後不足一個月便有了BB, 就此放棄了讀了一半的學位, 十個月後生了一個仔仔, 我努力的餵了三個月全人奶六個月半人奶.

由於我還要上班, 又不想請工人, 所以交給了我住在荔枝角的媽媽照顧, 而住在將軍澳的我們平日會星期三回家一次吃飯, 星期五才帶BB回家住, 星期日晚再回婆婆家住.
為了可以和BB聯繫感情, 所以我平日要上班時都會在吃午飯時打給BB和他說說話, 由三個月的他到現在一歲半, 每日如是.

而且到他回到將軍澳的家時, 每天和他說話, 沖涼, 煮粥仔到飯仔, 去公園去游水, 大小二便的清理, 飲奶奶, 陪訓, playgroup, 都和爸爸一起做, 縱使少了點自己的時間, 少了放假的休閒, 但為了盡父母的責任, 我也沒有抱怨, 而且到婆婆家吃飯時, 都會快食而節省多點時間和BB玩和抱抱.

結果呢, 我這個小B從來沒有忘記過我, 每次見到我, 也會抱抱吻吻, 每次要回將軍澳家, 也沒有要找婆婆或不習慣, 而且給他選擇要媽媽或婆婆, 媽媽一定是第一的, 有時在婆婆家時可能要婆婆陪, 但大多數也是要媽媽. 連婆婆也說他是個養不熟的BB, 他在有我或爸爸在場的地方時, 也會拉住我或爸爸去玩或看車.

我看到有很多媽媽會抱怨BB親工人或婆婆嫲嫲(總之是照顧BB的人), 各位抱怨中的你, 有沒有想想你照顧他的時間有多少?有很多比我幸運, 可以每晚見到BB, 可以和他一起睡, 一早起來又可以見到他, 但問心一句, 大家會否習慣叫工人餵奶, 洗大小二便, 餵食, 行街叫工人抱, 叫工人陪BB, 叫工人同BBplaygroup ?我見小B的時間一定比大家少, 但我付出的BB全部知道, 他用行動証明他知道我愛他.

有時總要犠牲一下, 放下點自己休息的時間, 不求回報, 但求記著要盡做母親的責任, 當然不要失去自己, 現在的我可以分點時間去學一些興趣, Papa去參加一點活動, 出出街去去旅行, 因為我要記住, 現在的我不至有了一個小朋友, 也有了一個和自己一生一世的好伴侶(我丈夫).

共勉之~~~~~

禁止訪問

回覆 1# yipyipamy 的文章

大宅

係, 實際的 "日常" 照顧很重要, 小朋友未必知道乜野叫 "愛", 但你照顧佢起居佢一定理解到你對佢的關心.

出外返工吾能夠時刻照顧佢唔緊重, 最重要係同佢相處時要親力親為, 佢就會知道媽媽其實很疼佢, 只不過需要返工才不能朝夕相對.

我無老人家幫手所以屋企只能請傭人. 但放工或放假我盡量自己照顧佢衣食起居, (雖然身體有時真的倦).

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

只要事事親力親為,自己便會知道各人心中所想及需要.家人亦會睇會到你的愛..
自從沒有工人,我才知道家中很多野都不完善.小朋友起居有何處理得不好....努力改善中....有開心亦會累...
一向連看病及帶興趣班都不會假手於人,才知道她們真的愛你..

大宅

睛靈勳章

I agree and that's what I do. I sleep with my girl every night, even though I have a maid. But I have to admit that it's really really tired, especially sometimes she wakes up a few times during night. However, she sticks with me the most, until now.

民房

原帖由 yipyipamy 於 10-6-3 18:35 發表
我現在是一個在職媽媽, 年半前婚後轉了工, 本想努力讀好一個學位, 在新工作闖一番新天地, 誰不知婚後不足一個月便有了BB, 就此放棄了讀了一半的學位, 十個月後生了一個仔仔, 我努力的餵了三個月全人奶六個月半人奶. ...

種瓜得西, 種豆得豆 ~
不過總有人有心而力不從心既 ~

大宅

我亦相信strong bonding between mom and baby 係beast feed 附送既禮物. 幾辛苦都抵!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 yipyipamy 於 10-6-3 18:35 發表
我現在是一個在職媽媽, 年半前婚後轉了工, 本想努力讀好一個學位, 在新工作闖一番新天地, 誰不知婚後不足一個月便有了BB, 就此放棄了讀了一半的學位, 十個月後生了一個仔仔, 我努力的餵了三個月全人奶六個月半人奶. ...

人不犯我, 我不犯人.

複式洋房

好TOUCHING 既一篇分享. 我同樣係在職媽媽. 平日返工就只有夜晚2小時同仔仔共聚既時間. 雖然真係好倦, 但我亦相信付出同收獲係成正比既. 只要我多花時間同細心照顧仔仔需要, 陪伴. 仔仔一定知道媽媽係愛佢, 佢一定知道工人同媽媽既分別. 事實上, 我仔仔都好粘我. 當然間中佢都會粘工人啦. 但佢從來唔會唔要媽媽要工人
我反而擔心, 爸爸同仔仔關係, 因為仔仔有時會要工人唔要爸爸

大宅

我覺得你做得好好呀, 呢個係你的成果, 替你開心。
我有個朋友跟你一樣呀, 坐完月返工後, 個囡囡就跟婆婆返屯門住, 爸媽本身住港島區架, 又係星期五接返嚟, 星期日又送番去屯門, 差不多兩年都係咁, 囡囡亦好喜歡跟爸媽。9月佢地囡囡返N1全日班, 佢地可以自己照顧返囡囡, 不知幾開心呀。

王國長老

畀面勳章 王國長老

謝謝您的分享, 很真實也很讓人感動~

非常同意您的一句: "總要犠牲一下, 放下點自己休息的時間... 但求記著要盡做母親的責任"

原帖由 yipyipamy 於 3/6/2010 06:35 PM 發表

子爵府

好媽媽勳章

自產假後,我個囡就日頭去奶奶度,我每日放工就趕去奶奶度湊亞囡返屋企,之後煮飯做家務。每朝都會煮定亞囡o既午餐帶埋去奶奶度,等奶奶唔洗太辛苦,日日如是...冇懶過。

我奶奶幫人湊 bb/小朋友好多年,佢話唯獨得我個囡要媽咪唔要佢,亦都話幫人湊咁多個,都係得我先會日日都湊個囡返屋企,風雨不改。

我個囡而家兩歲幾喇,同我關係非常好。

不過兩年幾以黎,我就好似同 d 朋友絕晒交咁,冇晒私人時間。好多人都問我點解要咁對自己,我一樣答人地因為要盡母親o既責任,我要由亞囡細個開始同自己建立母女關係,他日有咩事都會同我講。

大家加油呀!

大宅

非常認同你的見解。

1) 肯堅持餵人奶; (同你一樣,我也是在職媽媽,餵全人奶3個月,半人奶6個半月。)
2) 就算有人幫忙湊BB,放工後一定要照顧囝/囡,要同佢地玩(我自己有工人,每日7:20出門,18:00才回家,回家後會自己湊BB,餵佢食粥及幫佢洗白白(我個工人一次都未同個我個囝洗白白,因為呢D係親子時間,我同老公堅持唔會比工人做),中午時間要趕出去買菜,諗BB三餐固體既食物,每晚BB同我地訓,夜晚佢哭,都係我地照顧(由初生至依家一歲都係,工人完全唔需要在夜晚照顧BB),每晚23:00才可有自己既時間,一日忙足16個小時.....

其實,有了BB既生活,真係好辛苦! 不過,有了BB既出現,婚姻更美好,因為大家都有更及愛,以愛都教養孩童!

大家努力!

大宅

我都要學下先....

我返工時間長,每天最多只有二餐奶可以餵,仲要同爸爸爭...

我個工人好勤力,成日想幚我地餵奶沖涼,其實她唔係好明,我想自己做多d,見她爭住來做,都唔好意思講....

等我慢慢令她明白先得....

侯爵府

小小分享, 我做過年多全職媽, 剛剛又走回職場, 覺得無論在職媽媽多努力也遠不及全職照顧, 孩子本來就該享有媽媽貼身既愛, 為囗奔馳也是大人世界既選擇, 我好善慕一些新移民媽咪(有學識果種), 黎到香港唔駛做又上政府樓, 教得個囝精乖聰明, 普遍香港家庭都係在職父母, 越中產就越難放棄份工, 孩子就由外嫞搞惦, 入到名校, 剩係睇到佢地功課跟得上就已經偷笑, 有時間又要帶佢上興趣班, 個囝囡心諗嘜都理唔到咁多, 每次見到一些年青人跳樓都好心痛, 過多十幾年我地班2000後又點!
呀,講開小朋友由老人家照顧, 我覺得都好過整天對工人, 到小朋友大些會見到成果, 自已辛苦都值架!
再無得揀好似我以前咁要靠工人都唔好依賴佢地咁多, 假架! 妳一走開佢地就卦住講電話sms, 咪尤得佢囖! 唔好浪費左保貴既親子時間呀. 有時我見到d工人同少主人玩得落力, 我就睇下佢呀媽係邊, mum唔响度工人唔會咁落力, 自己媽咪反變局外人多可惜!! 以前自己都有時貪舒服, 跟住自己揍番就辛苦啦, 不過辛苦過先感覺到自己做人呀媽, 非常值得.

子爵府

睇到咁多位在職媽媽的分享,覺得很受鼓勵,多謝大家!

我們都是走在同一條道路上的在職媽媽,辛苦是必然的,閒時有這樣的互相支持,十分重要!!

不如又借下位講下自己啦!

BB現在快十個月大,自兩個月開始就返育嬰園,老師照顧和教導得很好,BB智力和體能發展都令人滿意。每天BB都由祖父母或外婆接返我家,跟BB玩外亦會煮晚飯,然後我跟老公盡量七點前放工回家一起吃晚飯(有時他早放也可以替BB沖涼)。

每天照顧BB的人都不少,他跟這些carers關係都很close,但係我很高興,因為我每日放工回家時,他見到我都會咧開大大的口仔,表現雀躍。若我不立即洗手抱他,他就會哇哇叫投訴!

我每天早上出門前餵奶,換片,BB睡前跟他好好相處,待他睡後兩公婆就要極速做家務。雖然是倦,但係感覺好滿足,覺得同老公(當然還有許多幫手)一起分工合作建立家庭,很快樂! (當然,當weekday凌晨時分BB扭計時,自己真係很想扁他!嘿嘿,我其實明白自己的性情,做full-time mom 確實不太適合自己,每天跟BB小別一下,反而有助增進感情!)

我的老闆,三子之母,一直都是working mom,她給我的鼓勵是,quality time!!!大家互勉之!

大宅

畀面勳章 大廚勳章

好感人~~~~~

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

妳做得好好呀! 成日聽到有 D 媽咪話個 BB 唔 `痴` 佢, 剩係 `痴` 工人, 或者揍佢既人, 但真係一分耕耘, 一分收穫架! 我試過去聽個講座, 個姑娘話父母要多 D 同 BB 傾計, 有時間就同 BB 做下按摩咁, 有個在職媽咪即刻話我做好忙架, 咁個姑娘就話做唔到按摩唔緊要, 妳幫 BB 沖涼陣同 BB 傾多D 計啦! 個媽咪就話我放左工返到屋企工人都幫 BB 沖好晒涼啦! 我未幫 BB 沖過涼架! 跟著個姑娘就話, BB 6 個幾月妳都未同 BB 沖過涼? 個媽咪重理直氣壯咁話我要返工丫嘛! 個姑娘就問佢, 咁妳星期六, 日都要返工咩? 個媽咪即刻 O 晒咀唔敢答.

複式洋房

見到咁多媽媽分享, 真係一支持既感覺. 教養孩童係父母既責任, 大家都要一齊加油, 第日回望會好滿足無憾.

大宅

我到仔仔家陣2.5yrs都盡量自己晚晚同佢沖涼, 沖涼確實係好好既親子!!
我個仔剩係 `痴`我

原帖由 meiling222 於 10-6-7 12:59 發表
妳做得好好呀! 成日聽到有 D 媽咪話個 BB 唔 `痴` 佢, 剩係 `痴` 工人, 或者揍佢既人, 但真係一分耕耘, 一分收穫架! 我試過去聽個講座, 個姑娘話父母要多 D 同 BB 傾計, 有時間就同 BB 做下按摩咁, 有個在職媽咪即刻 ...

首頁

尾頁

跳至