在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 kitmantsoi 於 10-6-7 13:22 發表
我到仔仔家陣2.5yrs都盡量自己晚晚同佢沖涼, 沖涼確實係好好既親子!!
我個仔剩係 `痴`我

我都好明白, 亦樣樣事都親力親為, 但就係咁樣, 激嬲左我奶奶

但我堅持唔理, 始終子女係我同老公的, 照顧佢地既責任, 應該係我地身上至啱的.

大宅

醒目開學勳章

我都係在職媽媽, 自問照顧bb已盡了力, 但係有d事5知点解我覺得好hurt 我lor...
BB 係平日跟婆婆住, 假日我便會湊回家, 平時不用上大陸工作的話就必會回婆婆家跟bb玩; bb 係婆婆家就必定"次"婆婆的, 回到我家就會"次"我;
我每次回婆婆家就例必先進bb房放下鎖匙, 手袋, 八達通咭後才去洗手的, 而要入bb房就必先要經過婆婆房才可; 有天我回婆婆家, bb在房跟工人好像剛睡著, 婆婆在自己房看電視, 我就按慣性先入bb房, 点知剛推開房門便有人擋住去路, 好像在說閒人免進, 一路用手推我一路係咁叫"走..走...走", 我知婆婆用意是不想我打擾bb, 但佢用錯方法lor...令我覺得受侮辱, 我身為bb嘅母親, 返到入屋梗係想望吓嗰女啦, 5通咁都5得咩?

隔咗成粒鐘, 我一路都係bb床隔離張大人床度看書, 5知係咪有d雜聲, bb朦朧地張開眼見到我就喊, 仲越喊越大聲, 個工人入嚟(我係度氹緊阿女再"訓"過"), 阿女見到佢就仲喊大聲d, 個工人就用手勢示意叫我走, 我就好反感, 就回應一句"做咩啫!" 随即阿女就起身, 我就抱起佢氹佢, 嗰工人一個手勢阿女就去咗佢嗰度, 我當時好冇癮, 嗰心好痛; 点解阿女會咁ka???

好想好想自己有能力做個全職媽咪......唉......

大宅

原帖由 yipyipamy 於 10-6-3 18:35 發表
我現在是一個在職媽媽, 年半前婚後轉了工, 本想努力讀好一個學位, 在新工作闖一番新天地, 誰不知婚後不足一個月便有了BB, 就此放棄了讀了一半的學位, 十個月後生了一個仔仔, 我努力的餵了三個月全人奶六個月半人奶. ...

好開心有個咁好既分享, 我BB而家只係兩個半月, 即我都只係啱啱放完ML, 暫時都未知bb會5會勁痴婆婆, 而家放工都盡量趕返去婆婆度同bb玩, 餵下奶咁, C6就叫我唔好日日過去, 搞到慣左日日過去, 如有日有事過唔到去, 就唔捨得, 但我又唔係咁諗, 已經少時間見佢同陪佢, 唔想比佢覺得媽媽唔要佢咁, 我同婆婆屋企相隔好遠, 我住馬灣, 佢住lam tin, 而我係灣仔返工, 每日都好攰其實, 但無計, 只係希望比bb覺得仲有媽存在, 希望第時同bb既關係可以同樓主一樣咁好啦

有樣野好奇怪, 我係mix 人奶同奶粉, 坐月期間, bb食人奶只係食15mins就彈返出黎, 而家竟然食成大半個鐘

大宅

原帖由 Doraemon_ng 於 10-6-7 15:10 發表

我都好明白, 亦樣樣事都親力親為, 但就係咁樣, 激嬲左我奶奶

但我堅持唔理, 始終子女係我同老公的, 照顧佢地既責任, 應該係我地身上至啱的. ...

好好呀, 比我都唔會理佢, 個BB係我嘅, 又唔係佢, 我一定會堅持, 唔通比佢將來同其他人/BB講話你唔識照顧BB咩~~~

大宅

原帖由 petpetmaggie 於 10-6-7 16:21 發表
我都係在職媽媽, 自問照顧bb已盡了力, 但係有d事5知点解我覺得好hurt 我lor...
BB 係平日跟婆婆住, 假日我便會湊回家, 平時不用上大陸工作的話就必會回婆婆家跟bb玩; bb 係婆婆家就必定"次"婆婆的, 回到我家就會"次" ...

我有時都會咁諗, 不過為咗可以令小朋友有好啲的生活同老公唔洗咁辛苦, 暫時只有呢個方法可行.
如果我係你, 首先我會問BB佢想要邊個, 如果佢想要我我一定唔會放手比外人, 當然我個B都有試過要公公婆婆唔要我, 我都有小小hurt, 不過佢好快又會要揾番我, 所以唔洗唔開心, 小B知你係鍚佢嘅.
你話婆婆即係你媽媽是吧, 通常好少會自己亞媽同自己爭BB湊, 我媽媽無咁樣, 可能我個人好tough, 個媽媽同99都唔敢同我爭. 你同你媽媽(即婆婆)多D溝通, 比佢知你想同BB親多d啦, 我相信佢會了解同配合的, 唔似99咁唔知點同佢講先唔會激親佢

大宅

原帖由 bulo 於 10-6-7 16:58 發表

好開心有個咁好既分享, 我BB而家只係兩個半月, 即我都只係啱啱放完ML, 暫時都未知bb會5會勁痴婆婆, 而家放工都盡量趕返去婆婆度同bb玩, 餵下奶咁, C6就叫我唔好日日過去, 搞到慣左日日過去, 如有日有事過唔到去, ...

我老公以前都係咁講, 話個B咁細唔洗理佢咁多, 但後來佢聽得D專家同身邊D人講小朋友的教導係由一出世開始, 又見到有不同的例子(好同唔好都有, 總之少咗父母關心的小朋友通常都難教D),佢自己都鼓勵我哋番多D.加上依家剛搬咗同小B隔一條街的屋苑, 差唔多一個星期都去四日亞媽屋企(除咗小B番自己屋企外)
我個B都會食好耐, 健康院D姑娘話有時佢想要多D心靈上的安慰, 唔果唔係太耐我都會由得佢食, 有時見佢埋身食完之後個超滿足樣真係到依家都重回味中呢~~~~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 yipyipamy 於 10-6-7 17:24 發表

好好呀, 比我都唔會理佢, 個BB係我嘅, 又唔係佢, 我一定會堅持, 唔通比佢將來同其他人/BB講話你唔識照顧BB咩~~~

佢已經週圍咁唱開左啦~ 不過佢未離家出走時, 我只係我大囡口中得知, 當佢走左後, 佢d 朋友同埋妹妹們, 好關心我搞唔搞得掂之下,我先發現佢原來周圍唱唔係事實既事咁啫.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 yipyipamy 於 10-6-7 17:24 發表

佢已經週圍咁唱開左啦~ 不過佢未離家出走時, 我只係我大囡口中得知, 當佢走左後, 佢d 朋友同埋妹妹們, 好關心我搞唔搞得掂之下,我先發現佢原來周圍唱唔係事實既事咁啫.

伯爵府

好媽媽勳章

別墅

多謝分享... 我BB未出世,打算每日返工交比奶奶凑,放工去奶奶度食飯都要成九點幾先可以凑番屋企。好想每朝早返工前同放工後都可以埋身餵,等佢同媽媽多d時間相處。睇到版主的分享,有多d信心會捱得住...

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我同樓主原來係一樣既生活方式架...

//QUOTE

我們平日會星期三回家一次吃飯, 星期五才帶BB回家住, 星期日晚再回婆婆家住.
為了可以和BB聯繫感情, 所以我平日要上班時都會在吃午飯時打給BB和他說說話
, 由三個月的他到現在一歲半, 每日如是.

而且到他回到將軍澳的家時, 每天和他說話, 沖涼, 煮粥仔到飯仔, 去公園去游水, 大小二便的清理, 飲奶奶, 陪訓, playgroup, 都和爸爸一起做, 縱使少了點自己的時間, 少了放假的休閒, 但為了盡父母的責任, 我也沒有抱怨, 而且到婆婆家吃飯時
, 都會快食而節省多點時間和BB玩和抱抱.

大宅

AGREE!!!! 眼見太多人都依賴工人了......
但其實返工加照顧BB同屋企人都真係好辛苦. 但係, 我都覺得工人係用來幫手照顧日常家居的事, 但照顧BB始終都係父母的責任.

原帖由 yipyipamy 於 10-6-3 18:35 發表
我現在是一個在職媽媽, 年半前婚後轉了工, 本想努力讀好一個學位, 在新工作闖一番新天地, 誰不知婚後不足一個月便有了BB, 就此放棄了讀了一半的學位, 十個月後生了一個仔仔, 我努力的餵了三個月全人奶六個月半人奶. ...

珍珠宮

好高興有咁多在職媽咪分享. 工作同家庭係可以並存, 雖然好辛苦, 但媽咪同仔女嘅關係會令人理解到, 幾辛苦都係值得!

大宅

我7月份開始要自己湊囡囡返學及返學,

囡囡k.2返幼稚園,

因EE湊埋6月就唔幫手湊放學及學校假期,

平日我可以煮好飯,

買埋、食埋、洗埋、做少少家務先去湊,

或有事做唔煮,做好先湊,EE好幫得手

現在要自己一腳踢...

因先生好夜放工,放工要自己攪掂.....

都好驚應付不到...

最慘學校假期未落實誰人幫手....???

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 miyokiwai 於 10-6-12 11:08 發表
但其實返工加照顧BB同屋企人都真係好辛苦. 但係, 我都覺得工人係用來幫手照顧日常家居的事, 但照顧BB始終都係父母的責任.

...

我認識都已經有個, 咩都叫工人做, 學校活動又叫工人代佢參加. 連帶小朋友d功課, 都叫工人去睇埋. 總知小朋友一齊所有事, 包括管教,都交俾個工人負責....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 miyokiwai 於 10-6-12 11:08 發表

...

我認識都已經有個, 咩都叫工人做, 學校活動又叫工人代佢參加. 連帶小朋友d功課, 都叫工人去睇埋. 總知小朋友一齊所有事, 包括管教,都交俾個工人負責....

伯爵府

好媽媽勳章

...

首頁

尾頁

跳至