跳至

首頁

尾頁

別墅

咩talk呀??

原帖由 purple2010 於 10-10-11 14:16 發表
今日胡先生打比我, 同我傾左好耐...唔知做乜呢?
唔知係咪有人投訴佢呢...我諗傾左超過十五分鐘...
仲o係度話我個囡好叻...好主動...

而且李主任又打黎比我, 問我有冇興趣參加個talk...
問左一次...之後同胡先生傾完 ...

複式洋房

李主任話係同小朋友呀...教育有關o既...
詳情佢會將d 資料放入我囡囡書包...到時再睇...
要去到九龍o個邊聽o既...一個上午...10月30號...
佢話今次會派一位教師同兩位家長去喎...

原帖由 dongan 於 10-10-11 23:49 發表
咩talk呀??

複式洋房

可能你之前報名o個陣冇睇到件校服...所以唔知咁麻煩...
而k1冇課外活動都好正常...我以前o個間都冇o家...
不過就有好多要比錢o既活動...好似逢星期六有得番學校學畫畫同跳舞...呢間就冇...

初初轉黎呢間學校, 我都有少少衝動想轉番去以前o個間...
可能係習慣左...同埋之前間幼稚園小班教學...1班都係10個小朋友...老師好清楚每位小朋友...但我睇過呢間學校o既書...大致上同聖彼德o既一樣...而且仲加多左好多英文故事書...遲少少我會再問下第時d 功課會唔會再多d...
我覺得太少喇...之前間幼稚園每日最少都有2樣功課...而家呢間一星期只係一三五有...我覺得唔夠...所以我買左5-6本exercise比個囡做...其實揀呢間幼稚園係想訓練個囡個紀律同打好d 個底...上到小學冇咁辛苦....始終佢係一間傳統o既幼稚園...

而借書呢個問題, 我覺得係最麻煩...遲下會再同校長反影一下...睇下有冇得改善...

原帖由 dongan 於 10-10-11 23:48 發表
我可能唔會,尤其係男仔,因為佢地套校服係吊帶褲,所以小便比較麻煩,加上K1係無課外活動參加,要K2先有,不過D校車司機同嬸嬸非常有禮貌同好好人.

別墅

聽您咁講以前o個間幾好woo,叫咩名呀??

原帖由 purple2010 於 10-10-12 08:56 發表
可能你之前報名o個陣冇睇到件校服...所以唔知咁麻煩...
而k1冇課外活動都好正常...我以前o個間都冇o家...
不過就有好多要比錢o既活動...好似逢星期六有得番學校學畫畫同跳舞...呢間就冇...

初初轉黎呢間學校, 我都 ...

複式洋房

我pm左你...

尋晚我聽囡囡講, 話祺聰整濕左褲仔...同埋喊...
唔知係咪佢記左以前發生o既呢? 定真係尋日發生...
原帖由 dongan 於 10-10-12 22:52 發表
聽您咁講以前o個間幾好woo,叫咩名呀??

複式洋房

借書呢個activities我都覺得好有問題, 呢個活動主要目的都係想小朋友睇多啲書, 有咩理由只可以喺學校借書呢, 兼個小朋友又搭校車, 我又要湊住細佬, 好難特住返去借本書.

民房

我個女都係易桂芳畢業!大家交流交流.

複式洋房

你好, 我想問你個囡o個陣, 有冇家長反影過借書呢個問題呢? 同埋你個小朋友而家讀邊間小學呀?

原帖由 riri1222 於 10-10-13 10:26 發表
我個女都係易桂芳畢業!大家交流交流.

複式洋房

我都想知第二間保記幼稚園係咪都係咁樣安排借書o既呢?

原帖由 sachu 於 10-10-13 09:52 發表
借書呢個activities我都覺得好有問題, 呢個活動主要目的都係想小朋友睇多啲書, 有咩理由只可以喺學校借書呢, 兼個小朋友又搭校車, 我又要湊住細佬, 好難特住返去借本書. ...

複式洋房

我剛剛打去保蔡問...
佢地都有借書活動...每兩星期一次, 小朋友自己借...
如果家長想借都可以去佢地旁邊座校舍借...
保蔡環境大d...資源多d...24號我會去睇下...
睇下轉唔轉校...

原帖由 purple2010 於 10-10-13 12:47 發表
我有想知第二間保記幼稚園係咪都係咁樣安排借書o既呢?

民房

我囡囡讀緊志豪;佢以前讀易桂芳嗰陣都有借書,一星期有一日係小朋友自己借返屋企,一日係家長借嘅,不過依家唔知係唔呢?

複式洋房

我頭先都番左學校...借完書, 我見胡先生同人傾緊計...
所以同c班o既先生反影...點解學校會咁安排o家?
我問佢學校係咪一直以來都係咁樣叫家長過黎借書o既呢?
先生話: 呢個活動係自願性質...小朋友可以唔參加...住得近o既可以參加到...我就話你地攪活動, 乜唔係想家長同小朋友都參與o既咩?o係平日番工時間黎借書, 點安排到呢?
對d 住得遠o既小朋友黎講, 就少左一個學習o既機會...
之後佢先同我講話黎緊小朋友都會自己有得借書番屋企睇...逢星期四, 等學校出通告...

複式洋房

讀志豪好唔好呀? 多唔多功課同活動呀?
原帖由 riri1222 於 10-10-13 15:40 發表
我囡囡讀緊志豪;佢以前讀易桂芳嗰陣都有借書,一星期有一日係小朋友自己借返屋企,一日係家長借嘅,不過依家唔知係唔呢?

民房

回覆 1# purple2010 的文章

O.K喎!我個女讀得好開心丫,活動都幾多,。

民房

回覆 3# purple2010 的文章

其實我以前都係咁,不過我就住得近,個女又好鍾意睇書,所以我就得閒就同佢去。既然唔係一定要參加,妳又無需要咁介意吖,大家嘅出發點都係為咗小朋友啫;如同校方溝通吓,睇吓如果要返工嘅家長,校方可唔可以改改時間,最梗要係家校合作,溝通多啲就得啦!

複式洋房

我之前已經同學校反映過o家喇...班主任做唔到任何野...
其實我覺得呢個活動係希望小朋友睇多d書...
有幾多家長唔駛番工黎到借書呢? 作為一個教育機構, 係咪應該諒解我地呢班要番工o既家長/住得遠o既家長呢?
如果係星期六舉行, 就冇咁大問題啦...但校方話唔可以改時間!
另外, 我都係今日先知原來小朋友都有得借書o既...如果係咁, 我就唔會join 呢個活動...

始終唔習慣呢間學校...好內疚, 好似幫個囡揀錯學校咁...
原帖由 riri1222 於 10-10-13 18:36 發表
其實我以前都係咁,不過我就住得近,個女又好鍾意睇書,所以我就得閒就同佢去。既然唔係一定要參加,妳又無需要咁介意吖,大家嘅出發點都係為咗小朋友啫;如同校方溝通吓,睇吓如果要返工嘅家長,校方可唔可以改改時間,最梗要係家校 ...

複式洋房

志豪係用中文教學?? 因為都幾新...唔清楚係點...
o係寶田附近, d人成日話好多人o係附近吸毒...唔咪真o家?
原帖由 riri1222 於 10-10-13 18:25 發表
O.K喎!我個女讀得好開心丫,活動都幾多,。

民房

回覆 6# purple2010 的文章

其實妳又唔好咁內疚,最梗要係妳小朋友鍾唔鍾意間學校,同其他小朋友相處融洽嗎?說句真的,是小朋友返學呢,最梗要是她開心是嗎?還有那個借書問題呢,父母沒有時間不打緊,坊間也有很多刋物給她選擇的,兒童快報是一個錯的選擇,可以由看圖開始,也有很多卡通人物,頗吸引小朋友看的,小女小時也是看它呢!希望可以幫到妳。 P.S 誰是妳囡囡班主任?

民房

回覆 2# purple2010 的文章

係呀,志豪係用中文教學,不過有分普通話班。另外妳話附近好多人吸毒嗰個問題,我咁多年又未見過,不過附近又真係好多街坊係度坐,但係學校係近山邊,如果妳想知可以上www.plkheps.edu.hk睇吓既。
P.S.屯門區小學用英文教 : 圓玄小學

複式洋房

胡先生係班主任!我明白的!我個囡不是太喜歡這間學校!其實每星期我都同個囡借十本中英文書睇,我相信對她來說一定足夠!我唔高興只係學校嘅安排同答覆!
原帖由
riri1222 於 10-10-13 19:53 發表
其實妳又唔好咁內疚,最梗要係妳小朋友鍾唔鍾意間學校,同其他小朋友相處融洽嗎?說句真的,是小朋友返學呢,最梗要是她開心是嗎?還有那個借書問題呢,父母沒有時間不打緊,坊間也有很多刋物給她選擇的,兒童快報是一個錯的選擇,可以 ...

首頁

尾頁

跳至