親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家開始book 啦, 太遲平機位冇晒, 要加$架.

我會七月第二個星期去, 因之前泰國咁亂, 都係上星期先決定去布吉. 今日同agent confirm 晒, 聽日要俾錢啦.

原帖由 christine8881 於 10-6-7 13:54 發表
有沒有人7月份會去布吉呀?
7 月中自由行去應幾時要訂機票呀?

大宅

air aisa 早BOOK 先平, 海鮮價, 天天不同架. 應該可以一次最多book 九位.

我8/7出發, 本來都想自己網上BOOK , 不過機票價一家三口已經要63XX, 好吾低. 安運Xfun 有AA 5天package, 你可以上佢網睇睇. 我book 左3人出發, 2人價錢個package.

你亦可以睇thailandfan個web, 好多資料架. 入面有網友介紹個agent 叫新哥, 上次去布吉同pattya都係同佢book.

原帖由 christine8881 於 10-6-9 22:38 發表
我都想book Air asia, 但我第一之book, 所以有好多問題.
請問是不是每之book機票最多4個人呢?
請問寄倉是不是要另外比錢?

大宅

我之前都有諗過哩間hotel, 不過好似交通吾係太方便, 所以選左第二間.

你個package 好低, 你幾號出發?

原帖由 winghw 於 10-6-14 17:33 發表
我book佐喇, 亞洲航空+酒店4晚, 2大1小
Courtyard by Marriott Phuket at Kamala Beach

total: $7873.57

真奇怪, 呢間酒店係亞洲航空book package, 平過分開係亞洲航空book機票+booking.com 酒店.
我check過其他心儀 ...

大宅

係呀, 即係SEA SUN PHUKET, 你可以send email 俾佢, 佢好快覆, 佢個網有emaill add 架啦。 

我都問緊佢去egg island 同包車。佢剛覆我egg island full day, adult 950, child 800。  同佢個網有出入。

700baht 應該係half day tour.

原帖由 winghw 於 10-6-21 17:27 發表
師太果度點樣book架?係唔係即係 sea sun phuket果個網站啊?
謝謝!

大宅

蝴蝶袋同WACOAL 係 Central Festival 有。

不過蝴蝶袋得好少款, 同BANGKOK差好遠,機場都有間蝴蝶袋, 好細間, 但仲多款過Central Festival. 我上次臨上機掃到幾個做手信。

其實shopping mall 主要係Central Festival (近布吉town), 及巴東的帆船Jungceylon.

[quote]原帖由 WINGHE 於 10-6-16 22:58 發表
我八月去, 有無人可以話我知邊度唱$$平D? 果邊有無蝴蝶袋同WACOAL買嘅呢? [/qJuote]

大宅

吾會, 價錢同mall 一樣, 不過你預左得好少款同色.

原帖由 winghw 於 10-6-21 23:06 發表
機場買蝴蝶袋會唔會貴好多?

大宅

請問你aa買左幾多kg 行李?

我經agent 買package 係group ticket, 每人包左15kgs, 吾知夠吾夠? 超重到時先俾錢好貴

原帖由 vicky_cheun 於 10-6-23 13:17 發表
28/7 坐aa到步去ramada
29/7 晏dd起身,早餐,12:00nn egg island tour,去patong/kata食飯
30/7 早餐,phuket zoo,lunch(natural),butterfly garden,日落涯(maybe),patong掃街
31/7 早餐,酒店游水,checkout,lemongrass,banyan tree ...

大宅

寄倉行李係要俾錢買架,你check清楚好喎!

原帖由 winghw 於 10-6-23 13:53 發表
我係網上book既,究竟包唔包15kgs行李架?入面既條款只係寫唔包extra既行李,但冇講包幾多kg行李。
另外,我今天手多check返個package既價錢,哇!相同既package,相同日期,居然鬼佐差不多兩千蚊啊。

...

大宅

師太講野係寸寸地,不過網友話佢跟得好,有事好幫得手。我上次搵過佢租車,不過佢local tour貴d, 所以報左另一間叫偉林。師太而家吾可以只租車,要同佢報tour先可租埋車。我仲諗緊報佢定偉林。

原帖由 winghw 於 10-6-23 14:03 發表
我應該唔會book師太果度,因爲我間酒店係kamala,佢要收多我200泰幣, 而且網上有D人話佢唔係幾好。

大宅

可以係度post 偉林同師太個website 嗎?

see below link.

偉林

師太

原帖由 christine8881 於 10-6-23 23:55 發表
偉林喺邊個位置呀? 巴東?
幾錢呀? 識唔識講廣東話?

大宅

不客氣。

施太出島貴偉林少少,但大分別係施太三歲已要收費,偉林四歲先收費。

原帖由 GG9190 於 10-6-24 21:28 發表
Thanks yonniemarn!

大宅

你去thailandfans 個網到睇下啦, 果到好多料架

原帖由 bunbuncoco 於 10-6-25 14:16 發表
突然間c6有假,急住訂去phuket 3/7出發
aa,想訂holiday inn patong,個kids club好似好正好多activies,酒店location又好.
今次第1次帶小朋友同62出trip有咩要注意呀,重有行程點plan好,我都係去到先join local tour,有 ...

大宅

Catbb1314,

我都諗緊同偉林book車同出島,佢總數平過師太2000baht,數目都吾少。 兩年前幫親過偉林,估而家應該都ok,不過吾知有冇野要留意呢?

原帖由 catbb1314 於 10-6-27 00:54 發表
係巴東o個邊, 識講廣東話, 好好人o家!!

大宅

我早兩日post左佢website架啦, 你睇番前面d post。

原帖由 叉雞飯 於 10-6-28 17:19 發表
可否給偉林infor, thanks.
我想我好快又會去hehehehehe

我今次係patong 後面個夜市街, 膽粗粗買左4隻生蠔吃, 無事wor, 哈哈 真係幾好味架

大宅

Hi winghw & 叉雞飯

我最後book左偉林車同出島, 係email 同yoyo confirm 左, 吾洗俾訂. 如果同c太book, 要俾20%訂.

聽日去買相機防水套. 你地會會買還是用防水相機?

仲有幾日出發, 好興奮, 返來後同大家報料!

原帖由 winghw 於 10-7-1 20:57 發表
叉雞飯:
你剛剛去完布吉返來吧?有冇tips可以分享下? 謝謝!
你book邊個 local tour?

大宅

我上次用nexus 防水套,ok喎,冇濛。換左相機,今次買dicapac,用完返來報告喇!

原帖由 vicky_cheun 於 10-7-3 00:21 發表
我應該會買防水相機,因為我試過用防水套,影出黎D相濛濛地咁~~~~,我覺得唔OK,唔想同阿仔第一次既布吉之旅D沙灘相變垃圾

大宅

你住邊區?

我上次都係要6am 到機場, 我係叫的士.

防水套我買左Dicapac, $280 有九折.

原帖由 christine8881 於 10-7-5 14:04 發表
7月18日早機, 6:00AM到禁早有咩車可以坐呀?
我都想買防水套, 幾錢呀? 咩牌子呀?

大宅

我返來啦!幾曰都好好陽光,雖然三十幾度,但吾會覺得熱,記得揸防曬。

香港盤谷銀行匯率比果邊高,不過要收hk$30手續費。

原帖由 winghw 於 10-7-6 21:05 發表
去陽光海灘,最好都係熱,因為如果唔熱,就係下雨天.我寧願熱呀!

大宅

winghw,

我join 偉林full day tour, 8:20am 酒店pick up, 去到碼頭約9:00am, 等到9:45 先出發. 隻快艇有d問題, 超過半個鐘先去到第一個島, 正常係15-20min, 係個島留2hr, 食完lunch 去第二個島. 兩個島都好多魚, 係岸邊knee位已有魚. 第二個島d沙幼d滑d, 落船位的一邊沙灘就冇咩魚有浪同有好多水母, 不過d水好清好涼,阿女玩沖浪好開心. 2:45pm 去海中心浮潛, 又係好多水母, 好驚炸親, 潛一陣就走人.

3:15左右回程, 點知隻快艇又有問題, 開得好慢, 個guide call 救兵, 原來冇油, 激c....... 攪到四點幾先上岸.

上午係第一個島冇咩人, 好似得我地個tour, 係第二個島時, 約2pm時突然多左好多人.

我衰收尾, 最後浮潛踢到珊瑚, 上下五吋位損左流血, 傷口雖然得五毫子大, 但都幾痛, 大家小心珊瑚介腳.

太陽好猛烈, 記得常補防曬.

碼頭有面包賣, 30baht一條, 我地12人玩左6條. 船上及係島上個guide會供應水,汽水及水果.

原帖由 winghw 於 10-7-13 18:27 發表
等你既詳細分享啊!蛋島既情况如何?會唔會好多人?

大宅

大人baht900, 4-11yr小童700baht.

大雨吾可以取消, 只可改期, 除飛天氣惡劣到船家取消先可取消. 布吉有時係會突然落大雨, 但可能落十五分鐘後又天晴.

我之前係email 同偉林confirm晒, 去到布吉後去佢舖頭俾錢.

我同偉林book埋車, 架車ok同司機幾好.

原帖由 winghw 於 10-7-13 20:47 發表

首頁

尾頁

跳至