自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

好難講,正值考試一停又:;pppp:

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好啦,無人湊囡啊....
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

對我地d五年級仔的家長來講, 一停課等於阿媽要延長嘔血, 縮短暑假時間....暈

象牙宮

OH NO

男爵府

其實停課也未必保護到小朋友,始終細菌周圍都有......如緊張小朋友的健康,可在政府宣怖停課前,如sars時期上學一樣,每天出外均用口罩,那就安心多了。

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

好似上次豬流感停課, 你覺得真係可以防止傳播嗎? 停課期間d細路咪又係走去公園d人多地方, 一樣容易中招. 我覺得政府應加強衛生資訊, 等家長同小朋友都做好預防措施, 病左一定唔好番學, 做個有公德心家長, 咁就唔駛成日叫停課啦

珍珠宮

如果停課後,d細路周街去,咪仲衰!

珍珠宮

其實有d幼稚園, 家長可以選擇自己停課, 同學校溝通好冇問題.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

侯爵府

開心吸收勳章

回覆 9# joannecho78 的文章

有d爆發病毒既學校已經停左課, 你可以上衛 生 防 護 中 心既網頁睇下, 全港停課唔係一個容易既決定.

大宅

原帖由 mr.bb 於 10-6-8 10:23 發表
好似上次豬流感停課, 你覺得真係可以防止傳播嗎? 停課期間d細路咪又係走去公園d人多地方, 一樣容易中招. 我覺得政府應加強衛生資訊, 等家長同小朋友都做好預防措施, 病左一定唔好番學, 做個有公德心家長, 咁就唔駛成 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁快停課,唔好喇啩

大宅

好媽媽勳章

我女小五..
佢宜家正值考試,
連佢都話..唔好停課wor..
停課真係忙到小朋友嗎?!?
至從sars之後..差唔多年年都有停課既機會

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 mr.bb 於 10-6-8 10:23 發表
好似上次豬流感停課, 你覺得真係可以防止傳播嗎? 停課期間d細路咪又係走去公園d人多地方, 一樣容易中招. 我覺得政府應加強衛生資訊, 等家長同小朋友都做好預防措施, 病左一定唔好番學, 做個有公德心家長, 咁就唔駛成 ...

totally agree with you!

如果以為停課就等於解決傳播病菌, 實在是看得太簡單了。

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 csk家長jj 於 10-6-8 10:19 發表
其實停課也未必保護到小朋友,始終細菌周圍都有......如緊張小朋友的健康,可在政府宣怖停課前,如sars時期上學一樣,每天出外均用口罩,那就安心多了。 ...

agree...
就算停課, 唔通困住小朋友係屋企, 唔係一兩日...係1wk以上, 小朋友唔發巔, 大人睇都巔啦

男爵府

一有病毒就停課=斬腳趾避沙蟲
正確&積極態度是推行衛生教育,預防病毒,最重要是教育家長要有公德心,有病唔好返學!

水晶宮

每年都唔同時期都有唔同病症爆發,點停得咁多丫,好同意樓上d媽咪咁講,小朋友病就唔好比佢返學啦!阿仔(p3)尋日放學佢話有鼻水,我即刻就帶佢睇醫生,今朝99.1度炸,我都無比佢返學呀,費事傳比人又或者比人傳染啦。佢地星期四考試,今日同站上校車有3個請假...我個女K.2,上下午班各有300學生,成年學校都無要求帶口罩上課,但學校無爆發過任何大病症,只有零星2、3人中過流感。只要大家好好照顧自己小朋友,唔舒服就留係屋企,就算好左返學頭果2日帶返個口罩預防,就唔怕唔停課呢個問題。

男爵府

原帖由 csk家長jj 於 10-6-8 10:42 發表
一有病毒就停課=斬腳趾避沙蟲
正確&積極態度是推行衛生教育,預防病毒,最重要是教育家長要有公德心,有病唔好返學!

Yes, there are different kind of diseases all year round, can't always close school for 2 weeks every year!! Should always teach the kids to wash hands, keep clean etc.

首頁
12345...6

尾頁

跳至