自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

上年豬流感, 今年又手足口, 點解次次都係考試期間發生架, 千期咪亂停課呀)))))))))))))

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

唔係豬流感....禽流感...手足口病....流行性感冒.....

實在太多啦......如果下下停課....咁我地既小朋友一年都唔使返學囉.....

又唔見其他國家要停課.....如果係緊張既.....首先要做好本份先......注意衛生,勤洗手.....

水晶宮

畀面勳章

我覺得邊度有爆發邊度停就ok. 如果又全港齊齊停課就真係唔得掂囉!!!
而家越嚟越多病毒, d菌又惡, 吓吓靠停課去控制疫情呀? 有用咩?? 而家夏天腸病毒, 停幾個月. 遲d又有流感, 再停幾個月. 可能下年又有唔知咩流行病, 又停幾個月. 我諗全香港d細路有排都唔洗返學喇!
而家小學d嘢成日教都教唔切就考試, 郁吓停課郁吓又停課. 難為既咪又係我哋呢d家長??
真係咁驚既咪自己停課囉. 預防既咪自己乾淨d囉, 少d去人多地方囉. 有病就唔好返學啦!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我朋友反而因為咁而得左
個個學生停課都PAIR PAIR地, 我朋友個女因為準備轉校去一間比較谷既小學, 唔敢偷懶, 勤做練習操返FIT
估唔到呢個時侯, 另一間更心儀既學校話筆試成績理想收佢插班, 可能真係人地懶左, 自己勤力左, 所以就得米喇:mrgreen:
原帖由 上校車 於 10-6-8 12:46 PM 發表
停課有人贊成有人反對
呈分試那些學生會好麻煩
上年就係考一科之後停晒
再考既學生成條橡筋鬆晒,
要再拉番緊好難, 結果舊年既成續強差人意囉

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

學生家長都要自律,做好個人衛生之餘,有病要自律留家休息

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 fafa101 於 10-6-8 11:53 發表
怕死就自己停, WHY 要全世界的人倍你???
一針見血

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 牛精仔 於 10-6-8 16:01 發表
一針見血
你的人格如何,你的人生亦必如何!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

我個女嗰班,豬流感、手足口,都係第一班有小朋友出事,但係學校衛生做得好,冇擴散。

我唔贊成停課,我個女BB班only,都識得放學返到屋企即刻除鞋,然後去洗手間用番梘洗手,去完potty 、飯前飯後又會自動自覺洗手。

其實返興趣班,甚至唔出街都有機會感染到,除非全家閉關一至兩個星期啦! 到時唔餓c都悶c。

怕感染到,咪自己請假囉!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 77777 於 10-6-8 10:15 發表
對我地d五年級仔的家長來講, 一停課等於阿媽要延長嘔血, 縮短暑假時間....暈

哈~哈~哈~

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 joannecho78 於 10-6-8 10:04 發表
若 手 足 口 病 惡 化 或 全 港 停 課
http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=334533&category=

「衛 生 防 護 中 心 總 監 曾 浩 輝 預 計 , 手 足 口 病 高 峰 期 最 少 去 到 七 ...

如果依家全港停課............就真係攪到人都痴

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 究竟我是誰 於 10-6-8 16:33 發表

如果依家全港停課............就真係攪到人都痴

考埋試先啦!幼稚園學生就無所為,但小學,中學都考緊試...........
順順利利 大吉大利       

男爵府

其實如果只係小朋友停課作用唔大, 應該連大人都停工:D :D , 唔好出街就可能會安全D, 不過係可能唔一定無事。
每年都有唔同病,邊停到咁多, 只有自己小心D, 注意個人衛生。

子爵府

原帖由 charmaine_1 於 10-6-8 16:37 發表

考埋試先啦!幼稚園學生就無所為,但小學,中學都考緊試...........

小朋友冇得放电,係屋企"out",家長都嘔血架

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 chunyatmama 於 10-6-8 16:44 發表

小朋友冇得放电,係屋企"out",家長都嘔血架

exactly
所以舊年停課, 我都要個仔返學!
我覺得學校隨時乾淨過屋企.

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 mr.bb 於 10-6-8 10:23 發表
好似上次豬流感停課, 你覺得真係可以防止傳播嗎? 停課期間d細路咪又係走去公園d人多地方, 一樣容易中招. 我覺得政府應加強衛生資訊, 等家長同小朋友都做好預防措施, 病左一定唔好番學, 做個有公德心家長, 咁就唔駛成 ...

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

邊間出事,停邊間0羅.

男爵府

好媽媽勳章

真係好怕佢又停課, 又唔駛考試, 搞到d小朋友hea晒

水晶宮

年年夏天都係咁…
中小學要好似大學咁,放6-8月暑假…
大鑊,周街都係唔駛番學既細路…
個心散到不能再散…

子爵府

好媽媽勳章

年年6月都有菌, 到8月頭已經無晒事, 不如將個暑假改6月-7月中喇
再係咁年年放6-8, d學生真係par 得好緊要嫁.

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我也不讚成停課, 下下都話停, D 小朋友邊有心機讀書.

首頁

尾頁

跳至