跳至

首頁

尾頁

複式洋房

幼兒定時睡 學業成績更好
【明報專訊】早睡早起身體好,美國 最近有研究更指出,兒童每晚定時睡覺,學校成績會較佳,他們在語言、閱讀及數學方面的表現都會較不定時睡覺小孩好。研究由獨立研究機構SRI International進行,調查了8000名4歲兒童,發現那些每晚睡眠時間少於11小時的4歲幼童,學習進度落後。

助發展閱讀語言能力

今次研究是同類最大型,負責研究的蓋洛(Erika Gaylor)說:「由家長定下有規律的睡眠時間,是一個重要方法,對兒童的閱讀及語言技巧產生影響。兒科醫生可以向父母和孩子推廣定時的睡眠時間及行為,令他們睡眠更健康。」

調查員在孩子9個月大及4歲時,先後訪問父母,了解小孩的睡眠時間,結果發現睡眠定時對孩子的發展最好,他們在表達能力、語音注意、閱讀能力及早期數學表現的得分都高。

9時後睡覺 需更多時間入眠

蓋洛稱,研究同時發現很多孩子的睡眠時間不足,這對他們的發展及學校表現都有壞影響,她建議家長應讓孩子有足夠睡眠。過去有研究稱,孩子若在晚上9時後睡覺,他們需要花更多時間才能入睡,而他們的總睡眠時間亦較短。

民房

Thanks for sharing. I don't know that babies should sleep before 9pm. My baby always stay up late until midnight...

別墅

阿女每晚10:30-11pm 訓 第朝有時8:30am 起身, 有時就訓到10am 架播...都唔算唔夠睡眠時間吧~

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

複式洋房

數據係參考下,最緊要bb健康便可以了!

複式洋房

晚晚要9點前瞓?
即係8點幾就要阿女瞓?8點幾我仲食緊晚飯,點攪佢瞓?
每晚睡眠不少於11小時?
每晩瞓11個鐘頭,加埋午睡(一般小孩都要午睡),禁阿女一日要瞓約12個鐘頭?會唔會多左少少?
唔怪得d研究話香港bb瞓得最少...

大宅

畀面勳章

我個bb都係差唔多9點到9點半去訓 ~

不過佢就好早醒,有時7點幾,有時6點幾都會起身啦 ~

不過佢差唔多早上9點幾10點會再訓多一個鐘~

之後3點幾又會訓一訓 ~ 一個鐘左右 ~

到夜晚9點幾就要"暗" 佢訓 ~

咁可唔可以算係夠訓呢 ??

大宅

醒目開學勳章

My baby go to bed at 9, and wake up at 7 or 8.
If a child lives with encouragement, he learns confidence. If a child lives with praise, he learns to appreciate. If a child lives with approval, he learns to like himself. If a child lives with acceptance and friendship, he learns to find love in the world.

複式洋房

我亞囡每晚10半訓到4-5點起身飲奶, 大約15分鐘到再訓到早上9點. 中午12點到訓到2點. 5點到再訓到6半-7點. 其實是否足夠呢

大宅

我個女成10點幾先會瞓,瞓到第2日7點至8點先起身

大宅

我個囝平時8-8:30會瞓.6點幾7點起身架..但早上唔係好瞓架..有時11AM瞓一個鐘.可能只係瞓一次架咋..加加埋埋全部瞓覺時間都係10:30-11:30鐘咋
[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD5/86639/bb2.gif[/img]

大宅

原帖由 hey930 於 10-6-18 15:33 發表
我個女成10點幾先會瞓,瞓到第2日7點至8點先起身

我個女都係咁, 早極都要10:30 先瞓, 有時仲要玩到11點幾先肯瞓. 第二日~7am 就起身, 不過食完支奶會再瞓多1-2 hrs. 日頭都瞓得唔多, 1-2 hrs.... 我覺得佢有少少黑眼圈....

洋房

你地的BB咁早訓就乖, 我BB每日要玩到11點半先會訓, 有時好累先會10點幾訓 (但好少), 第日8點幾就起身. 都唔知點可以令佢早D訓.

首頁

尾頁

跳至