跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽咪, 有野想指教呀...
我個仔已經咳左兩個星期, 睇左兩次西醫, 又食過好多野, 到依家都仲咳緊...有少少痰...(唔識咳痰)
佢日頭又唔係點咳, 諗住佢好返左, 點知夜晚訓覺半夜係咁咳...
呢D係咪叫寒咳呀??
大家有咩辦法可以傳授下呀...多謝賜教...萬分感謝!!

別墅

您好, 我仔仔經常都有呢個情況, 氣管唔好, 冷到,就會晚上咳, 有時咳到嘔, 我同佢睇過醫生及中醫, 已經好返, 不過唔係個個醫生睇得好, 如果您想知道醫生名, 請PM比我.
小朋友晚上咳係好辛苦, 睡覺唔到,大人都一樣, 希望可以幫到您.

大宅

Can you email me at [email protected] as I have problem in reading the pm.

elbb

原帖由 icecream88 於 10-6-9 16:12 發表
您好, 我仔仔經常都有呢個情況, 氣管唔好, 冷到,就會晚上咳, 有時咳到嘔, 我同佢睇過醫生及中醫, 已經好返, 不過唔係個個醫生睇得好, 如果您想知道醫生名, 請PM比我.
小朋友晚上咳係好辛苦, 睡覺唔到,大人都一樣, 希 ...

伯爵府

寒咳wor! 吾好食"涼"o既野, 試下川貝燉燈得吾得.

別墅

大家不防試下羅漢果+龍利葉水,好得!

http://www.yukz.com/live/02/282-Momordica.html

大宅

寒咳暫時唔好食生果住,要食d正氣嘅嘢,例如菜心,梅菜蒸肉餅,多d用薑煮嘢.可以半舊黃片加喜薑滾一陣,飲咗會好d

別墅

其實首先要了解咳的真正原因, 未必一定係寒咳, 有可能係同"滿" in the air related or 氣管sensitive to the dust in the air,

其實叻的醫生一聽就應該知道係咩的真正原因, 對正下藥.

你可以試下洗晒屋企的所有床單, 被袋, pillow cover, curtain, 同抺全屋包括window and window frame.

另外可以煲川貝杳仁水比佢飲或沖奶.

至於兒科醫生, 仁安的溫希倫Helen Wan都幾好, 不過醫生都要人夾人緣 .

複式洋房

仲係咳要同bb去看專科醫生 or 耳鼻喉科, 有時可能係鼻有事,比鼻水溜到喉嚨而咳!

複式洋房

我之前亞仔都係訓咗先黎咳,同佢睇咗幾次西醫,食哂藥都係咳,之後同佢睇中醫,食咗3次藥跟住就慢慢無咳喇,你可以試下!!

別墅

我個女都係咁,我比佢食川貝
1.用2茶匙的川貝粉+4湯匙的水,隔水蒸20分鐘,之後加少少蜜糖
2.煲雪梨茶+川貝一起

別墅

我個仔前星期咳到我聽都想喊..
朋友教我, CORCODIE肉加水展,陳皮,川貝,紀子,淮山,"登"比佢連飲4天...靚既CORCODIE肉唔會有腥的不過如果你怕可以加片GINGER.
次湯水好好,每2星期連飲4天也可.川貝要按碎等佢溶入d湯飲落肚. 川貝好平和食藥同時也可以飲肉.

另外MILK "登"白花膠也好好. 洗好沈軟CUT小塊加入一支銀蓋MILK登,如果佢肯食花膠就好如果唔係only飲晒D奶都OK> 

try try lah !

首頁

尾頁

跳至