母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囡今日3個月, 呢個幾禮拜都唔係咁鐘意食左邊要食右邊. 今日直情未開口巳經番腰大喊. 直到臨個餐食咗右邊食到訓濛濛鬆鬆先肯食左邊. 有冇人知點解? 我俾佢攪到我諗會唔會兩邊唔同味道.

大宅

唔知你實際情況點,所以好難估喎...
我估唔肯食一邊通常一係o個邊出奶太快,bb食到濁喉,一係出奶太慢,bb嫌慢想食快o個邊...?一係就係抱既手勢一邊舒服d?

大宅

我唔係想嚇你,但我有個朋友(30+)佢個bb一出世就只食一邊,佢又係覺得好奇怪,後來睇e生,發現bb唔肯食果邊生左粒"樓"仲由良性變左惡性...如果可以,去睇吓e生好d喎...

洋房

回覆 3# chungchungmama 的文章

我阿B而家6個月大. 由出世開始佢就淨係鍾意食右邊. 一輪到要食左邊佢就係咁喊, 喊到我妥協俾佢食番右邊.

頭個1個月真係好"炆". 但聽到陪月話佢個仔以前食人奶都淨係食1邊. 我個印尼姐姐話佢個仔都係鍾意食左邊奶奶. 咁我唯有左邊泵奶, 右邊俾阿B食. 但每次開始餵都俾佢試下食左邊, 發覺佢半夢半醒食奶嗰陣就冇咁揀擇:D

食到3個月左右, 突然阿B兩邊都肯食. 但兩個禮拜后食到左邊又發咗癲咁喊, 一食番右邊又冇事. 佢同妳個B一樣, 食夠一邊, 再俾另一邊佢先肯食. 好搞笑!

4個月開始到而家, 佢再冇抗拒, 兩邊都肯食.

唔使咁愁架, 慢慢俾佢試下. 俾佢食咗鍾意嗰邊先再食另一邊. 再大啲又會有唔同.

大宅

同佢搏鬥咗兩日, 今日好似正常d. 我用軟功, 因迫佢個頭埋去就瓜瓜叫, 所以同佢傾計等佢冷靜d就肯開口. 不過始終訓住食先食耐d.

複式洋房

可能塞左下嘛?次次都餵右邊,咁左邊咪唔夠通,渣鬆晒佢應該會好d~

別墅

好媽媽勳章

我BB依家都快22個月啦, 佢淨係鐘意食右邊, 不過佢都食左邊淨係食2啖囉, 我d朋友同我講可能係佢覺得右邊訓得舒服d, 所以佢係半醒之際會叫食右邊囉!!!我真係唔知點解!!!可能真係啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊