論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

老實講, 請工人真的是要好大的運氣~~ 我呢, 只有一次好運, 就是第一次請的那位好姐姐, 之後姐姐完約, 找到銅鑼灣的一份荀工, 我要再找一個, 之後就沒完沒了的倒錢落大海 (我們洗錢係請工人和炒工人的錢足夠我們一家人去日本旅行呢 > o <)

話說第3個衰bun bun來了我們家做過半年後即露出先天惡劣本性, 我比佢精神折磨得受不了, 又要炒人. 於是經朋友介紹的agent再找第4個印印, 可惜哩個是"豬頭人" 佢只識發夢和做戲 (係agent面前另一個樣, 但在我屋企就是唔想做的樣), 講就唔聽, 教就唔睇唔學唔記, 叫佢做就o咀一碌木咁.............唉~~~~~~ (我家大bee哥得4歲人仔都醒過佢, 佢來到一陣大bee哥已經知道哩個"豬頭人" 人如其名, 問我幾時換第5個工人!!!!!)

星期一就放工的時間, "豬頭人"打來話 [細佬 (得2歲)係房出唔到來, 門開唔到~]
c火, 冇野比工人做, 只叫佢日頭睇實小朋友都可以比小朋友玩房門玩到反鎖我的小朋友!!!!!
最c火的是, 我話比佢知鎖匙係邊, 佢搵到鎖匙但同我講唔識開門 * ~~~~~~ *
我由工司拿拿聲趕返屋企開門, 一路坐車一路忍唔住喊
我咁辛苦搵錢返來養豬人和衰人, 我好命苦 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
我立即打比agent, 要即時炒豬, 個豬頭人一d歉意都冇, 話自己係廚房洗野所以睇唔到小朋友玩門 (我都冇叫佢洗野, 淨係睇小朋友都唔做, 罪大惡極!)

炒了豬頭人, agent話免費換一個新的, but同佢講要做過新加坡finished contact的, 佢就話自己冇, 得未出來做過的.........學人自己開工司, 但就得d咁豬的工人, 佢都叻law

男爵府

唉~~
而家d工人質數真係奇差
我家的豬蠢鈍都係咁
叫佢煮餸, 煲湯, 講漏一個step 就死晒
叫佢take care 一個3.5歲仔
一個人搞唔掂
日日都要我6299黎幫佢先得
咩都要人執手尾
唔明又唔出聲, 問佢明唔明, 佢答明
不過都可以錯~~
祝大家好運, 快d搵到好嘅 replacement~~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 waisin 於 10-6-9 11:12 發表
老實講, 請工人真的是要好大的運氣~~ 我呢, 只有一次好運, 就是第一次請的那位好姐姐, 之後姐姐完約, 找到銅鑼灣的一份荀工, 我要再找一個, 之後就沒完沒了的倒錢落大海 (我們洗錢係請工人和炒工人的錢足夠我們一家 ...

呢個豬頭人係咪斷约的?
about 5' tall, fat, 頭大,短髮, 頭髮好多, 多到鬆起. 兩眼一係無離神氣, 有時目露凶光. 個鼻扁到無鼻樑, 得個鼻頭一舊同2個鼻孔? 個口成日O形. 好黑? 成面暗瘡?
24歲?

大宅

唉 我屋企都養緊件豬頭人
永遠解釋 解釋 解釋 駁咀 駁咀 駁咀
你有你講佢有佢做
死唔死

男爵府

how do you know how she looks like?!

my ex bun is still looking for a new job!!! hahahaha!!! she will leave HK on 18 Jun!!!
My agent told me that the bun asked her to help her to find a job!!! I asked the agent to help her!! I want to see who will hire her!!! haha! The agent asked me, if the employer calls me, what will I say?! I told the agent that I will just tell the truth!! Then the agent said, then how can I help her to find a job if you told the truth!! I told the agent that I won't tell lies!!! hahahaha!!!

原帖由 lily-of-valley 於 10-6-9 11:28 發表

呢個豬頭人係咪斷约的?
about 5' tall, fat, 頭大,短髮, 頭髮好多, 多到鬆起. 兩眼一係無離神氣, 有時目露凶光. 個鼻扁到無鼻樑, 得個鼻頭一舊同2個鼻孔? 個口成日O形. 好黑? 成面暗瘡?
24歲? ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 Edsie 於 10-6-9 17:19 發表
how do you know how she looks like?!

my ex bun is still looking for a new job!!! hahahaha!!! she will leave HK on 18 Jun!!!
My agent told me that the bun asked her to help her to find a job!!! I a ...

Really, that dirty丫烏個頭幾似豬, 但因佢成面暗瘡又dirty, 至叫dirty丫烏. 希望唔係執到我炒個件.
I'm finding a way and call my sister to help me to upload her photo in the passport, so you sisters can have a look at her face.

大宅

原帖由 chaklongma 於 10-6-9 11:22 發表
唉~~
而家d工人質數真係奇差
我家的豬蠢鈍都係咁
叫佢煮餸, 煲湯, 講漏一個step 就死晒
叫佢take care 一個3.5歲仔
一個人搞唔掂
日日都要我6299黎幫佢先得
咩都要人執手尾
唔明又唔出聲, 問佢明唔明, 佢答明
不過都 ...

最衰是你見出面d姐姐好叻做野, 但你請極都是豬~

大宅

原帖由 lily-of-valley 於 10-6-9 11:28 發表

呢個豬頭人係咪斷约的?
24歲? ...

唔係, oversea的
agent就同佢講說話是佢唔明我們講野, 同我們唔夾
but我指住d野叫佢做, 佢都唔做, 根本有心玩我

洋房

原帖由 waisin 於 10-6-9 11:12 發表
老實講, 請工人真的是要好大的運氣~~ 我呢, 只有一次好運, 就是第一次請的那位好姐姐, 之後姐姐完約, 找到銅鑼灣的一份荀工, 我要再找一個, 之後就沒完沒了的倒錢落大海 (我們洗錢係請工人和炒工人的錢足夠我們一家 ...

好慘, 但你有錢炒工人,解決到過問題,已經好好, 我中忍受住,都唔等到幾時.

象牙宮

原帖由 waisin 於 10-6-10 10:19 發表

唔係, oversea的
agent就同佢講說話是佢唔明我們講野, 同我們唔夾
but我指住d野叫佢做, 佢都唔做, 根本有心玩我

我件丫烏因為來HK時間短, 30 Dec 09 till 6 jan 10炒. Agent 話book 13 Jan ticket 走.
佢可以側側博當係new from oversea.

象牙宮

原帖由 mamastarstar 於 10-6-10 10:54 發表

好慘, 但你有錢炒工人,解決到過問題,已經好好, 我中忍受住,都唔等到幾時.

應該係請工人時要預埋筆錢炒工人的. 好陰功.

禁止發言

好媽媽勳章

伯爵府

樓主唔好喊,錢可以解決既問題唔係問題,為左個豬頭人而令自己喊到豬頭咁唔值呀!

希望你下個工人似樣少少啦。

oversea + spore exp真係唔易搵, 一間agent都未必有兩個, 就算有, 年紀都有幾把.

問多兩間agent啦.

大宅

原帖由 mamastarstar 於 10-6-10 10:54 發表

我都登你橙 , 我們要返工, 阿爸阿媽年紀大又身體唔好, 才要搵外傭, 但就成日比佢地又激又玩又老點, 我d血汗錢都好辛苦搵返來, 下下都要比埋佢

大宅

原帖由 lily-of-valley 於 10-6-10 12:56 發表

我件丫烏因為來HK時間短, 30 Dec 09 till 6 jan 10炒. Agent 話book 13 Jan ticket 走.
佢可以側側博當係new from oversea.

我未見過佢visa, 佢話未來過香港
........local我又驚, oversea又唔掂......我都唔知點好

大宅

原帖由 mylulu007 於 10-6-10 14:35 發表
樓主唔好喊,錢可以解決既問題唔係問題,為左個豬頭人而令自己喊到豬頭咁唔值呀!

希望你下個工人似樣少少啦。

oversea + spore exp真係唔易搵, 一間agent都未必有兩個, 就算有, 年紀都有幾把.

問多兩間agent啦. ...

我都唔知要唔要試多一次好, 搵第2間agent就唔啦, 我怕工人同怕agent一樣, 朋友介紹的都可以好衰

侯爵府

畀面勳章

好耐冇見......妳點 ?????搞掂豬頭人未呀 ????

原帖由 waisin 於 10-6-10 15:05 發表

我都唔知要唔要試多一次好, 搵第2間agent就唔啦, 我怕工人同怕agent一樣, 朋友介紹的都可以好衰

首頁

尾頁

跳至