跳至

首頁

尾頁

男爵府

有補習社老師同我講,徐澤林的老師有方法加有note教小朋友,所以小朋友很容易吸引,她比個小一的數學note給我看,又好似幾好,

別墅

你個小朋友今個9月揀小一? 我想我的小朋友的成長只有「學業」。

原帖由 ling2003 於 10-6-16 08:33 發表
有補習社老師同我講,徐澤林的老師有方法加有note教小朋友,所以小朋友很容易吸引,她比個小一的數學note給我看,又好似幾好,

水晶宮

畀面勳章

原帖由 yuyu.c 於 10-6-15 22:14 發表
[quote]原帖由 jillmom 於 10-6-15 18:34 發表
你喜歡開心或好成績? I prefer a happy school life for my kid.
In fact, i like both. ...

基朗、鄧佩琼band 2頭

別墅

我找不到升中的資料。基朗是中文中的Band 1 ? i am not sure. And i know nothing about Tang. My colleague says it 's a Band 2 school. But, in the coming academic year, all the secondary schools can have the right to use English to teach...微調stuff. Well... it is not easy to study in HK. Education policies change all the time.

原帖由 yuyu.c 於 10-6-15 22:14 發表
[quote]原帖由 jillmom 於 10-6-15 18:34 發表
你喜歡開心或好成績? I prefer a happy school life for my kid.
In fact, i like both. ...

男爵府

原帖由 jillmom 於 10-6-16 07:56 發表
我是說徐澤林呀。

o...誤會左

男爵府

原帖由 jillmom 於 10-6-16 08:41 發表
你個小朋友今個9月揀小一? 我想我的小朋友的成長只有「學業」。

我諗我都係一樣~~

別墅

回覆 1# applesimon 的文章

打漏一個字,應該是:我不想.....

男爵府

原帖由 jillmom 於 10-6-16 19:13 發表
打漏一個字,應該是:我不想.....

kaka

禁止訪問

民房

me too!~

睇你以前讀上午校定下午校, 如果上午校既就揀返光明舊校, 父/母係舊生會有多5分, 如果下午校即係光明英來, 同樣父/母係舊生會有多5分, 我一個月前去左光明英來問校長, 佢話舊生既仔女多數round 1 會收左先.
派中學方面, 聽講d學生勁左好多, 有人派左出拔萃同英皇, 普遍派到band 1既都好多, 但當然要視乎學生本身既成績.

原帖由 milk2008hk 於 10-6-13 01:03 發表
元朗光明英來同光明邊間好D架???
本人係光明畢業...係唔係入讀幾會會好大架??
想問下而家光明派中學好唔好???
THX

洋房

我pefer 徐澤林
活動教學
我覺得很好

不過競爭好大
希望我囡囡入到啦

原帖由 薯媽 於 10-7-1 14:20 發表
徐澤林同真光,妳地會點揀好?

別墅

回覆 1# kawingbb 的文章

陳榮根都係活动教學,你點睇?

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Hello all mami,
我個女今年先升k2,但我己經留意緊d小學,我本身72區,但唔想個女起72區讀,所以會用婆婆地址74區﹐我都好矛盾,我一心唸住徐澤林,到e家都係,但聽到有好多家長都會揀lee 間,好驚個女入唔到,唔知點算好!但74區中,仲有邊間比較係活動d 既呢?最緊要小朋友have a happy school life~~

大宅

原帖由 cathy_1118 於 10-7-5 12:40 發表
Hello all mami,
我個女今年先升k2,但我己經留意緊d小學,我本身72區,但唔想個女起72區讀,所以會用婆婆地址74區﹐我都好矛盾,我一心唸住徐澤林,到e家都係,但聽到有好多家長都會揀lee 間,好驚個女入唔到,唔知點算好!但74區中,仲有邊 ...

74區最多人選果d都係谷架喎,反而72區會多d選擇.

大宅

原帖由 cary509 於 10-6-11 10:44 發表
我都今年要揀啦,真係好頭痛,又怕會功課太多,又怕亞仔唔適應,都唔知點好

me too~~我仔今年都要揀~諗緊73區or74區好??

男爵府

我已經決定揀返商會..其次係南元小同陳榮根

水晶宮

畀面勳章

原帖由 applesimon 於 10-7-13 21:21 發表
我已經決定揀返商會..其次係南元小同陳榮根

第二志願南元小,中獎機會好微 因為較多人選南元小第一志願,第一志願南元小都未必派中,排係2nd choice更加無機 希望你第一志願已中獎,咁就皆大歡喜

複式洋房

我都係73區,各位MM有咩意見?有朋友叫我選74區元官小,因為有聯繫中學,但我沒有分加,怕好難入到噢!如果想選活動教學的,請問徐澤林定陳榮根好D?

男爵府

好媽媽勳章

其實咁多媽咪話想小朋友有happy school life, 其實, 點先叫 happy school life 呢? 唔用默書? 少功課? 無考試? 定係點呢? 針無兩頭利, 我諗到無咩功課之餘, 有 d 媽咪又會驚到中學跟唔上, 其實又真係幾矛盾架, 我自己當年揀小學, 一直都無想過非要入名校不可(而事實上我兩個小朋友現讀亦非名校), 亦無諗過有咩聯系中學而取決揀邊間, 我只是一心想搵間校風口啤都唔錯, 環境而幾好o既小學就 ok 架啦, 因為我深信如果小朋友係讀到書o既, 其實入邊一間都有出頭天(我亦有朋友入左區內眾家長所講o既名校, 讀唔掂要轉校), 依家我兩個小朋友係學校讀得好開心呀, 佢地都係精英班, 又多活動, 佢地好 enjoy 佢地o既校園生活, 我覺得當年都無揀錯學校比佢地

男爵府

原帖由 bobo 於 10-7-14 11:14 發表
其實咁多媽咪話想小朋友有happy school life, 其實, 點先叫 happy school life 呢? 唔用默書? 少功課? 無考試? 定係點呢? 針無兩頭利, 我諗到無咩功課之餘, 有 d 媽咪又會驚到中學跟唔上, 其實又真係幾矛盾架, 我自 ...

我贊成bobo的講法!
小朋友係白紙,係由家長去寫去畫出嚟 !
開心唔代表少功課少默書............
我親戚d仔女都係區內的出名学校,他們一樣鐘意返学 同好開心......

首頁

尾頁

跳至