家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 大力大力 於 10-6-12 09:32 發表
我老婆上兩星期又追問我: 老公,手頭甘多現金,幾乎零利率,追不到通脤,怎麼辦?有什麼投資呀!
我答: 妳想追不到通脤,定話帳面輸多過通脤幾倍??
她就明白了!!

"追不到通脤",是金融老鼠呃人的一大堆開場白之一!!小心!! ...
我明呀,因為我nine過野

珍珠宮

原帖由 大力大力 於 10-6-19 00:13 發表

當然!預期物價會升就把錢買入去。。。。

這是理論,再講現在熱錢,比任何時間流動得快,唔可以一本通書睇到老!!
大力兄,e+咁既時勢,我地應該做咩?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 VKwan 於 10-6-19 01:33 發表
大力兄,e+咁既時勢,我地應該做咩?

這問題,我老婆問左我年多,我現在主力是國內 RMB 定期,等內地樓價回落就在廣州/深圳 地下鐵沿線買樓收租,十年後就收成!!如果用十年計再連同 RMB 升值,樓價一定跑嬴香港!

禁止訪問

回覆 6# ilovematthew 的文章

子爵府

原帖由 summichalle 於 10-6-19 15:55 發表
大市低迷,每天成交約500億左右,#388所以股價跌,如對香港有信心,在$120 以下買入,10年後或成交大增至每天800 - 1000億,笑到收唔到聲。

800億唔駛等10年吓話?
388 個特點係派息OK,香港獨市生意,冇競爭;貨源亦唔散,因為政府(即大陸)要控股,唔係就會比死鬼佬追擊;遲D等農行、東歐同歐洲D大股上埋,個市一轉勢,e隻就會跑贏其它;你睇吓"港股直通車"時e隻炒到幾癲就知。講到尾而家個市冇錢真係冇辦法。
e隻我重貨。

子爵府

牛年勳章

原帖由 pineapple0983 於 10-6-19 17:25 發表

800億唔駛等10年吓話?
388 個特點係派息OK,香港獨市生意,冇競爭;貨源亦唔散,因為政府(即大陸)要控股,唔係就會比死鬼佬追擊;遲D等農行、東歐同歐洲D大股上埋,個市一轉勢,e隻就會跑贏其它;你睇吓"港股直通車"時e隻炒到幾癲就知 ...

早晨, pineapple0983,
照你甘講咩位入#388好呢? 請賜教, 謝謝!!

子爵府

原帖由 babay0201 於 10-6-21 09:50 發表

早晨, pineapple0983,
照你甘講咩位入#388好呢? 請賜教, 謝謝!!

咁你信唔信嗰啲"溫水煮蛙"理論?

子爵府

牛年勳章

原帖由 pineapple0983 於 10-6-21 09:58 發表

咁你信唔信嗰啲"溫水煮蛙"理論?

恕我知識淺陋, 唔明咩意思!
可否講白D呀? 拜託!

子爵府

原帖由 babay0201 於 10-6-21 10:50 發表

恕我知識淺陋, 唔明咩意思!
可否講白D呀? 拜託!

你唔明算啦。。。。。。
其實同 388 冇乜直接關系ge,你唔知都冇乜所謂。
如果係閒錢,可以買D;不過上半年業績唔慌會好。
但係,買股係買將來、係買前景;e隻個波幅會大D。照目前情況睇,我唔覺得現價買要定止蝕位喎。你驚咪分注買囉:-5% 一注。

子爵府

牛年勳章

原帖由 pineapple0983 於 10-6-21 11:04 發表

你唔明算啦。。。。。。
其實同 388 冇乜直接關系ge,你唔知都冇乜所謂。
如果係閒錢,可以買D;不過上半年業績唔慌會好。
但係,買股係買將來、係買前景;e隻個波幅會大D。照目前情況睇,我唔覺得現價買要定止蝕位喎。你驚咪分 ...

收到, 多謝你提供意見!

子爵府

原帖由 summichalle 於 10-6-19 15:55 發表
大市低迷,每天成交約500億左右,#388所以股價跌,如對香港有信心,在$120 以下買入,10年後或成交大增至每天800 - 1000億,笑到收唔到聲。

話口未完今日即過800億你睇!
你有冇"笑到收唔到聲"?

子爵府

原帖由 大力大力 於 10-6-19 11:54 發表

這問題,我老婆問左我年多,我現在主力是國內 RMB 定期,等內地樓價回落就在廣州/深圳 地下鐵沿線買樓收租,十年後就收成!!如果用十年計再連同 RMB 升值,樓價一定跑嬴香港! ...

Hello 大力大力, are Hongkongers allowed to purchase 內地樓? I know that in the past foreigners (eg. USA, UK) had to live in China for at least a year to be allowed to purchase 樓. Thanks in advance.

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

拎香港身份證可以買樓, 我見無咩分別.

原帖由 IaMMoYY 於 10-6-21 16:24 發表

Hello 大力大力, are Hongkongers allowed to purchase 內地樓? I know that in the past foreigners (eg. USA, UK) had to live in China for at least a year to be allowed to purchase 樓. Thanks in advan ...
生日月, 開心過

水晶宮

買樓收租好煩, 我想買鋪, 不過呢個係夢想, 唔知要等幾耐才可實現.

原帖由 大力大力 於 10-6-19 11:54 發表

這問題,我老婆問左我年多,我現在主力是國內 RMB 定期,等內地樓價回落就在廣州/深圳 地下鐵沿線買樓收租,十年後就收成!!如果用十年計再連同 RMB 升值,樓價一定跑嬴香港! ...
生日月, 開心過

侯爵府

環保接龍勳章

原帖由 雪文 於 10-6-21 17:16 發表
買樓收租好煩, 我想買鋪, 不過呢個係夢想, 唔知要等幾耐才可實現.

買啦買啦, 我做主你租客先.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 雪文 於 10-6-21 17:16 發表

買鋪收到好的租 100% 一定好過買樓收租,一來唔使繁裝修,唔交租佢要開門做生意。。

但針無兩頭利,大家買鋪應該買不到街鋪,動不動過千萬,所以是考慮商場鋪,但。。。商場很多是輸錢收場,因為商場無人流,就要立空管理費,簡單 d 如深水涉,黃金,高登近 20 年,左左右右,甚至對面街,旁邊大大小小數十個商場沒有一個做得起,所以是否買樓嬴面是否高一點呢??

子爵府

原帖由 雪文 於 10-6-21 17:14 發表
拎香港身份證可以買樓, 我見無咩分別.

Oh, it's that simple. Thanks 雪文!!

子爵府

原帖由 大力大力 於 10-6-21 22:21 發表

大家買鋪應該買不到街鋪...

?? 謝謝!

水晶宮

大力, 我話買大陸鋪, 香港鋪買唔起.
二年前我朋友係惠州買一間街鋪約1000呎係60萬, 而家唔知幾多, 但要一次過俾, 無得按揭.

原帖由 大力大力 於 10-6-21 22:21 發表

買鋪收到好的租 100% 一定好過買樓收租,一來唔使繁裝修,唔交租佢要開門做生意。。

但針無兩頭利,大家買鋪應該買不到街鋪,動不動過千萬,所以是考慮商場鋪,但。。。商場很多是輸錢收場,因為商場無人 ...
生日月, 開心過

水晶宮

唔使客氣, 不過你最好再問清楚大陸的地產.
因我無係大陸買過樓, 業主係我屋企人, 我見佢都係咁買, 賣, 按揭, 同本地人無咩分別.

原帖由 IaMMoYY 於 10-6-22 01:55 發表

Oh, it's that simple. Thanks 雪文!!
生日月, 開心過

首頁

尾頁

跳至