跳至

首頁

尾頁

大宅

本報訊】是家長勒索教師,還是教師賄賂家長?屯門區香港路德會增城兆霖學校一名教師日前報案,聲稱遭一名家長勒索。不過,被指恐嚇的家長指事件另有版本,她指控教師多番體罰其子,事後她欲報警求助,教師卻表示已經知錯,更提議給予家長 5,000元作「掩口費」,「咁我係收咗筆錢,冇諗過佢會調返轉屈我恐嚇勒索」。記者:夏志禮、麥志榮

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100609&sec_id=4104&subsec=12731&art_id=14116091

子爵府

吓! 仲諗住報讀呢間小學添

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 kaiyui_BB 於 10-6-10 12:18 發表
吓! 仲諗住報讀呢間小學添

呢件案已經交咗比警察跟緊, 老師放假中, 有人被捕保釋中, 報紙上面的連環圖係家長比的資料, 係唔係事實全部有待調查中

不過我哋好多家長&同學都唔相信呢位老師會體罰學生

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果在課堂時間老師真的有多番體罰學生,咁其他同學和家長會唔出聲嗎?( 無可能囉!! )

所以我對學校是有信心的,亦希望其他想報小學的家長,不要因為這次報導影響了給孩子一個入好學校的機會!!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今日有個家長話,佢個仔今年p5,佢話打死都唔信老師會打人,重話如果有最好老師選舉佢一定入3甲添,希望查清楚就好啦

大宅

無打人點解個老c要入錢俾個家長?定係有其他痛腳俾人捉住?

好明顯個老c係有計劃地讓個家長跌入圈套,而個家長都好有問題,2個都唔抵幫 :;pppp:

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 jamieconnie 於 10-6-10 13:56 發表
今日有個家長話,佢個仔今年p5,佢話打死都唔信老師會打人,重話如果有最好老師選舉佢一定入3甲添,希望查清楚就好啦

淨係如果老師真係有多次體罰都唔向校長同副校投訴, 就已經好有問題LA

其實校長同全體老師朝朝都企定定係校學門口, 都係想同家長多D溝通, 要搵校長同副校真係容乜易,我有時經過都傾幾句, 就算打電話佢哋都好快覆啦, 要搵佢哋一D都唔難呀

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 BKVIP 於 10-6-10 14:11 發表

好明顯個老c係有計劃地讓個家長跌入圈套,而個家長都好有問題,2個都唔抵幫 :;pppp:

其實件事而家交咗比警察, 警察會查點解, 到時大家咪知點解

其實如果真係咁大件事, 點解淨係得一份報紙登呢

我覺得有時D野唔好信晒報紙, 尤其係一份咁無公信力, 又鍾意嘩眾取竉的報紙

複式洋房

我曾經去過呢間學校觀課,印象很好,我亦會在今年9月幫個仔報讀呢間小一.

伯爵府

agree

原帖由 BKVIP 於 10-6-10 14:11 發表

水晶宮

呢件事對呢間學校的名聲有一定的影響囉!
就咁單面睇,相方都出現問題!!
唔明點解個老師會比錢個家長??
呢間學校0既媽媽似乎幾相信呢位老師唔會打人喎,仲係家長同學生中的好老師?咁唔知件事究竟係點0既呢??如果老師打人,咁其他同學仔都會知架嘛!

男爵府

好媽媽勳章

如果呢段新係明報報導, 我會信多D.

男爵府

我係準小一生,亦參加過呢間學校適應班,亦與呢位老師傾過一次偈,但小朋友感覺最真,佢地上完第一期英普班,就同我講呢個老師好好人,我地好鐘意呢間學校,第二次再去上英普班,呢個老師唔係主力教,但係佢地吉到一定搵呢個老師架。

我認同雙方都有處理不當的部份,但係我深信該傳媒的嘩眾取竉的手法,亦向網上睇到係報料新聞...
我信學校會處理好好,亦信休假老師係一名好好的老師。

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 rl2999 於 10-6-13 13:04 發表
我信學校會處理好好,亦信休假老師係一名好好的老師。

呢個老師真係個少有的好老師

http://hk.myblog.yahoo.com/may711e10/article?mid=155

佢會好樂意咁幫有困難家長托管住D小朋友, 仲要次次都係佢主動提出, 托管之餘又同小朋友去食野, 補英文, 仲包埋接送, 有時攪到家長都會好唔好意思, 我個仔無比佢教過(因為佢主力教加輔班),佢都幫我湊過幾次仔

首頁

尾頁

跳至