自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

在公眾洗手間應怎樣帶剛介片的小朋友如厠, 問題如下:
1.假如不想小朋友直接坐上厠板, 有什麼好提議(當然事先已抹過廁板)
2.在家習慣坐厠板, 要抱她抖住如厠又不肯怎麼辦
3.可否分享一下你們的經驗, 例如要注意些什麼

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

1.用即棄板墊囉

原帖由 Zidane 於 10-6-10 21:45 發表
在公眾洗手間應怎樣帶剛介片的小朋友如厠, 問題如下:
1.假如不想小朋友直接坐上厠板, 有什麼好提議(當然事先已抹過廁板)
2.在家習慣坐厠板, 要抱她抖住如厠又不肯怎麼辦
3.可否分享一下你們的經驗, 例如要注意些什麼 ...

大宅

無論如何,點都唔可以用出面既廁板,就算清潔過都唔可以.太DIRTY 啦!!!

我就會抱住佢,抖佢,引佢去.係要比好多心機,試好多次至得.努力,加油..

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 mimi_mimi 於 10-6-10 21:54 發表
無論如何,點都唔可以用出面既廁板,就算清潔過都唔可以.太DIRTY 啦!!!

我就會抱住佢,抖佢,引佢去.係要比好多心機,試好多次至得.努力,加油..

會唔會好傷腰骨? 廿幾磅抱一陣都累.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

但我個女痾到我一褲都係呀

原帖由 mimi_mimi 於 10-6-10 21:54 發表

男爵府

我到依家都帶曬火酒,消毒紙巾,即棄坐墊,抹好墊好比佢坐,如果要逗都唔知逗都幾歲佢先夠高唔洗坐上廁板而又痾到,唔通叫佢痞上廁板咁冇公德心咩。

反而剛介片最麻煩係佢隨時要痾,突然搵唔到廁所就煩,我果時出街一定比阿囡著裙,帶埋尿片,一急就除底褲著片,因為阿囡著裙就唔會比人見到 pat pat。

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

但d大就唔得啦

原帖由 梁阿太 於 10-6-10 22:32 發表
我到依家都帶曬火酒,消毒紙巾,即棄坐墊,抹好墊好比佢坐,如果要逗都唔知逗都幾歲佢先夠高唔洗坐上廁板而又痾到,唔通叫佢痞上廁板咁冇公德心咩。

反而剛介片最麻煩係佢隨時要痾,突然搵唔到廁所就煩,我果時出街一定比阿囡著裙 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 梁阿太 於 10-6-10 22:32 發表

反而剛介片最麻煩係佢隨時要痾,突然搵唔到廁所就煩,我果時出街一定比阿囡著裙 ...

我都係教佢痞上去咋
4歲幾5歲已經抱唔到佢,唯有叫佢痞,
而且佢到而家9歲都未夠高坐無影凳.....

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

邊度有得賣呢?
原帖由 B媽-Blue 於 10-6-10 21:49 發表
1.用即棄板墊囉

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

侯爵府

即棄墊唔易買, 我多數用2條幾格長厠紙v型墊住坐, 當然事前用酒精抹完同抱起囡囡坐,make sure厠紙唔走位,痾時我企佢前面畀佢扶住我.

侯爵府

當然在較差環境的厠所都係辛苦d逗,所以多d去新d的商場

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

可以買即棄廁所墊, 幾十蚊一pack有250張 (抵用裝, 好處係平, 壞處係要自己摺餐飽至帶到出街)
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1124329842
(幾年前試過搵, 市面藥房好少stock現貨, 試過訂一箱同人分, 有20pack, 好似拆家 )

如果唔想摺, 可以去city super果d買一包包好似濕紙巾咁, "蚊"出黎就用得, 但升價十倍!

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我買$2x/250張

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-10 23:26 發表
可以買即棄廁所墊, 幾十蚊一pack有250張 (抵用裝, 好處係平, 壞處係要自己摺餐飽至帶到出街)
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1124329842
(幾年前試過搵, 市面藥房好少stock現貨, 試過訂一箱同人分 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁平? 我記得我果時做"拆家", 自己親手成箱成箱抬返屋企, 都要almost廿蚊一pack
(約7,8年前喇, 牌子係kimberley clark)
原帖由 B媽-Blue 於 10-6-10 11:30 PM 發表
我買$2x/250張

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

係呀,上個月買之嘛,不過未用過,因為之前買左另一隻,成$1/張

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-10 23:33 發表
咁平? 我記得我果時做"拆家", 自己親手成箱成箱抬返屋企, 都要almost廿蚊一pack
(約7,8年前喇, 牌子係kimberley clark)

王國長老

就係要摺同唔駛摺既分別 ^^
原帖由 B媽-Blue 於 10-6-10 11:35 PM 發表
係呀,上個月買之嘛,不過未用過,因為之前買左另一隻,成$1/張

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

摺乜野??

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-10 23:36 發表
就係要摺同唔駛摺既分別 ^^

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我係大女果個年代買咗塊 摺得埋 既廁所板, 家下留埋俾細女用, 可以放係大人廁所板上面俾佢坐, 不過之後要清潔乾淨囉.

子爵府

原帖由 小bie豬 於 10-6-10 22:47 發表

我都係教佢痞上去咋
4歲幾5歲已經抱唔到佢,唯有叫佢痞,
而且佢到而家9歲都未夠高坐無影凳.....

我都係教佢痞上去,無話公唔公德心,因為清潔左都有時都實在太污糟.
另外,抱住佢都唔係辨法,因佢都有30磅.
仲有,他日她去到一些只有痞厠的地方,她都無問題唔會唔識痞.
再者,我有時見到一些小女孩去到一些商場的大人厠,佢地係唔識"柯",亦等小童厠所等左好耐,所以我認為痞是不錯的方法,去到邊都無問題,唔洗帶廁所板又唔係帶清潔用品~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 luilui007 於 10-6-11 00:39 發表

我都係教佢痞上去,無話公唔公德心,因為清潔左都有時都實在太污糟.
另外,抱住佢都唔係辨法,因佢都有30磅.
仲有,他日她去到一些只有痞厠的地方,她都無問題唔會唔識痞.
再者,我有時見到一些小女孩去到一些商場的大人 ...

我都係咁諗呀,加上有次幫朋友睇女(7歲),我地去飲茶時佢同我個女去廁所,出黎我個女細細聲同我講話佢坐上廁板,因為大庭廣眾同埋唔知係咁事實所以我當時冇話佢,到飲完茶我地一齊去,我問佢識唔識去,佢話識我再問佢你點去架,
佢話企上去,咁我就同佢講你唔好鎖住度門喎,我怕你係入面跌親,跟住我係虛掩度門裝佢,我見到佢抺都冇抺就坐左上塊廁所板度,塊板仲要有尿係上面架
之後我問佢點解話企上去最後變左坐,原來佢呀媽從小就幫佢抺好再鋪野比佢坐,到左讀小一時先教佢唔好坐,但佢唔識痞,又怕比人鬧,所以一直都同人講企上去疴,仲要唔抺就坐...........

首頁

尾頁

跳至