跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

大宅

好媽媽勳章

我亞仔今日打完, e生話要睇12日喎!
你亞仔幾時打呀?

大宅

Around end June ar

別墅

好媽媽勳章

原帖由 CM1234 於 10-6-11 21:18 發表
如題

Kayden仔6月3號打完(健康院打,只打流行性腮腺炎+麻疹和德國麻疹嗰支針,無打肺鏈,7月頭先再返健康院打肺鏈),今日12號,完全無燒過.
話說Kayden細個一直喺私家打所有針(因為要我記嗰啲四合一,六合一真係好煩,私家齊晒所有針我唔使傷腦筋),佢打咁多次都未發過燒,今次打一歲針前,我掙扎咗好耐究竟去政府定私家打好啲,我兩邊都book咗,私家話搭正一歲要先打流行性腮腺炎嗰支, 一個月後打肺鏈, 再一個月後至打水痘針, 我問姑娘乜唔係一齊打嘅咩?佢話:"總之X醫生唔建議一齊打晒,係要隔開打啦!"
於是我最後決定去健康院打,但就跟私家醫生嘅建議分開嚟打,健康院亦樂意俾我咁做,so far Kayden無燒,我唔知係佢本身唔燒定係分開咗打所以唔燒,有無媽咪嘅私家都係咁講同埋有無人知道點解要咁呢?

大宅

delete

大宅

好媽媽勳章

智忻9/6去健康院打咗德國麻疹&肺鏈, 姑娘話14日內會發燒, 但智忻只係嗰晚發過低燒, 食咗一次退燒藥再冇事啦

別墅

麻疹針就係打針後第5至12日,肺鏈就3日內,所以打完針要日日探到第12日。

如果打算打水荳針就應該要同麻疹針同一日打,因為大家都係活性疫苗,否則就要係打完麻疹針後一個月先可以打。

大宅

好媽媽勳章

原來係咁架, 好在你提一提姐, thanks, 咁聽日係第五日要留意下先

原帖由 b-ba-ma 於 10-6-13 21:48 發表
麻疹針就係打針後第5至12日,肺鏈就3日內,所以打完針要日日探到第12日。

如果打算打水荳針就應該要同麻疹針同一日打,因為大家都係活性疫苗,否則就要係打完麻疹針後一個月先可以打。 ...

別墅

好媽媽勳章

[quote]原帖由 Kaydenbb 於 10-6-12 11:11 發表

I join Union for package except 肺鏈(健康院打肺鏈),but the nurse in Union told me I need to do all 3 injections on the same day! As I will go to Japan on early July, to avoid risk of fever, I postpone it to 20/7 (approx. 23 days later), and the nurse says it is ok.

But when I ask other mammys, they said similar:
"一歲要先打流行性腮腺炎嗰支, 一個月(or 1 to 2 week??) 後打肺鏈, 再一個月後 (or 1 week)至打水痘針"

Actually I don't know what is true, but as I have postpone my 1st injection to 23 days after 1Y, need to wait 1 mth for each of the 2 remaining injections, will it be too late?

Sigh! Not easy to get a definite answer....but the nurse says should do the same day wor......? So complicated?

複式洋房

吓!我都係晌仁安打針,但肺鏈就晌健康院打,上星期五先打肺鏈,星期六打一歲針,兩邊都話ok,不過水逗針仁安姑娘話歲半先打,點解同你唔一樣??!

別墅

打"活性疫苗"要隔4個星期以上,因為要俾足夠時間自己build up d 抗體,而水荳針同麻疹針都係由"活性疫苗"製造,所以一係一齊打 (抗體一齊生),一係就要隔4周。

肺鏈唔係由"活性疫苗"製造所以無所謂,只要同上一支針隔夠周數就得 (1歲內打3針)。而1歲打o既係加強針,只要係12-15個月大內打就ok。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 pookybear 於 10-6-14 08:21 發表
吓!我都係晌仁安打針,但肺鏈就晌健康院打,上星期五先打肺鏈,星期六打一歲針,兩邊都話ok,不過水逗針仁安姑娘話歲半先打,點解同你唔一樣??! ...

我睇番仁安既package, 水痘針真係歲半先打架喎,邊度先岩架?

http://www.union.org/new/english/health_info/files/healthbb.pdf

別墅

可能有d媽咪驚小朋友打針後d反應太大先隔咁多次打,其實哩3針確實係可以一次過打。

因為我個囡之前打肺鏈針後有試過發燒所以就分開左2次,先係健康院打麻疹+ 肺鏈,一個月後先同佢係私家醫生打水荳針。結果健康院打完之後第2日朝早就有少少燒,即晚都退左,而家第11日touchwood都無再燒支麻疹針應該無咩野。

原帖由 momo627 於 10-6-14 04:39 發表
[quote]原帖由 Kaydenbb 於 10-6-12 11:11 發表

I join Union for package except 肺鏈(健康院打肺鏈),but the nurse in Union told me I need to do al ...

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我岩打去仁安問過, 個姑娘話佢地醫院就歲半先打水痘針, 至於肺鏈同德國麻疹支混合針, 就一係一齊打, 一係就隔兩個星期先好打.

哎呀, 之前本來係同一日, 不過因為唔想阿b一日挨兩針就延左一個星期, 宜家又要一齊打,都唔知改唔改到添.

大宅

晉晉9/6去健康院打咗肺鏈同埋麻疹,姑娘話打完肺鏈1-2日可能會有少少燒,但係麻疹就5-7日之後先至有反應(發燒,出紅疹),即係話如果bb對兩之針都有反應的話,會打完針之後燒1-2日跟住退燒,但係再隔兩日又會燒番1-2日咁話喎,不過晉晉到而家都打咗一個星期,so far都冇發燒,係背部有出少少紅疹咁囉﹗

別墅

好媽媽勳章

原帖由 carka 於 10-6-14 14:34 發表
我岩打去仁安問過, 個姑娘話佢地醫院就歲半先打水痘針, 至於肺鏈同德國麻疹支混合針, 就一係一齊打, 一係就隔兩個星期先好打.

哎呀, 之前本來係同一日, 不過因為唔想阿b一日挨兩針就延左一個星期, 宜家又要一齊打, ...

Different nurses told me different things in Union clinic. 1st told me should do it on same day, the 2nd called me as the doctor on duty will leave after Jun, and there will be no doctor on my booking date, so she says I can do the 2 injections on 2 days (as I had made my appointment in govt health ctr already)....never told me need to wait for 2 weeks or a month.

So what is the truth? 2 weeks or 1 mth? Just do no harm to babies if doing in after a mth, I am ok with whatever options!

大宅

我個女12/6去健康院打兩支針,19/6下午發燒,今日開始出紅疹,好驚個女出疹似手足口病(D紅疹真係一粒粒紅色!!)

請問燒幾多日先完呀???

大宅

Matan打完肺鏈冇野...冇燒...一星期後再去打MMR,打完真係第5日有出過疹加微燒....D燒同疹都LAST左成個星期到....燒下又停下,D疹就少少~~~

大宅

好媽媽勳章

我打仔今日(第10天)有微消!

複式洋房

阿仔15/6去健康院打完麻疹同肺鏈針,昨晚第9日開始有少少燒。姑娘話食退燒藥可以自己好~~~

首頁

尾頁

跳至