論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

工人姐姐在我家做左3年,,3年都好愉快,今年9月1日滿約,,上個月agent打比我叫我早d同佢續約,,咁我就同佢講,,佢話想試下轉太太,,試下照顧老人家,,,係我家3年都係照顧小朋友,,,我有試過留佢,,但係佢唔願意,,咁我都唔會再留佢,,,我自己係full time ma ,,仔女都4/5歲,,我都想自己試下照顧返佢哋...自從佢唔續約之後..我個心好似有D驚咁...好似家中多左一個危險/不再相信既人,..
有時佢都會黑面...我又問過佢,你e家洗唔洗找太太,,(因佢要滿約前找到,,如果唔係返印尼先找,,要從新入印尼学校要比錢),,佢話要找,,,初頭佢話9月返印尼結婚,之後再去新太太到做,,但到9月1日都仲有2個幾月,,就算佢找到新太太,,人哋又点會等到佢9月中返印尼结完婚先再做..咁我有問過佢,佢既答案係可以唔結住..佢要找工???咁我同佢講話如你想早D解约...我可以比你早D走,,,之後再問佢,,你想補錢定補假?佢話補錢....但我真係真係有好的問題唔明,,有冇人可以幫我解答??thx all

如果你係我你会點?
1)買機票,補一個月$+補大假$,比佢走?(但我應承佢比佢找太太),,如果我比佢走,,佢需唔需要立刻返印尼or可自行留港找太太?
2)想問下如果等到佢完約,,我係需要比佢8月31走or9月1日or 9月2日走?
3)如佢滿約後唔離港..我係唔係張買機票既$比佢就可以?
4)滿约後需唔需要通知入境處?
5)滿約後如果她仍然留港,,她有任何問題/受傷,我係唔係不需要理會?
6)如果現在她找新僱主,,佢需唔需要用合約來找?
仲有咩要留意、到可以話我知??thx all
如何愛你的孩子:   
嬌寵溺愛不應該      期望過高可成害    身心健康要涵蓋
應知孩子樂與哀      每天溝通添親愛    孩子有錯耐心改
言教身教一齊來      鼓勵讚賞也應該    管放得宜劣行改
家校合作樂滿載

男爵府

1)買機票,補一個月$+補大假$,比佢走?(但我應承佢比佢找太太),,如果我比佢走,,佢需唔需要立刻返印尼or可自行留港找太太?
如果你而家解約, 佢有14日可以留港搵工
搵到就唔使返印尼囉

2)想問下如果等到佢完約,,我係需要比佢8月31走or9月1日or 9月2日走?
佢last day 係9月1日, 你咪叫佢9月1日走

3)如佢滿約後唔離港..我係唔係張買機票既$比佢就可以?
如果你諗住$$代機票, 最好 quote 吓價, 有supporting, 唔怕佢到時反口話你無比機票佢

4)滿约後需唔需要通知入境處?
immigration dept 有張form的, 填完 fax返去就ok
(唔記得 form no.)

5)滿約後如果她仍然留港,,她有任何問題/受傷,我係唔係不需要理會?
約滿後, 佢嘅一切都唔關你事

6)如果現在她找新僱主,,佢需唔需要用合約來找?
唔需要
可能新僱主call 你攞d reference 就機會大d

仲有咩要留意、到可以話我知??
最好將財物鎖好!!!!

男爵府

八掛問問
佢人品ok嗎?
真的不想再湊小朋友?
我正找工人, 湊仔 (3.5歲)
亞仔出年會返k2全日

複式洋房

會黑面的工人唔要得!我個ex就係成日黑面,唔話得.....一話即黑非常受氣 最後一次黑面係鬧我個女神經病,我問吓發生乜嘢事?(問..不是鬧)結果係覺佢自己無錯,唔開心自動辭職,嚟咗三個月多D...無數黑面扭計...成全佢返歸!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

千祈唔好比佢知道你想自己照顧番 d 仔女,
話比佢知你都會找新人,
有人會替代佢個位置,
如果唔係佢有權追你遣散費

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

樓主...既然工人講左吾同你續約...又話會搵新太太...而且而家只系剩番 2 個半月...我吾會理佢咁多野...工人只系過客...完左約就同你再無關係...吾需要同佢地講感情...因為佢地系為錢 ( 當然會有少部份工人系好嘅 )...我吾會浪費一個月錢補比佢 lor...總之佢完約果陣同佢計清楚所有野...簽收就得啦 佢地返去又好...繼續系香港做又好...我吾會為佢操心 ~

我第一個印...完約前半年話會返去結婚...咁我咪一心搵工人 lor...佢話返去印尼之前...佢個 boy friend 黎香港玩...之後會同 boy friend & 表妹 (系香港做) 一齊返印尼...所以叫我機票折現比佢...ok 我信佢...無問題..全部野跟足手續計晒錢簽收...我又吾會呃佢嘅...而我其間搵左幾個 (overseas) 印傾過電話...有一個啱我心水...請左佢 (而家系我屋企 2 年半)...當時新工人黎左 2 個左右...有一日舊工人打電話比我...話掛住我亞女...佢就無返印尼..去左澳門做...僱主系有錢人家...有 2 個工人...真系恭喜佢咯...過左幾日...佢又打電話比我...問我可吾可以請番佢喎...吾使我請落去...大家都有答案啦 所以工人...哼...吾好信佢地理佢地咁多野 lor ~

別墅

好媽媽勳章

佢黑面都係我話佢,,有D細微嘅事佢做錯,,我就會出聲話佢,,我份人心直口直,,,有咩我都会出聲,,但我要求唔算高,,只要佢做足基本清潔,,同2個仔女玩,,煮飯就ok,,佢每晚9点鈡前就一定比佢休息,,
原帖由 rachellam 於 2010-6-12 01:40 發表
會黑面的工人唔要得!我個ex就係成日黑面,唔話得.....一話即黑非常受氣 最後一次黑面係鬧我個女神經病,我問吓發生乜嘢事?(問..不是鬧)結果係覺佢自己無錯,唔開心自動辭職,嚟咗三個月多D...無數黑面扭計...成全佢返歸! ...
如何愛你的孩子:   
嬌寵溺愛不應該      期望過高可成害    身心健康要涵蓋
應知孩子樂與哀      每天溝通添親愛    孩子有錯耐心改
言教身教一齊來      鼓勵讚賞也應該    管放得宜劣行改
家校合作樂滿載

別墅

好媽媽勳章

thx u very much..^^
重要財物已經搬離,放左係另一個家...
希望快D過埋lei2個幾月,,,有時真係覺得比錢買難受,,做人太太真艱難,,,
原帖由 chaklongma 於 2010-6-12 00:03 發表
如果你而家解約, 佢有14日可以留港搵工
搵到就唔使返印尼囉

2)想問下如果等到佢完約,,我係需 ...
如何愛你的孩子:   
家校合作樂滿載

別墅

好媽媽勳章

講真佢人品好過好多姐姐,,做野都算ok,,唔洗叫佢,佢都會自動自覺,,,我d fd 都想請佢,,但係佢好堅持找老人家照顧,,如果幫佢找到,,我都會開心,,真係有D唔捨得,,,
原帖由 chaklongma 於 2010-6-12 00:07 發表
八掛問問
佢人品ok嗎?
真的不想再湊小朋友?
我正找工人, 湊仔 (3.5歲)
亞仔出年會返k2全日
如何愛你的孩子:   
家校合作樂滿載

別墅

好媽媽勳章

lei個エ人係我第一個請既エ人,,3年嚟佢都做到我要求,,,當然有時有D少過失...但佢係令我完全放心,,,本來打算用多佢2年等我仔女都讀小学先至唔用,,my son 今年k.2升k.3,,女今年k.1升k.2,,,冇左佢,,我会辛苦好多..要自己送仔女搭車返學放学,做家務,煮飯買餸,,好多朋友,99都話我會搞唔掂,,但係我真係想嘗試一下,,,自己仔女自己照顧有幾辛苦,,只係少左好多好多自己既私人時間,,打麻雀上網訓午睡,,我願意放棄...但係始終對左姐姐3年,,生活上有好多好多野,都依靠咗姐姐...要有時間去適應,,心情上先會好d,,,
原帖由 twins214wy 於 2010-6-12 10:39 發表
樓主...既然工人講左吾同你續約...又話會搵新太太...而且而家只系剩番 2 個半月...我吾會理佢咁多野...工人只系過客...完左約就同你再無關係...吾需要同佢地講感情...因為佢地系為錢 ( 當然會有少部份工人系好嘅 ).. ...
如何愛你的孩子:   
家校合作樂滿載

首頁

尾頁

跳至