跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

各位baby 攞左出世紙未ar?
係咪要有出世紙至可以去健康院打針呢?

伯爵府

未攞呀!

但我打算同佢去c+度打,因為而家太多手足口病,我唔敢帶佢去太多人既地方呀!

所以到左而家我都未帶過佢去健康院,只係帶過佢去c+醫生度咋!

大宅

一出世就可以去健康院排架啦,
不過當然係睇 BB 個日先可以去啦,
佢地會先寫 XXX 之子/女 甘先架,
我第一胎都唔知都係打去健康院問先知

原帖由 小兔咕 於 10-6-12 08:20 發表

大宅

我一出院第2日就約去健康院.....但出世紙要等醫院7個工作天先send到資料去生死註冊署...所以唔會咁快有亞b出世紙架...但健康院可以照去.....佢會用媽媽名登記先!! 到下次有出世紙就補交...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

唔駛要bb出世紙都可以去健康院登記打針嫁
因為之前在醫院
bb出世後已打左2針
健康院嘅第一針係1個月後先打
到果時bb都滿月啦
都有出世紙啦
你而家去健康院登記左先
姑娘會叫「x(丈夫姓) bb嘅媽媽xxx」
暫時唔需要bb名

原帖由 小兔咕 於 10-6-12 08:20 發表

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lalamike 於 10-6-12 21:56 發表
唔駛要bb出世紙都可以去健康院登記打針嫁
因為之前在醫院
bb出世後已打左2針
健康院嘅第一針係1個月後先打
到果時bb都滿月啦
都有出世紙啦
你而家去健康院登記左先
姑娘會叫「x(丈夫姓) bb嘅媽媽xxx」
暫時唔需要bb ...

我心急問,因為我見到母嬰健康院又話要出世紙,
又話要咩出院証明....好多野
我都無既!所以要問呢... 樣樣都無如果有咁多野攪真係驚一月都攪唔掂, 不過聽到各位媽媽咁講就放心..
本來我打算係私c+打6合1咁bb 細細個就唔用同bb 去到咁遠(我既case 兒科醫生近過健康院)
但係兒科醫生好好呢! 佢話6合1 唔貴6xx. 但係個聽覺測驗貴, 而且重要, 所以叫我番健康院打埋針呢!

大宅

聽力測試? 你好似在私家生係未?
醫院兒科醫生冇叫你做咩?
我 2 胎都在仁安生,
2 胎用唔同兒科醫生,
但 2 個醫生都有建議我在醫院做埋,
(但我唔知價因為 2 次我冇問)
所以生世第 3 日到,
我就知我 2 個小朋友都聽力正常

原帖由 小兔咕 於 10-6-13 06:16 發表

我心急問,因為我見到母嬰健康院又話要出世紙,
又話要咩出院証明....好多野
我都無既!所以要問呢... 樣樣都無如果有咁多野攪真係驚一月都攪唔掂, 不過聽到各位媽媽咁講就放心..
本來我打算係私c+打6合1咁bb 細細個就 ...

公爵府

出世紙係咪一定要清左醫院的數先可以去登記!

我99話我出院後可以等醫院寄過黎先找!

咁會唔會影響bb拎出世紙架??

別墅

我都喺喺私家生, 都有問過醫生使唔使喺醫院做埋個聽覺測試, 但醫生話newborn做呢個test唔喺咁準, suggest 我哋等佢滿月先同佢做, 費事到時fail咗白擔心一場

原帖由 xoboy1125 於 10-6-13 16:10 發表
聽力測試? 你好似在私家生係未?
醫院兒科醫生冇叫你做咩?
我 2 胎都在仁安生,
2 胎用唔同兒科醫生,
但 2 個醫生都有建議我在醫院做埋,
(但我唔知價因為 2 次我冇問)
所以生世第 3 日到,
我就知我 2 個小朋友都聽力正 ...

首頁

尾頁

跳至