自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

tvb你估佢好想電腦公仔代替真人架咩
鬼叫有線唔衰咩

琥珀宮

係咪其他國家有政府專有電視台?goat話新加坡都冇。

見無錢講世界盃,幾個男人同兩個女人齋講冇得睇,真係唔過癮。

原帖由 kc_01k 於 10-6-13 00:20 發表

哈, 但係只係香港咁特別要比錢先有得睇囉, 其他國家如果要比錢, 應該會暴動.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

攪到個世界盃咁真係難為D波友.

珍珠宮

好媽媽勳章

不如買個高清盒返來咪有得睇囉~
點解政府唔可以買世界盃播映權比市民睇啫? 雖然好多人鐘意睇, 但都唔係個個都睇架嗎? 我全家都無睇啊~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

一句同尾, 香港政府無能囉! 以前一向是無線亞視播, 近這3-4屆先至要比錢睇, 真係..... 睇黎亞運奧運好快會同一命運.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 SandyKL 於 10-6-12 23:54 發表
唔買到時出現好似沙士咁既情況,又話政府後知後覺勒。

過往政府有冇曾買大型賽事既播映權先?如果未試過,我又覺得唔關政府事喎。

同意,唔好乜都入晒政府數,睇波又唔係生活必需品,如果政府買咗個播映權,有D唔睇波的人又會話政府晒錢。

珍珠宮

好媽媽勳章

下次奧運唔知會唔會同一命運, 好似又係有線買左獨家, 睇新聞話tvb同atv已經寫信去投訴!!

伯爵府

原帖由 小妮子 於 10-6-13 00:47 發表
好嬲囉.....點解D網都比人block晒......話乜野唔係國家網絡範圍喎.....喂.....香港乜唔係中國既地方咩.....

講到香港獨立咁......而家邊個搞港獨呀......

大家都係中國人架麻.....比我上返個網啦.....我要睇世界盃 ...
係喇,我c6又係攪左成晚都話睇唔到~唉!!!真係痴q線架,世界盃邊有可能比x線獨攬,好似奧運會一樣...依d都係全球盛事...雖然有得睇我都未必會追,但由細到大,世界盃一開電視就有得睇..依家咁樣睇唔到,好唔公平囉~
大b駿逸細b駿晞

大宅

好讚成樓主的提議。

我是女的,但覺得世界杯好有氣氛,精英盡出,好精采,好好睇。

以前晚晚聽到的波友喺道大叫,而家週圍靜過鬼。

四年先至一次。而家攪成咁,又話勿勿國際大都會?

如果凸手買咗個播影權,肯定民望急升。佢真是好癈。應做嘅唔做。

原帖由 kc_01k 於 10-6-13 00:20 發表

哈, 但係只係香港咁特別要比錢先有得睇囉, 其他國家如果要比錢, 應該會暴動.

伯爵府

好媽媽勳章

吓咁都關政府事?想睇join有線咪有得睇囉。我又唔覺得有咩唔公平。有線個播影權唔係真金白銀買番來咩?點解要同人share?
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

禁止訪問

大宅

非常同意你的看法 雖然我都唔認同買疫苗的 2 億和宣傳起錨的 900 萬,但我都唔會同意咁就等於可以將 d 錢攞去買世界盃播映權,始終唔係民生需要,公帑黎架

至於有線,佢真金白銀買個播映權返來,又真係無義務開放畀免費台播架喎 ... 鬼叫香港係商業社會,梗係事事以商業利益考慮,想睇的人用者自付,都好合理 ... 如果咩都由政府決定政府出錢,咁香港就會變左社會主義國家,到時大家又唔中意架啫

原帖由 SandyKL 於 10-6-12 23:54 發表
唔買到時出現好似沙士咁既情況,又話政府後知後覺勒。

過往政府有冇曾買大型賽事既播映權先?如果未試過,我又覺得唔關政府事喎。

子爵府

我都讚成呢點。在商言商,有線真係用高價買咗播映權,有乜理由TVB同ATV諗住用民衆壓力就有得播。怪只怪佢兩間電視台孤寒唔俾錢買。
不過有線做得唔好嘅係賽事精華咪俾人新聞播囉,都過咗又唔係直播,小家咗啲。〝我接受唔到囉!〞
原帖由 小蘅媽媽 於 10-6-13 08:26 發表
吓咁都關政府事?想睇join有線咪有得睇囉。我又唔覺得有咩唔公平。有線個播影權唔係真金白銀買番來咩?點解要同人share?
]

男爵府

原帖由 mrsright 於 10-6-13 08:52 發表
如果政府出錢買世界盃, 咁下次我都要求政府買哂d國際盛事既轉播權啦. 好多人夠想睇

如果剩係世界盃, 對其他運動公唔公平 ? 咁即係政府帶頭搞運動分化, 到時其他運動團體都話, 香港政府剩係關注足球, 咁個批藍球, 羽 ...

Yes, agree very much. Why complain Cable TV? TVB and ATV didn't even beat for the licence. They don't dare to pay a penny but just want to take advantage of it to get millions of advertising income. No pay no gain, it's a fair world.

珍珠宮

兩台係有去bid架, 不過都係果句, 在商言商, 出得唔夠cable高, fifa又唔係善堂, 當然價高者得。
或者有人問點解唔出手高d, 何守信曾提過tvb第一次播世界盃, 當年係"sit"錢架, 係後來再重播多次先叫做為返條數。
btw, 贊同其他人意見, 政府冇必要為一部人o既興趣, 而用公帑。
我免費睇左溫布頓咁多年(雖然唔係全部賽事), 而家想睇咪一樣要俾錢

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

係唔裝有線呀,正奸商,
有線block左好多有世界杯睇的網
但我仲睇到呀,仲好清添,吹咩:;pppp:
我要食牛柳

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

我前晚係無線同亞視高清台都睇到有得播的, 係唔係世界盃啊, 唔駛一定要裝有線喎? 定係我搞錯?

原帖由 咸濕大師 於 10-6-13 10:17 發表
係唔裝有線呀,正奸商,
有線block左好多有世界杯睇的網
但我仲睇到呀,仲好清添,吹咩:;pppp:

複式洋房

原帖由 mrsright 於 10-6-13 10:23 發表
如果政府真係用市民既錢去搞, 我一定反對

我一樣鍾意睇花式滑冰, 政府點解又唔去買個播映權返黎

鍾意睇世界盃就係大眾 ? 咁小眾既利益就唔駛理 ?

要知道政府既錢, 係一個餅, 用左係一部份熱愛足球既人身上, 就會 ...

係囉, 都唔知咩道理, 乜都話要政府比錢
我都想睇 PGA TOUR, 係唔係政府比錢 ?

香港而家, 係唔係真係 "人多" 就惡 D ?

伯爵府

原帖由 mrsright 於 10-6-13 10:23 發表
如果鍾意睇, 咪用錢去裝cable囉, 或者去商場睇, 去茶餐廳睇

而唔係發睇波惡要政府買起

非常同意!!!!

首頁

尾頁

跳至