自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

水晶宮

我每年攞成績表時(由小一至小六), 各級老師都話佢多嘢講, 但總係回家後無嘢講, 老師都唔相信! (我同爸爸覺得佢一路長大, 如果反叛期我哋咩都唔知會好幣, 咁啱quit咗份工, 商量後, 爸爸希望我放多些時間响阿囡身上希望可以改變到佢 (今日做到啦)!
妳都慢慢教啦, 阿仔自然會感受到妳既愛, 努力, 加油呀!
原帖由 ling1211 於 10-6-13 00:44 發表

我仔以前又係乜都5同我講ga,直到阿仔有D事發生左,而+有見心理e生,我開始醒覺耍多關心個仔,同埋控制自己既脾氣 係唔容易ga,有時真係激到我彈起,不過經過一段時間努力,而家總算對住我多左講自己嘢,雖然我知 ...

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

複式洋房

你的耐心一定有回報!

子爵府

好媽媽勳章

男爵府

畀面勳章

原帖由 CINDYC 於 10-6-13 01:21 發表
我每年攞成績表時(由小一至小六), 各級老師都話佢多嘢講, 但總係回家後無嘢講, 老師都唔相信! (我同爸爸覺得佢一路長大, 如果反叛期我哋咩都唔知會好幣, 咁啱quit咗份工, 商量後, 爸爸希望我放多些時間响阿囡身上希 ...

我都多謝你鼓勵吖
講真吖,為左呢個仔,我不知流過幾多眼淚,有D嘢又唔可以同人講,真係好辛苦ga
你講得啱吖,就因為佢地開始進入反叛期,所以我地更加要放下工作,全心照顧佢地,起碼佢地將來變成點,我都唔會比自己後悔當初冇好好教他麻

水晶宮

平常心面對, 我哋盡咗力已無悔, 唔好逼自己太緊, 試下多角度思維, 總會有些得著, 一齊加油!(我諗住佢中三後出番嚟做嘢架, 唔知到時捨唔捨得 )
原帖由 ling1211 於 10-6-13 01:39 發表

我都多謝你鼓勵吖
講真吖,為左呢個仔,我不知流過幾多眼淚,有D嘢又唔可以同人講,真係好辛苦ga
你講得啱吖,就因為佢地開始進入反叛期,所以我地更加要放下工作,全心照顧佢地,起碼佢地將來變成點,我都 ...

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

畀面勳章

原帖由 CINDYC 於 10-6-13 01:48 發表
平常心面對, 我哋盡咗力已無悔, 唔好逼自己太緊, 試下多角度思維, 總會有些得著, 一齊加油!(我諗住佢中三後出番嚟做嘢架, 唔知到時捨唔捨得 )
...

中三後基本上都穩定,只睇你捨唔捨得囉 我就唔使諗la,因仲有個細囡要睇

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-6-13 02:26 發表
我都就快做咗一年FT MOM了........我囡得三歲半......

早幾日我問佢: 媽咪去返工, 好唔好? (我肚內有細B, 我同佢吹吓水架咋)
囡: 唔好!
我: 做乜唔好?
囡: (想喊咁款)總之唔好啦....
我: 咁, 我返工搵多D錢, 買多D ...

你呢段對話, 完全同我個仔講o既一模一樣..
我都做o左ftm 4年幾了...
大仔好抗拒我出番o黎做野(我亦冇咁o既打算!),
我覺得自己湊佢,教好佢係我o既責任,
唔希望到佢大個, 先發現佢只係港孩一名, 咩都唔識, 冇責任心、抵抗唔到壓力....o既人。

男爵府

醒目開學勳章

好感動,

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

感動

水晶宮

我覺得教小朋友真係無特定既一套, 其實我係一路學一路教, 睇下邊種方法對阿囡work啲, 因材施教, 慢慢見到佢有改變, 好安慰!
很佩服妳哋有多個小朋友既媽咪, 付出既勞心勞力真係非筆墨能形容, 要有無限既愛心 !
原帖由 ling1211 於 10-6-13 02:13 發表

中三後基本上都穩定,只睇你捨唔捨得囉 我就唔使諗la,因仲有個細囡要睇

水晶宮

sweetcouple,
恭喜妳再為人母, 真開心!
除咗好似阿囡咁講, 可以同我分享心事 ; 實情係我有唔開心時, 佢感受到, 仲開始可以同我傾計, 我可以將唔好既情緒舒發出嚟, 都要多謝佢呢個"朋友仔". 睇住一路成長既囡兒, 原來仲多咗個知心朋友
原帖由 sweetcouple 於 10-6-13 02:26 發表
我都就快做咗一年FT MOM了........我囡得三歲半......

早幾日我問佢: 媽咪去返工, 好唔好? (我肚內有細B, 我同佢吹吓水架咋)
囡: 唔好!
我: 做乜唔好?
囡: (想喊咁款)總之唔好啦....
我: 咁, 我返工搵多D錢, 買多D ...

男爵府

好媽媽勳章

恭喜恭喜

禁止訪問

畀面勳章

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cindy
恭喜晒! 作為一個全職媽媽, 冇嘢係比得到仔女接受和認同咁開心!

我同我女不嬲火星撞地球, 由其是佢反叛期就更嚴重, 不過近期開始察覺到囡囡的改變, 我同佢喺電話度嘈, 喺好唔愉快的氣氛下收線, 之後佢sms我, 打咗好大段佢心裏面的說話, 跟住同我道歉話令到我唔開心, 我收到哩個sms好開心, 因為佢會打開心扉講佢o既感受出嚟, 我覺得佢真係大個女了! 嗰刻我好欣慰!

水晶宮

Do媽,
係呀, 反叛期真係好難搞, 好頭痛
我聽過啲青少年講座, 教我哋小朋友提出既要求/問題, 唔好一開口就否定佢, 我而家會聽完佢講, 跟住"哦"應咗佢之後就開始講我既睇法, 分析利弊及表明底線後, 由佢自己決定, 要佢承擔後果!
您囡囡開始大定啦, 情緒每人都會有, 當佢冷靜下來察覺咁樣對媽咪係會傷媽咪心, 所以佢會道歉. 慢慢啦, 佢再大啲, 會更多企响您個位望, 自然會明白多啲您既出發點, 關係又會再好啲架啦!
原帖由 DoReMi媽媽 於 10-6-13 11:46 發表
cindy
恭喜晒! 作為一個全職媽媽, 冇嘢係比得到仔女接受和認同咁開心!

我同我女不嬲火星撞地球, 由其是佢反叛期就更嚴重, 不過近期開始察覺到囡囡的改變, 我同佢喺電話度嘈, 喺好唔愉快的氣氛下收線, 之後佢sms我, ...

珍珠宮

恭喜晒!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 CINDYC 於 10-6-13 12:13 發表
Do媽,
係呀, 反叛期真係好難搞, 好頭痛
我聽過啲青少年講座, 教我哋小朋友提出既要求/問題, 唔好一開口就否定佢, 我而家會聽完佢講, 跟住"哦"應咗佢之後就開始講我既睇法, 分析利弊及表明底線後, 由佢自己決 ...

cindy
我哋一齊努力, 共勉!

首頁

尾頁

跳至