自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

逼班學生去, 連二百都省下呢! 呢個不知所謂不知羞恥的妙法寺陳呂重德紀念中學校長係教育界之恥!

為人師表, 竟然為了討好主子, 荼毒莘莘學子心靈, 怎不叫人心痛!

呢班不分是非黑白只懂討好主子的奴才真係認為自己係大多數?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

到底呢個政改方案有幾「」?

這幾星期以來政府日以繼夜不停地呼叫「起錨」,電視廣告、街招、特首及一眾高官鋪天蓋地式發動宣傳,還有二百多萬張寄入屋的「起錨」與「超錯」的傳單,可惜民調結果卻每況愈下!

現在就連左派都總動員,不停發功催促力撐政改遊行,似乎真的只許成功不許失敗!

今日,政府又新推出一條片,這次連曾特首自己擔正主角(特首曾蔭權﹕最緊要做到問心無愧新廣告),你看過沒有?

到底佢想點? (617前) 扮可憐? 救命啊!

我真的開始替他擔心,如果這次政改不能通過,到底他會有甚麼後果!

還是這一切一切都只是做給北大人看?

原帖由 小米米 於 10-6-16 01:10 發表
建制派真係好緊張個人數:mrgreen:

兩舊水、海鮮宴、學校強制遊行做「另類學習經歷」:mrgreen:

唔知在中資機構做的員工, 又有無類似事件

呢鋪真係「許勝不許敗」, 我等睇這個星期遊行人數, 好想知左派的動員 ...

大宅

原帖由 zozozo 於 10-6-15 22:29 發表
點解要炸病先可以唔去者? 我唔會教個仔扮病LOR.

me 2!炸病,all wrong!我唔會教個仔扮病.此乃基本原則.

複式洋房

原帖由 701003 於 10-6-15 18:36 發表

唔想去可以請病假
而家仔女都係無自由決定讀邊間學校,幾時上網,幾時拍拖 父母大叫自由民主ge同時,自己有無俾自由仔女呢?? ...

唔想去遊行要炸病? 這是甚麼邏輯?
父母都唔可以逼仔女去遊行, 呢間學校憑乜?!

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 小米米 於 10-6-16 01:10 發表
建制派真係好緊張個人數:mrgreen:

兩舊水、海鮮宴、學校強制遊行做「另類學習經歷」:mrgreen:

唔知在中資機構做的員工, 又有無類似事件

呢鋪真係「許勝不許敗」, 我等睇這個星期遊行人數, 好想知左派的動員 ...

贊同.

如果真係派$500蚊,我估我都去.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我不「少力」
2010年06月16日

曾特首因曲解民調,選擇性兼錯誤引用數據,被浸大學者批評,不點名指為「劣質政客」( cheap politician)所為。

劣評如潮的「起錨騷」各項開支,竟豪花公帑九百萬(此乃保守數字,估計還高達千多萬),那些「正眼不望市民一下」的宣傳片,觀眾也不肯多看,如此這般就倒錢落海,你叫納稅人怎甘心?退稅!

接拍政改廣告的球星被狂罵,「感到不安」,拒拍的前主播和女飛魚政治智慧高一點,慶幸自己沒被利用當上「棋子」,證明當日決定是對的。

──但再低劣,再惡劣,仍不能「少力」,騷還是要做的。

特首三度出動,鬼祟避過傳媒和示威群眾,到了中環灣仔筲箕灣,大派傳單和襟章,之後挑選官方相片剪接假民意短片,在 facebook「地盤」發放,當然自我感覺良好全往臉上貼金。奇怪,那些讚他「熱情、親民、下雨也落區好有誠意、握住我的手三分鐘也不放」的片段,大都是表面行動,他們明白 sell的什麼政改方案?起什麼錨?何時雙普選?……

也有心水清:「人人做呢個位都咁上下啦,(做騷)有冇用?一定有!民心吖嘛。」

阿爺,我專登冒雨開工 o架,做嘢唔係「少力」 o架……

(李碧華)

子爵府

位元堂幕後發功
【本報訊】學校教學生施恩莫望報,商人卻剛剛相反。妙法寺陳呂重德紀念中學今次逼學生上街撐政改爛方案,據悉幕後由知名中藥品牌位元堂發功。

這宗「商校勾結」從何說起?知情人士憶述,大約兩、三年前,學校因要在每年的社區服務日讓學生探訪長者,老人家特別喜愛「湯包」,學校因而與位元堂建立了關係,接受該公司的湯包捐贈,令校外活動得以順利舉行。

曾捐贈及贊助學校
除了建立了「湯包友誼」,位元堂的母公司宏安集團也有贊助學生到外國的交流活動。根據該校的通訊指出,07年學校曾與美國肯塔基州 Scott County HighSchool合辦一年美國交流生計劃,三位同學獲半免或全費資助,所有學習費用正是由宏安集團出資。

消息稱,有位元堂中人近日向該校校長提出,學生應該支持政府,又說本港政制應該向前走,校長聽後也持相同信念,遂決定強制中四首屆新高中學生出席撐政改遊行,以取得學習時數。

原帖由 miriam 於 10-6-15 16:32 發表
我係家長既情願唔夠時數, 都唔會俾仔女去呢 D 咁既 "其他學習經歷"~

大宅

don't know why they use such cheap tactic

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

始終覺得學校應該係政治中立的, 撐"起錨"/"超錯"都唔應該, 應該畀小朋友自己去思考, 小朋友並非他們的政治棋子。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Giant 於 10-6-16 13:41 發表
始終覺得學校應該係政治中立的, 撐"起錨"/"超錯"都唔應該, 應該畀小朋友自己去思考, 小朋友並非他們的政治棋子。

學術唔應該有政治滲入...

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

特首 : 最緊要做到問心無愧?

琥珀宮

政改攪咁多野出黎,真係好煩!

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

其實無理由迫學生去既, 唔同家長有不同政治立場, 出得呢份通告都預左實比人插啦, 都唔知攪咁多野仲咩.

大宅

特首 : 問心無愧?

大宅

回覆 1# miriam 的文章

咁格硬要人去架 遊行咪盞教壞學生

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 414928 於 10-6-15 16:54 發表
我覺得沒有問題,是自由參加啊!
這也是學習的一種,我覺得家長就算不支持政改,也應由孩子來自行決定是否參與,因為這是他的自由,任何一個人都不應把自己的看法強加於別人身上,家長也可以從中與孩子討論,使孩子從討論中 ...

張通告冇得揀"不同意" == 自由參加?mouth:

伯爵府

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-15 17:01 發表
"務必出席"都叫自由參加? 無得揀no架wor
咁學校有無安排參加六四燭光集會, 等學生"增強下公民意識"先?!

伯爵府

原帖由 701003 於 10-6-15 18:36 發表

唔想去可以請病假
而家仔女都係無自由決定讀邊間學校,幾時上網,幾時拍拖 父母大叫自由民主ge同時,自己有無俾自由仔女呢?? ...

教仔女講大話 ?

首頁

尾頁

跳至