跳至

首頁

尾頁

別墅

我囝囝黐到我暈咁制,我放工返到屋企佢就要我同佢玩,連我去廁所佢都唔制 夜晚就一定要我陪佢一齊 仲要我攬住佢,通常佢 著後姐姐就抱佢返入房,但近來佢半夜醒左飲完奶之後就一定要過黎同我瞓,佢對起飛腳成日踢到我無得瞓

您地個嗰係咪咁架

男爵府

我個女係起飛腳+拳頭窩面!!

最惨係無仇報!!
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

子爵府

Day one就決定咗一定唔會俾佢同我哋瞓,所以冇咁嘅問題。既然開咗個頭,我估你要狠心少少,由佢喊一排,我要寶寶猪學自己瞓(唔洗人暗瞓)嗰陣都係咁,都喊咗個幾星期,但E+就好舒服 。我老公嗰陣都好唔捨得,仲問我洗唔洗咁細要佢自己瞓,結果就尋晚都仲讚緊我"都係媽媽叻!",E+晚晚自己乖乖瞓

至於平時,我放工後去沖涼佢都會敲我門,我會同佢講:"媽媽沖涼,沖完涼出嚟同你玩,人哋喺廁所你敲門係冇禮貌呀,ok?",佢E+都冇乜敲門嘞。你可以試吓去廁所前四目交投咁同佢講先:"媽媽去廁所,你自己玩住先,去完出嚟同你玩,ok?"狠心試多幾次佢就明喇!!!

別墅

等我又試下寶寶豬個方法先,咁我想請問一下依家係咪寶寶豬一返入房上左床就叫佢自己瞓,唔再有人係床邊陪佢架

子爵府

原帖由 maychoi1223 於 10-6-21 15:43 發表
等我又試下寶寶豬個方法先,咁我想請問一下依家係咪寶寶豬一返入房上左床就叫佢自己瞓,唔再有人係床邊陪佢架

係呀,放佢落床,叫佢講"nite nite",跟住我就離開房間,佢就自己瞓啦!!!

記住千祈咪開燈,要俾佢知,瞓覺係"黑抆抆"嘅,係會喊一排嫁,最初梗係咁上吓入去睇吓氹吓佢啦(咪一喊就入去呀,忍一陣先呀),同佢講:"大個仔/女要乖乖自己瞓囉!",跟住可以隔耐D至入,漸漸就唔洗理佢自己瞓囉!!!

我最初係開住門嘅,等佢瞓着咗至閂門啦,但最近發覺立即閂門都ok喇!!!E+仲會咁上吓自己指入房話"瞓覺,示意你同佢入去瞓添呀!

加油~Good Luck~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

KUROMI-BB, 我地都係咁train jasmine架, 依加佢知道咩時間(午睡定夜晚), 錫完就瞓覺,而我地就關門! 就算未好攰, 佢都係床上唱兩隻歌自己瞓着

maychoi: 初初sleep train 会有d辛苦, 因為佢一定喊同扭, 而你又会覺又煩又心痛, 但長則一星期, 佢慣咗就ok!! 加油

子爵府

原帖由 Jasmine豬豬 於 10-6-21 20:43 發表
KUROMI-BB, 我地都係咁train jasmine架, 依加佢知道咩時間(午睡定夜晚), 錫完就瞓覺,而我地就關門! 就算未好攰, 佢都係床上唱兩隻歌自己瞓着

maychoi: 初初sleep train 会有d辛苦, 因為佢一定喊同扭, 而 ...

Hee........其實我都係之前喺E度見倒你點train Jasmine至"的"起心肝train寶寶豬嫁,都係偷你私咋 ,都未多謝你呀!!!E+由你親口同番maychoi講就至啱lor!!!

男爵府

我想同個女訓到有一日她趕我出她的房...
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

別墅

我姑姐同囡囡一訓就14年!!!

子爵府

原帖由 Tammyngf 於 10-6-23 14:02 發表

14年???

咁E+甩咗身未?

男爵府

原帖由 Tammyngf 於 10-6-23 14:02 發表

無問題wor~~最緊要係不定時返去大人房同個老公"訓下"...

下半世都係要同個老公訓架la,所以10年8年比個女又何幹~~ (当然要個老公明白兼接受la~~)

大宅

睇o下JOJO EE又係度晒命啦! 如果要我個少爺老公同我分開訓, 恐怕我好快就成單親媽啦!

大宅

MAYCHOI,

我好相信你個囝係attention seeking + 阿媽有separation anxiety lor.
通常要返工o既阿媽都係咁, 佢成日唔見你, 你放工返o黎梗係要黐到你實啦, 佢已有親疏之分o既concept. 我覺得都係盡量陪佢玩多d啦, 再過多幾年, 佢地唔再黐我地, 佢地有自己朋友. 不過訓呢樣就一定要狠心, 因為你要返工.

原帖由 maychoi1223 於 10-6-17 17:20 發表
我囝囝黐到我暈咁制,我放工返到屋企佢就要我同佢玩,連我去廁所佢都唔制 夜晚就一定要我陪佢一齊 仲要我攬住佢,通常佢 著後姐姐就抱佢返入房,但近來佢半夜醒左飲完奶之後就一定要過黎同我瞓, ...

男爵府

原帖由 PeonyComing 於 10-6-23 18:17 發表
睇o下JOJO EE又係度晒命啦! 如果要我個少爺老公同我分開訓, 恐怕我好快就成單親媽啦!

ha~我邊有晒命wor~~
你個蝦子餅喜歓同你訓阿馬...我老公鐘意自己訓晒一張床阿馬~~

大宅

我老公好似你老公咁獨立就好啦!

原帖由 jo@pong 於 10-6-24 03:12 發表

ha~我邊有晒命wor~~
你個蝦子餅喜歓同你訓阿馬...我老公鐘意自己訓晒一張床阿馬~~

別墅

原帖由 KUROMI-BB 於 10-6-23 15:37 發表

14年???

咁E+甩咗身未?

E+當然同男朋友訓啦..!!!哈哈!!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Tammyngf 於 10-6-25 14:03 發表

E+當然同男朋友訓啦..!!!哈哈!!!

14 歲? .......

別墅

唔係....E+2幾啦....

別墅

KUROMI-BB & Jasmine 媽,當我開始想試妳地呢個方法時我個工人竟然主動頂左我位,依家囝囝會由姐姐陪佢一齊入房,佢飲完後姐姐會講一陣故事比佢聽等佢

其實我最希望係可以好似妳哋咁!

原帖由 Jasmine豬豬 於 10-6-21 20:43 發表

maychoi: 初初sleep train 会有d辛苦, 因為佢一定喊同扭, 而 ...

別墅

無錯,我依家至可以精精神神咁返工咋!不過我一放工未夠六點就返到去同囝囝玩,朝早我就一定會同佢一齊出門口

原帖由 PeonyComing 於 10-6-23 18:23 發表
MAYCHOI,

我好相信你個囝係attention seeking + 阿媽有separation anxiety lor.
通常要返工o既阿媽都係咁, 佢成日唔見你, 你放工返o黎梗係要黐到你實啦, 佢已有親疏之分o既concept. 我覺得都係盡量陪佢玩多d啦, 再 ...

首頁

尾頁

跳至