自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

其實唔止香港有, 大陸都一樣有呢d小朋友, 點解硬要標籤為"港童"呢?
老實講, 我覺得呢d報導好無聊.

珍珠宮

原帖由 絮絮 於 10-6-21 07:33 發表
「港童」升中 才懂便後清潔
(經濟日報)2010年6月21日 星期一 06:00

【經濟日報專訊】繼港男、港女後,香港近年亦「出產」了獨一無二的「港童」。在中產父母生兒育女「一個起、兩個止」下、加上不敢逆意的外傭貼 ...

咁咪要多謝懶惰的工人姐姐
佢因為唔想咁辛苦就喺亞仔細細個已經訓練佢自己照顧自己, 幫手做簡單家務.

不過亞仔依家讀中學喇, 總係學唔識作挷鞋帶, 真煩.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 050109 於 10-6-21 12:06 發表

我個仔個同學仔(5歲)都仲係用手食雞翼

我3X都係用手食㗎喎...

子爵府

原帖由 newbiee 於 10-6-21 12:17 發表
其實唔止香港有, 大陸都一樣有呢d小朋友, 點解硬要標籤為"港童"呢?

agree, why LABEL a group of people with ONE extreme case?

民房

Good! better than the one in the newspaper!!!!
原帖由 miriam 於 10-6-21 08:07 發表
我個都唔弱, 開檯收檯抹檯, 摺衫同洗碗.

我個部唔係水濾吸塵機, 一早叫佢幫手吸塵, 依家怕佢唔夠力拉部機.......倒瀉晒 d 水就真係做死我

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

睇完我覺得我對個仔好衰
我好多野都要個仔自己黎
自己執玩具自己著衫著褲著鞋
而家仲要佢自己學扣衫鈕..會唔會急得滯
我仔未夠3歲半

禁止訪問

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 worthy 於 10-6-21 12:28 發表

咁咪要多謝懶惰的工人姐姐
佢因為唔想咁辛苦就喺亞仔細細個已經訓練佢自己照顧自己, 幫手做簡單家務.

不過亞仔依家讀中學喇, 總係學唔識作挷鞋帶, 真煩. ...

我仔而家9歲, 佢識綁鞋帶, 不過綁極都綁唔實, 成日都會甩鞋帶, 但係每次佢綁到條鞋帶就會好有成功感

複式洋房

大陸嗰啲比外國label咗為 "China one"

有啲大學講明唔歡迎 China one 添!

原帖由 newbiee 於 10-6-21 12:17 發表

子爵府

原帖由 050109 於 10-6-21 12:06 發表

我個仔個同學仔(5歲)都仲係用手食雞翼

點解用手食雞翼有問題na?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 IaMMoYY 於 10-6-21 13:07 發表

點解用手食雞翼有問題na?

無問題架, 只係有媽咪見到我女識用筷子食麵同雞翼覺得 "好奇怪", 跟住話自己個小朋友咁囉.
我係 KFC 都係叫囡囡用手架 ~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

原帖由 miriam 於 10-6-21 13:10 發表

無問題架, 只係有媽咪見到我女識用筷子食麵同雞翼覺得 "好奇怪", 跟住話自己個小朋友咁囉.
我係 KFC 都係叫囡囡用手架 ~~~

Miriam, 謝謝 your reply. :) 不過好像幾個媽媽的這個問題唔係指你wor? :) 無論如何, thanks.

子爵府

好媽媽勳章

咁我仲衰...

我都要我女自己執玩具, 因平時我任佢點玩, 拎幾多出黎玩都得...
換衫... 上年夏天, 佢對著衫有興趣, 我就就咁放套衫o係床, 叫佢玩完著衫遊戲後先出黎搵我, 佢又得喎, 連扣鈕都比佢研究到, 當時佢兩歲未夠, 著鞋著襪都得...
o岩o岩今年夏天, 我已經要佢自己沖涼(家長旁觀)...
仲有我要佢幫我摺衫抺地吸塵幫手開飯...
歲幾出街佢自己食哂碗飯, 有d家長覺得好神奇... 兩歲多d識用筷子(唔係學習筷子), 有d人覺得冇可能...

原帖由 雪~bb 於 10-6-21 12:40 發表
睇完我覺得我對個仔好衰
我好多野都要個仔自己黎
自己執玩具自己著衫著褲著鞋
而家仲要佢自己學扣衫鈕..會唔會急得滯
我仔未夠3歲半 ...
我想要9999呀...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 IaMMoYY 於 10-6-21 13:25 發表

Miriam, 謝謝 your reply. :) 不過好像幾個媽媽的這個問題唔係問你wor? :) 無論如何, thanks.

各位既疑問攤左咁耐都無人答, 咪答下囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 CFaHB 於 10-6-21 07:53 發表
我直頭將佢地訓練成 "小工人", 開枱,執枱, 吸塵, 摺衫, 蔒飯 (落米) .... 好駛好用

你有冇人工架
大人出 $$, 小童出糖果

子爵府

原帖由 miriam 於 10-6-21 13:32 發表

各位既疑問攤左咁耐都無人答, 咪答下囉

我怕你誤會左不開心"炸".

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 miriam 於 10-6-21 08:09 發表
上兩個星期係興趣班見到件睇到我 "囧" 晒既野.

一位四年班既男仔, 上完堂行出黎坐上長凳度, 跟住先遞出左腳 ....... 等阿媽幫佢除鞋除襪 ......... 之後到右腳 ........ 完全無意識自己去做.......... ...

切左佢啦, 殘廢腳
個阿媽又係, 咁都幫...

首頁

尾頁

跳至