自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 050109 於 10-6-21 13:48 發表
我既意思係5歲仔都唔識用筷子食雞翼, 我個人覺得有問題, 因為上到k3, 學校會轉哂用筷子黎食飯架啦.
係kfc用手食雞翼好正常, 但係屋企食飯用手食雞翼我覺得唔係咁好囉, 個個人要求唔 ...

明白了. 謝謝 050109媽媽 的分享. Thanks. :)

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囝四歲,去完大自己抹,跟住就隊個pat問你佢抹得乾唔乾淨,但多數都要跟手尾

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 CFaHB 於 10-6-21 07:53 發表
我直頭將佢地訓練成 "小工人", 開枱,執枱, 吸塵, 摺衫, 蔒飯 (落米) .... 好駛好用

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 靖嵐 於 10-6-21 13:54 發表
我大女三年級, 體育堂要上游水, 佢話有同學叫其他同學幫手抺乾d頭髮同梳頭, 個同學仔話因為佢唔識喎...

可能第日D中學上通識科要教埋點樣沖涼、洗頭、換衫、綁鞋帶、執書包、抺汗同煮公仔麵.......先得LA

子爵府

我叫個女自己揹書包,被街外人罵我點做人父母,昨天父親節,我個女做了一份火煺奄列給c6,我c6不知幾開心。

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 jasonhelen 於 10-6-21 17:05 發表
我叫個女自己揹書包,被街外人罵我點做人父母,昨天父親節,我個女做了一份火煺奄列給c6,我c6不知幾開心。

書包我都唔會幫亞仔孭, 返學嗰個係佢, 書包緊係佢孭,

如果嗰日真係好重, 最多加個袋比佢, 放緊D野入個袋入面, 等個書包無咁重, 佢孭書包, 我幫佢拎個袋

我成日見個媽咪又要孭自己個袋, 又要孭書包, 仲要拎埋D立什野, 拎到死死吓, 個小朋友就兩手FING FING咁係前面行, 仲要嫌亞媽行得慢, 我真係接受唔囉

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 conniechan125 於 10-6-21 14:44 發表
我囝四歲,去完大自己抹,跟住就隊個pat問你佢抹得乾唔乾淨,但多數都要跟手尾

水晶宮

我都要好好訓練個仔啦
有時覺得自己都系過份幫巨安排曬做好曬果種亞媽
:-(
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

醒目開學勳章

每日去阿仔的幼稚園, 返學放學換鞋時d家長會幫小朋友攞定鞋霸定位, 幫他們換埋鞋, 我都已經覺得好誇張~ 講真如果不是趕時間, 都唔明點解唔讓小朋友自己攞鞋, 自己搵位/輪候, 自己著鞋.....呢d只不過是好簡單的訓練/自理~~ 其實他們在校內好多時都可以自己做到的~

王國長老

王國長老

係有咁既父母先會令孩子搞到handicap一樣。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

我個女都係咁~

原帖由 GCH 於 10-6-21 10:02 發表
2歲戒片時已教去完小便要抺,幼稚園畢前就一定要學識大便後自行清理呢
歡迎進入2隻小妖既世界~

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

別墅

好媽媽勳章

哈哈.....你提左我要教亞囡自己抺, thx...

(ps: 囡囡21個月大, 介片中.....去完vv 仲係我幫佢抺今日開始要佢自己啦, haha)

原帖由 GCH 於 10-6-21 10:02 發表
2歲戒片時已教去完小便要抺,幼稚園畢前就一定要學識大便後自行清理呢

大宅

唉... 我識有個人讀緊PhD, 佢放學時阿巴同阿媽爭要拎書包.........................................................

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我早幾日先見到一個應該係讀中學O既女仔,
事源係個間茶餐廳有個常餐,
上面大大隻字寫住,有件多士,有火腿奄烈,
再下面有十個送任揀兩個,再配粉面個D,
咁個十個送係打橫寫,個妹妹仔居然將佢打直睇,
跟住又話好複雜,唔識睇,發父母脾氣,
跟住佢阿爸仲要好有耐性咁慢慢解釋佢知,
佢先好恍然大悟咁知道點做,
我心諗,父母唔係身邊咪唔駛食,
我咁大個女都冇人教過我睇餐牌嫁喎

首頁

尾頁