自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 翔媽 於 10-6-21 10:26 發表

因為有好多都系早上快訓醒果時先用黎飲架~`

咁咪未擦牙就食野 , 點得呀......, 其實咁做會攪到佢哋成日都懶床, 應該起身, 擦完牙先開始食野飲野嘛

我仔兩歲要開始返N班就開始轉用杯, 除咗訓練佢之外, 仲可以幫我慳咗洗同煲奶樽的工夫

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 翔媽 於 10-6-21 10:36 發表
飲完左奶就起身刷牙羅~
平時都系用杯~`
我個女宜家2歲都系0甘~
個仔好似系K3後先改變呢個習慣~
因為多左個妹,梗系理個妹先

其實經過一晚的時間, 口腔係好多細菌, 如果唔擦就食野, 就會食晒D菌落肚, 所以呢個習慣一定要改

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 翔媽 於 10-6-21 11:11 發表
0甘BB果D洗唔洗叫起床刷左牙先飲奶?

BB 佢哋未識就無辨法,如果可以的話, 最好都係用清水同佢抺抺口腔, 但係小朋友應該可以做到擦牙同嗽口囉, 就算唔擦牙/唔識擦都要嗽嗽口先食野

仲有我之前帶個仔去牙齒保健, 大堂度有片睇, 講小朋友用奶樽飲奶, 因為飲的時間會較長,有時飲飲吓仲會瞓著, 蛀牙機會都會高D

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 miriam 於 10-6-21 11:19 發表

呢排好多時都搞到差唔多上堂先到場地, 導師都有問我點解, 我咪大大聲咁講 "叫佢執野唔肯執, 一係就拖長時間黎執, 總之佢唔執好我就唔會出門口, 咪搞到咁遲囉, 我係阿媽唔係佢工人黎丫!" ~~~~~ 我諗個媽咪聽完唔知 ...

我都唔會幫亞仔執野, 我叫佢執返好自己D野, 我同佢講明如果我掃地時發現有玩具係地上, 我都照掃落垃圾筒, 無咗唔好叫我買過比你, 跟住佢次次我掃哋時都會打雀咁眼睇吓我有無掃埋佢執漏咗GA玩具

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 miriam 於 10-6-21 11:34 發表

試過出去食野俾人指住我囡囡 (個時兩歲幾), 個媽咪話 "你睇下妹妹幾叻, 自己用筷子食麵食雞翼, 你睇下你咁大個重要我餵, 學下妹妹喇!"
我其實好想同個位媽咪講, 唔係你縱佢既話, 邊會咁大個都唔識自己食呢..... ...

我覺得而家D人成日都係咁對D小朋友, 又話佢食得慢, 又話佢食到周圍係.....理由, 好大個都要餵佢哋食飯 , 仲有好大個都要同幫佢沖涼洗頭, 係差在未抱住佢嚟洗頭咋

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 miriam 於 10-6-21 11:38 發表

阿女歲幾兩歲時要同佢去街, 我會叫佢自己拎鞋仔著, 佢唔肯拎我咪唔出街囉, 跟住佢就喊餐死, 幾次之後一叫即刻拎, 依家會望下我有無著襪, 同我拎埋鞋 (波鞋或涼鞋) 放係門口等我著添 ...

所以話呢.....呢D野係由細訓練出嚟

出街扭抱, 扭計又係, 我個仔細個時未試過係街扭我

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 worthy 於 10-6-21 12:28 發表

咁咪要多謝懶惰的工人姐姐
佢因為唔想咁辛苦就喺亞仔細細個已經訓練佢自己照顧自己, 幫手做簡單家務.

不過亞仔依家讀中學喇, 總係學唔識作挷鞋帶, 真煩. ...

我仔而家9歲, 佢識綁鞋帶, 不過綁極都綁唔實, 成日都會甩鞋帶, 但係每次佢綁到條鞋帶就會好有成功感

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 靖嵐 於 10-6-21 13:54 發表
我大女三年級, 體育堂要上游水, 佢話有同學叫其他同學幫手抺乾d頭髮同梳頭, 個同學仔話因為佢唔識喎...

可能第日D中學上通識科要教埋點樣沖涼、洗頭、換衫、綁鞋帶、執書包、抺汗同煮公仔麵.......先得LA

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 jasonhelen 於 10-6-21 17:05 發表
我叫個女自己揹書包,被街外人罵我點做人父母,昨天父親節,我個女做了一份火煺奄列給c6,我c6不知幾開心。

書包我都唔會幫亞仔孭, 返學嗰個係佢, 書包緊係佢孭,

如果嗰日真係好重, 最多加個袋比佢, 放緊D野入個袋入面, 等個書包無咁重, 佢孭書包, 我幫佢拎個袋

我成日見個媽咪又要孭自己個袋, 又要孭書包, 仲要拎埋D立什野, 拎到死死吓, 個小朋友就兩手FING FING咁係前面行, 仲要嫌亞媽行得慢, 我真係接受唔囉

首頁

尾頁

跳至