在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題, 請指教...

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 wannababy 於 10-6-21 23:01 發表
如題, 請指教...

我個仔喺二十個月時已經係咁, 果時鬧又鬧過, 打手仔又試過, 同佢講道理都試埋......但都係唔得, 我最錯係打佢手仔, 變咗佢覺得佢都可以打人........

佢依家廿五個月啦, 真係terrible 2, 不過近排開始有改善, 因我用另一種教法....如果佢打我, 我會好惡咁望住佢唔出聲, 又唔同佢講野, 等佢知驚...依家佢一打完我佢自己都知衰, 佢會e起d牙, 做個"震"樣出黎...其實好多時見佢自己已經盡量控制唔隻手仔唔打人架喇, 但奈何隻手快過個腦....

如果佢同朋友仔玩時, 好多時爭玩具或者俾人推, 佢都好有保護自己嘅意識即刻打返人, 快到連我喺隔離都阻止唔到佢, 我老公每次見到佢一打人就即刻抱起佢話返屋企.... 試咗好多次之後, 佢開始有改善

你睇下幫唔幫到你, 因每個小朋友有自己個性, 所以教法都會唔同

男爵府

多謝你的分享, 佢依家29個月啦, 仲係咁成日打人, 真係好煩呀!!!!

原帖由 Cindyjasper 於 10-6-22 00:38 發表

我個仔喺二十個月時已經係咁, 果時鬧又鬧過, 打手仔又試過, 同佢講道理都試埋......但都係唔得, 我最錯係打佢手仔, 變咗佢覺得佢都可以打人........

佢依家廿五個月啦, 真係terrible 2, 不過近排開始有改善, 因 ...

大宅

我個仔1巴巴聲埋黎添呀陰公..
我都試過佢打完我我唔睬佢..點知佢仲要繼續打
佢依家都係2歲半,,

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我大女都一樣,而家2歲7個月,又係好like打人... 唔知佢想點,教極唔聽,當你唱歌! 煩c我 ...

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

大宅

不如問吓佢, 點解打人?
話如果想媽媽注意你, 可以叫"媽媽"(因為大多已經會講說話). 唔開心? 都可以同大人表達.
小朋友打人唔啱, 要罰, 罰佢企, 要佢冷靜返再講"對唔住". (如我係事主)之後會話"原諒你啦!" + 抱抱.
平時大家都要注意自己言行, 唔好打/拍人.

別墅

畀面勳章

我仔仔現時23個月, 又係好煩, 少少野就打人, 我一樣試過唔理佢, 等佢驚下, 但一陣佢走走過黎抱住我, 叫媽咪, 我就同佢講道理, 當時佢明, 仲點頭唔會有下次, 但之後都一樣係咁打人, 所以我都想問各媽咪們, 是否佢做錯咩野都唔好打佢地, 打佢地手仔都唔得? 係咪真係學左我地大人咁? 真係唔知點好.....

別墅

我女好細時都係咁,
講道理、教、鬧、打,唔work,
但後尾用咗哩一招,
佢一想打人,就叫佢隻手放係後面,
過咗一排後無再打人。

複式洋房

我個仔23個月大,都係成日打人..............我同老公一樣好煩惱唔知點教,睇完大家意見都好有用,如果再有其他方法,請大家媽咪發表吓,給我地有雖要的媽咪學習吓

原帖由 wannababy 於 10-6-21 23:01 發表
如題, 請指教...

大宅

吖! 仲有一樣, 話唔好打人, 只可以撫摸面/手, 跟住同佢一齊摸吓面, 玩一陣. 我個仔呢個都work, 但都要小心佢有時都會詐詆摸摸吓就會一巴咁打落嚟.

珍珠宮

好媽媽勳章

我記得我女歲半前都好鍾意郁手
不過就唔會打小朋友
只會打我.家人
不過果陣易教,我唔打佢,佢就無打
會罰佢企,會講道理

而家咁大(3歲7個月)
未試過打小朋友打其他人
但偶而都會想郁手打我
但我會係佢郁手未打落黎前已經捉鬼住佢隻手
再同佢講道理
佢都唔敢打...

同埋而家我好衰嫁,要公平
佢點打我,我就點打返佢
佢就知道原來打我有幾痛,佢就唔打

別墅

原帖由 小露比* 於 10-7-20 18:08 發表
我記得我女歲半前都好鍾意郁手
不過就唔會打小朋友
只會打我.家人
不過果陣易教,我唔打佢,佢就無打
會罰佢企,會講道理

而家咁大(3歲7個月)
未試過打小朋友打其他人
但偶而都會想郁手打我
但我會係佢郁手未打落黎前已經捉鬼 ...

做得好....

其實打小朋友應該本身唔會掛,
定係我以前一見到bb,
就會同個囡講,好得意呀睇下,
學緊行個d就會同個囡講唔好摸bb,
bb學緊行,企唔穩跌到好痛架,
咁而家我女一見小bb就會叫我睇下睇下,
見到大bb就會企定定唔郁,

至於打大人,姑娘話叫佢唔好打人,咁要比d嘢佢做至得,若果唔係佢都唔知唔打人可以做咩喎,咁所以我就叫佢手仔放尾面。

而打父母,若果兩個都在場時,就被打個個扮唔開心,等另一個鍚返被打個個同教個bb。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至