自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係啦, 所以我地都考慮緊搬唔搬入黎, 我想買嘉湖呀

原帖由 candybbnow 於 10-6-25 12:20 發表
其實天水圍塔車真係好方便.....乜車都有,佢唔行屯門公路,出市區好方便
我住左天水圍一年...我真係唔係好捨得搬番出去...空氣又好...地方又大,係有好多大6人,不過你唔去接觸佢地,根本就冇問題 ...

大宅

醒目開學勳章

原帖由 vickiwai514 於 10-6-25 01:03 發表

住恆輝.35 樓..平日對面海有激光睇新年仲有煙花睇tin
依d 樓邊度有得買 ar !!!

5係呀嘛, 睇到GE 咩? 天恆5係對住條河咩?

水晶宮

好媽媽勳章

係睇到架
原帖由 petpetmaggie 於 10-6-25 13:01 發表

大宅

醒目開學勳章

原帖由 kitty0502 於 10-6-25 01:34 發表
沙田搬入黎,咪好蝕

点解會蝕呀? 5 明?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 我愛Corina 於 10-6-25 03:24 發表
咁如果買樓呢?我Bugdet百幾萬...買出面根本無可能....心郁郁想買嘉湖....邊一期好呢?

睇你要求邊樣野, 如要搭西鐵樂湖/賞湖最好, 不過係最舊, 附近屋村又多, 但就係因為咁, 有街市, 商場, 多野買.
最新, 順次序係美湖/景湖/麗湖.
但而家都唔平, 細單位5百幾尺二房, 最平都要一百四拾幾, 唉年幾以前, 只不過係100咋.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 SimSim媽咪 於 10-6-25 11:22 發表
唔該哂! 原來都唔係想像中咁唔方便喎

去上水20-25分鍾,呢樣都唔係話咩方便,真係方便左有西鐵去紅磡,我細佬係大酒店做野,以前天水圍去紅磡就係得一架巴士,超耐成個鍾先遊到去紅磡,唔單止耐,果d死人站回頭紅磡有站之外就車到去新世界中心先再有站,果時唔知啦,足足行到腳抽根後來坐的士返屋企.(300.-)

而家西鐵天水圍站直去紅磡唔洗轉站起碼有得坐又快,佢而家唔洗楂車開工坐西鐵唔洗比咁多油錢添.
<br><br>

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

原帖由 petpetmaggie 於 10-6-25 13:01 發表

係對住個海

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

原帖由 littlepigstores 於 10-6-25 11:20 發表
俊宏軒原是私人參建居屋,但果排政府話唔再賣居屋,而改為公屋的 (跟油塘油麗村一樣)。

樓主,有時間自己入去睇吓最好,BK 都好多媽咪是估估吓就話唔好,問佢點解就 "總之係唔好,區內有問題"。

記得之前有個 POST 就係問要東 ...

講得岩...講真天水圍真係好過東涌..起碼附近有元朗, 門
去上水都好快..吾會話好似東涌咁去邊都遠..
講真大6 人..到到都會有 GA LA..出到去旺角果D 地方咪一樣通街都係...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

天水圍官立
天水圍天主教
天水圍循道衛理
李宗德

以上依幾間學校會唔會好多功課做架?? 同埋難唔難入架?? 仲有無其他幾好既學校無咁多功課做又容易d入架?? 因為我個仔而家讀緊果間好多功課做, 又多測驗黙書, 日日都補習補到夜晚8點鐘, 連星期日都要補, 我覺得佢咁樣太辛苦, 所以想幫佢揾間谷得無咁犀利既學校囉......

侯爵府

天水圍好住呀, 不過我住南區果邊, 天盛苑, 行去西鐵站幾分中就到. 我最中意佢係係警署同消防局隔離, d死臭非要攪野都唔敢係度攪, touch wood有火警唔洗2mins就到.

天盛都好多新移民既女人, 佢地就鄉下d啫, 但都叫ok既, 雖然冇hk人咁識管教仔女, 但我覺得可接受.

如果買嘉湖我建議買2期, 又近西鐵/新北江同銀座.

侯爵府

樓主, 其實如果你有得揀天耀或天慈既話我建議你揀呢2度會好d.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Heiki媽咪 於 10-7-3 22:10 發表
天水圍官立
天水圍天主教
天水圍循道衛理
李宗德

以上依幾間學校會唔會好多功課做架?? 同埋難唔難入架?? 仲有無其他幾好既學校無咁多功課做又容易d入架?? 因為我個仔而家讀緊果間好多功課做, 又多測驗黙書, 日日都 ...

官小/天循/天主教呢3間d功課都差唔多咁多...李宗德就唔知..........

大宅

原帖由 szeszelo 於 10-7-4 00:10 發表

官小/天循/天主教呢3間d功課都差唔多咁多...李宗德就唔知..........

咁係咪即係都好多功課架mouth:

大宅

原帖由 29XX86 於 10-7-4 00:01 發表
樓主, 其實如果你有得揀天耀或天慈既話我建議你揀呢2度會好d.

依2個屋邨都比較舊, 所以我諗我多數都唔會揀架la , 不過都好多謝你比意見我...thx~

子爵府

好媽媽勳章

我又想搭口問句,天富苑,其實交通同環境好不好? 因為想緊好不好抽今期居屋.

大宅

原帖由 kitty0502 於 10-6-25 01:15 發表
呢度真係好正,我樓下就係輕鐵總站,對面巴士總站,3個的士站,2間惠康,1間萬O,1間屈人侍,
對面村有郵局,元綠,百佳 ...

你講緊咁正既係咪天恆呀?...

大宅

我最終揀咗天澤呀

首頁

尾頁

跳至