自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

記得第一胎果時又食得又無嘔.但佗哩胎真係好辛苦呀.完全吾想食野.一見到d野食就嘔(今朝到而家都係食左一塊三文治)但到而家都吾肚餓.又好似睡吾飽甘.睡極都甘累.全身軟'黎黎'.真系好辛苦好辛苦呀.哩d日子究竟幾時先會完呀.

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 checklok 於 10-6-23 20:21 發表
記得第一胎果時又食得又無嘔.但佗哩胎真係好辛苦呀.完全吾想食野.一見到d野食就嘔(今朝到而家都係食左一塊三文治)但到而家都吾肚餓.又好似睡吾飽甘.睡極都甘累.全身軟'黎黎'.真系好辛苦好辛苦呀.哩d日子究竟幾時先會 ...

加油, 休息多D, 遲些少希望會好D啦食唔到都飲多D湯啦 (蕃茄薯仔紅蘿蔔粟米合掌瓜湯呀, 食埋D渣)

大宅

第一胎: 食得 瞓得 無嘔
今胎: 好多野唔食得, 因為要戒口, 成日瞓唔到 無嘔 腳成日抽筋...

男爵府

原帖由 checklok 於 23-6-2010 20:21 發表
記得第一胎果時又食得又無嘔.但佗哩胎真係好辛苦呀.完全吾想食野.一見到d野食就嘔(今朝到而家都係食左一塊三文治)但到而家都吾肚餓.又好似睡吾飽甘.睡極都甘累.全身軟'黎黎'.真系好辛苦好辛苦呀.哩d日子究竟幾時先會 ...
我都係, 可能年紀比第一胎大咗

洋房

我都系第一胎好舒服,同無佗時一樣~`
到第二胎就辛苦,成日暈暈地,總之好辛苦~
我阿媽話年齡唔同也會佗得唔同,
有D人就話可以呢胎的性別會同第一胎唔同羅~
所以我生仔時舒服,生女時就累到嘔~
生仔時個面紅粉花飛~
生女果時個面色超難睇~``白紙0甘`

不過到生得果時,第二胎就超快生得出~`(我順產,第一胎痛成30幾個鐘,第二胎從開始痛到生,好似唔洗半日~)

男爵府

我陀大仔一起身第一件事就係 ...因空肚冇嘢嘔就嘔黃膽水(極極極辛苦)...食乜嘔乜...足足維持6個月..

陀細仔好舒服,只嘔過幾次...

子爵府

好媽媽勳章

第一胎, 食得玩得瞓得... 雖然呀女早產, 但因為坐月瞓得食得, 又冇得湊女, 精神好好多... 開刀時感覺良好, 第二日已經可以落床周圍行, 唔痛...

第二胎, 成日都作嘔, 但又嘔唔出, 食得唔好, 又流啡, 瞓床兩個星期... 之後做少少家務又流啡, 好唔方便... 但好彩只重o左20磅, 坐完月仲瘦過大肚前10磅... 開刀落麻醉藥後個人好凍同震, 之後醫生落刀仲痛添, 跟住越黎越痛要加麻醉藥... o係醫院熱到喊, 不停流汗, 個人好弱咁, 又要著壓力襪, 我真係喊嚇死d護士... 之後落床都幾痛, 因為d膠布"痴"得唔好, 扯住扯住... 返到屋企坐月唔瞓得, 成日眼光光, 依家身體冇之前咁好, 好易病, 坐月食幾多都補唔返...

我兩胎都係女...
我想要9999呀...

公爵府

畀面勳章

我陀第二胎都好辛苦,頭3個月嘔到輕左8磅,到第4個月開始好d,其實時間好快過,加油呀

首頁

尾頁

跳至