自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

陪月勳章

細個老豆打得好厲害... 做咩都唔岩佢心意... 例如一個人想關房門都比佢鬧, 係屋企檯面放低任何一樣野係檯面行開左就話無手尾.... 當想解釋自己會轉頭用的話, 佢都話你駁咀開始打.... 家姐係佔有欲比較強既可人(可能小朋友爭寵啦) , 比佢搶左野如果同老豆或者媽投訴的話, 都會被人叫唔好嘈同搞事....

我估大約由7歲開始, 愈大就覺得愈大精神壓力, 日日都唔開心, 覺得做人好辛苦.... 屋企3個女, 我做中間果個... 家姐因為大d, 識野多d, 由細到大老豆好鍾意佢, 咩都覺得佢最好... 呀媽最鍚細妹, 覺得係弱者, 生活上細節到今時今日都好照顧... 好記得老豆返工, 媽帶我地三個出街時, 左拖一個右拖一個.... 我永遠都係背後跟住行... 好似比人遺棄咁... 當時大約10歲左右... 個心覺得好想離開, 試過企係商場欄杆邊空隙想跳落去... 無跳到, 因為已經知道三層高死唔去.... 試過特登行出馬路比車撞... 唔成功, 好記得比個客貨van 司機鬧"死就行遠d...
我以前成日都懷疑自己係咪有精神病? 成日都想死... 就算一個人訓係床上面... 自己都會向天祈禱帶我走... 唔想再留係度....

好多年之後... 讀完書, 一畢業就同男朋友出黎租屋住... 好好彩, 依家做左我老公... 到依家差唔多大10年啦... 搵到自己幸福, 同父母關係都因為大家少見d 而改善左... 但係, 童年既經歷係一個傷口... 我好想自己可以忘記以前唔開心既事... 但一直都做唔到...

有無人都有差唔多經歷?

洋房

死羅我都系成日話我個仔無手尾,經常罵,有時唔聽話,頂下我嘴,我就大打出手架~
0甘對我個仔,到時麻俾他嬲死我?
你系咪諗多左?
我覺得父母永遠都唔會對自己仔女唔好羅~
因為我細我唔聽話老豆都會打我同罵我~
但系我都無嬲過~`

珍珠宮

陪月勳章

可能男仔無女仔咁計較多唔呎多人錫呢... 又或者係我太小氣?? 我都唔知.....

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔洗咁唔開心,有我陪你! 我幾年都無見過我爸爸,可能係人眼中我好不孝,但家家有本,唔通我要同每一個人講自己老豆有幾衰對我阿媽有幾差,對我幾兄妹有幾大陰影咩? 有時做咩野都要講緣份,做朋友又好,做家人都係,只要問得住良心就得!

唔好成日諗返轉頭,根本果時自問都無能力改變,發生咗既已經發生咗,就算唔開心都要做人架,一日一日咁過,不如好好珍惜而家有既野,開開心心去過每一日好過啦!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係被爸爸打,仲想丟我落街。但媽媽錫,攪到佢地成日嘈。

不過我好細個就出國去讀書(小3),大個都同爸爸無乜兩句,真正如陌生人,後來我大個了,他生cancer,我有諗過同佢和好, 但好難好似做戲咁突然攬住架嘛。

到佢走到差不多最後,佢都起唔到身了; 佢話凍,我幫佢蓋被囉。除咗返屋企食飯要裝飯 (裝晒全家的,因我最細) 這是我唯一一件做過對他好的事了。

佢死咗後我有時都有諗,返得番轉頭我會唔會同佢和好呢? 我都無答案,我仲記得佢秤咗我成個人仔喺窗口出面.....
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

珍珠宮

陪月勳章

呢幾年, 老豆身體好差... 好多時都要我地幾姐妹幫手出入或者睇醫生.... 我都有幫手... 但每次我都好怕走得好近 (佢曾經係我訓覺時摸我, 以為我唔知) ... 知道自己心裹面仍然唔可以原諒佢.... 但見到佢老左身體差... 覺得自己到依家都唔原諒佢好似好唔岩.... 內心既掙扎, 我都唔知點講出黎....

男爵府

摸你?Sorry,親生的? 那你真好好慘,

過去咗,我覺得都無謂特登要原唔原諒,放低,放過自己過好生活好了。
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

當你人大多,自己開始老,你會明白
每個人都會做錯事,佢地可能做完後會知錯

好似我甘,我爸成日打我個仔,我好唔開心嫁.
我有時會同佢打過,因為我得呢粒仔,
我唔容許佢比人打,仲要係小事

但每一次我爸爸打完佢後都會好後悔
會偷偷地錫返呀仔,細細聲同佢講頭先公公真係好嬲嘛
仲會好小心甘睇下呀仔有無傷,佢又會好緊張同佢查返藥

大我地一''背''既,講真好多都無咩好既教育
所以動不動就動粗,爆粗,但其實佢地心地好好
只係唔識表現同表達,,

當然,真係有家人係超賤,無人性等,真係唔同個案

男爵府

好媽媽勳章

樓主, 我好明白。細個時我媽咪打到我飛起, 曳固然打, 成績低過90分打, 學唔識自己開煤氣爐一巴打過嚟, 佢兇神惡殺行過我閃開佢又兜巴星我, 又試過撕爛我習作薄、剪爛我課外活動制服, 令我喺學校好難堪... 好多好多... 我記左咁多年都放唔低, 好憎佢。

但我無同佢講, 重對佢幾好。不過有時同佢鬧下交, 我鬧佢鬧得好恨, d說話都好難聽, 可能心裡面始終嬲佢, 有一道不能癒合嘅傷口!

算啦樓主! 可以相處倒嘅, 咪好好對佢地囉。唔得嘅, 都唔駛勉強, 客客氣氣咪算囉!

珍珠宮

陪月勳章

好想好想放低... 咁多年都做唔到.... 每一次諗起, 眼淚就控制唔到...
依家每次一家人食飯我都會表現好開心.... 其實佢地唔知我心裡面既感覺... 當然都無諗過講比佢地知啦...

子爵府

我也是老三,覺得最不被重視的一個,可能兄弟姊妹多(六個),父母要搵食,成長過程常常也覺有欠缺,從小要幫手做家務,去工廠,上學,揍弟妹,父母爛賭,常常半夜三更仍在打牌,而小朋友們則睡在閣仔,跟本不能睡,常常也在麻雀館找爸爸,爸爸也暴力,一有少少不如意,便向仔女們出氣,也會踢抬踢椅,若是管教時,更會用濕了的毛巾和籐條打我哥哥,長大後也沒有說是否原不原諒,只是感情不太好吧了!

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

細個都同爸爸好多爭吵, 總係有好多地方覺得爸爸唔明白我, 佢做得唔夠好, 屋企既野佢又唔多理, 對亞媽又唔好. 宜家大左, 回望返轉頭, 可能做男人既壓力真係好大, 成頭家都係佢一個人擔起, 返到屋企真係咩都唔想做, 唔想理, 唔想煩. 所以長大左我地關係好左, 有時見到佢老左好多, 諗下仲有幾多日子可以陪佢, 以前D野都忘記左佢LOR.

男爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主, 好明白你既感受, 既然老人家都一把年紀, 身體仲咁差, 算啦, 原諒佢吧 ! 我記得有人寫過呢一句說話 :

親人只有一次的緣份, 請好好珍惜共聚時光.
下輩子, 無論愛與不愛, 都不會再見!

原帖由 muybien 於 10-6-24 00:35 發表
呢幾年, 老豆身體好差... 好多時都要我地幾姐妹幫手出入或者睇醫生.... 我都有幫手... 但每次我都好怕走得好近 (佢曾經係我訓覺時摸我, 以為我唔知) ... 知道自己心裹面仍然唔可以原諒佢.... 但見到佢老左身體差... ...

大宅

點解唔講得比佢哋知?可能講咗之後妳會釋懷,就算結果係點妳都會放開d.(純粹個人感覺).

原帖由 muybien 於 10-6-24 00:50 發表
好想好想放低... 咁多年都做唔到.... 每一次諗起, 眼淚就控制唔到...
依家每次一家人食飯我都會表現好開心.... 其實佢地唔知我心裡面既感覺... 當然都無諗過講比佢地知啦... ...

伯爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

"係我訓覺時摸我"
我發覺呢種事好似經常發生喺好多人身上...唔係爸爸就係哥哥...

原帖由 muybien 於 10-6-24 00:35 發表
呢幾年, 老豆身體好差... 好多時都要我地幾姐妹幫手出入或者睇醫生.... 我都有幫手... 但每次我都好怕走得好近 (佢曾經係我訓覺時摸我, 以為我唔知) ... 知道自己心裹面仍然唔可以原諒佢.... 但見到佢老左身體差... ...

*得饒人處且饒人!!
*Be able to forgive, and forgive !!
*許しを、できるようしようと許す!!
*용서를, 수 만나 용서를!!

珍珠宮

好媽媽勳章

我很同情你, 你內心一定好痛苦.

爸爸打到飛起我都原諒到, 但佢摸你, 真係接受唔到. 你惟一解懷的方法, 就係將事實講出黎.

不要再等了, 你內心屈結了咁多年, 仲想拖多幾多年? 萬一你爸爸身體差離開了, 你就永遠失去了坦誠面對的機會, 餘生更加難過和遺憾. 問題不會因為你爸爸離開而完結, 你要講出黎, 先真正釋懷到.

大宅

我好明白板主的感受.

我由懂性開始, 好恨我媽媽, 她做左好多傷害全家的事情.

直到現在, 還沒變, 我地全家都好陌生, 保持距離.

以前為了見呀爸, 還會見她, 定時飲茶食飯.

最近幾個月, 我直情同呀爸講, 如果呢個女人在場, 就不要再叫我出來. 所以大家見小了很多.

只是每月頭見呀爸比錢他用.

我恨呢個女人, 恨到不能形容, 但她又是我媽媽, 這是不能改變的事實. (最吾忿氣, 仲要定期比錢她用, 如果吾比, 她又難為呀爸, 正衰人.)

見到她, 我不會同她說話, 回她問題也用很倔的語氣.

如果呀爸他日不在, 我一定吾再見她.:;pppp:

大宅

原帖由 jaycee_mami 於 10-6-24 10:38 發表
我很同情你, 你內心一定好痛苦.

爸爸打到飛起我都原諒到, 但佢摸你, 真係接受唔到. 你惟一解懷的方法, 就係將事實講出黎.

不要再等了, 你內心屈結了咁多年, 仲想拖多幾多年? 萬一你爸爸身體差離開了, 你就永遠失 ...

講出來? 同誰講? 後果想得太簡單了. mouth:

男爵府

我都有個至親至親的屋企人對我做了一件不可原諒的事,我選擇把這事埋在心底,講出來只會令其他人一齊傷心難過,我對這個傷害我的人保持距離,基本禮貌,孝道我會做,其他的就隨緣了!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至