在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

至從生完仔再返工(肌肉及腰骨過度辛勞)就開始長期有痛症(頸背及至腰腳), 中醫西醫睇極都吾好, 醫生只係講吾好拎重野, 吾好抱小朋友, 多d休息, 食消炎止痛物理治療都係好一排又再來痛過, 呢幾年真係折磨到我瞓又吾好, 返工又無呢精神, 後生細女都變成咁, 幾時挨到老呀!!

複式洋房

hello...我都係咁呀, 依家仲有埋肩周炎添呀, 勁辛苦囉....

男爵府

我都有, 但應該無你地咁嚴重, 你試下改善工作的keyboard 及mon 位置, 其實都好有關係, 因為距離直接影響你的肩頸及手.
另外, 多d做拉筋, 都有幫助. 我就一個月做一次按摩, 咁就慢慢舒緩d.

大宅

我都係咁呀,有時由肩頸痛到連頭都痛埋,好惨
個中醫又係叫我唔好拎咁多重野, 唔好抱小朋友咁多, 同多d休息 --- 唉!我都想!!!
我就一個week做一次yoga, 一月做兩次按摩, 感覺好D囉!

伯爵府

我都係呀..個肩頸有一段時間都好痛日日都係真係好煩...有一次仲係痛到郁唔到要去睇急症..著衫痛到喊. .

禁止訪問

回覆 1# 吱喳婆 的文章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

試過在醫院做物理治療,做咗一段時間,發覺進展不算大,所以放棄了...又試過找人按摩,真係會好番D,但係成日做的話, 實在要洗唔少錢...

伯爵府

畀面勳章

回覆 1# wcpcelia 的文章

係呀, 物理治療收幾佰但得個一個鐘都吾知有無, 成效又吾係太大, 我都吾想浪費$, 所以多數都係去按番幾粒鐘骨仲舒服, 但可惜吾係成日有時間去, 唯有日日死忍d痛楚.

別墅

唉, 我有時痛得起唔到身, 行唔到添呀...
醫生話我勞損, 都無得斷尾...

成日要貼膏布...治標唔治本

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 alanaudio 於 10-6-24 17:51 發表
我都有, 但應該無你地咁嚴重, 你試下改善工作的keyboard 及mon 位置, 其實都好有關係, 因為距離直接影響你的肩頸及手.
另外, 多d做拉筋, 都有幫助. 我就一個月做一次按摩, 咁就慢慢舒緩d. ...

係呀~ 我都係一個月做二次按摩, 另外師傅教我拉筋, 真係好左好多..

大宅

不如你地試下,食收補軟骨的藥!我生完條腰勁痛,痛到要用手按住床,櫃,先企返直,食左一排,而家晒事!
試下喇!姐妹!

別墅

各位媽咪....係時候要做下運動啦...pilates / swimming 兩樣都好...

複式洋房

我都有呢個問題, 係職業病--長期對電腦. 多D做伸展動作同做運動都有幫助.

洋房

我媽咪之前都有周身痛, 佢係要長期勞動既人...因為工作關係!初初都係酸痛, 有時好犀利有時又好似冇事咁, 後尾直頭坐低之後會好難起身, 舉手拎野又會有聲, 所以咪經朋友介紹比佢試食營養品, 食左2個星期已經減輕痛楚同埋可以順暢咁坐低起身, 不過營養師有叫佢keep住食, 因為唔係藥物所以唔會有副作用, 我覺得咁幾好。

洋房

或者你年青D,我就地由大仔出世到依家成日要貼膏布,連藥房都知道我5至10盒咁買返屋企;所以多數都係去深圳按摩,每次都做番幾粒鐘骨先至舒服D,我大概10日左右就去一次,因為太痛平時都係死忍D痛,甚至食止痛藥止痛,真係好似老太婆咁,總之未痛過唔知種淒涼。

洋房

我都有番大陸按摩!一個月一次架都...太舒服啦...
成個人都會鬆哂...貼布我都有試過...不過就嫌藥味太重了...XD而家同媽咪OR同事耐唔耐都會上去...你地去邊間按摩場多=]

男爵府

我生完個仔都係咁, 睇脊醫又貴又無用, 骨科都睇埋, 都係話多休息, 因駝仔附荷重, 一年後會好, 個時我着埋腰封, 骨科話有幫助, 一年後真係無事.

男爵府

BK Milk勳章

我會0係HK一星期按摩一次, 上大陸我兩隻小魔怪實唔放過我!1個鐘打1次吹我快D返屋企!

禁止發言

首頁

尾頁

跳至