在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睇自己工作性質吧, 如果唔係好忙,有假期,放假又唔會影響手上工作進度,當係親子日都無可厚非. 但如果純係因為生日就一定要請假陪佢,都好似有D over左. 這都係榜樣問題,讓孩子學習分輕重, 我女的校長就說過學生因為旅行而請假,係會影響操行分,因為表示學生無責任感,呢句話係向我地家長講架,既係話家長有問題囉.

大宅

我就唔會, 最多提前既星期六或日同佢慶祝, 唔想比佢覺得生日大晒.

我覺得關家教事架, 因為曾經聽個一間都算出名既校長分享, 話有個小朋友生日, 家人幫佢請假, 原因係佢大少爺生日, 咁學校當然唔比, 見家長既時候, 家長仲覺得冇問題, 咁校長就話呢d學生學校好難教, 咁若將來大個唔好, 應該怪學校還是家長呢?

以上只是個人見解, 不喜勿插﹗

伯爵府

畀面勳章

回覆 1# dickielam 的文章

我想聲明一點, 係在職媽媽請假, 而不是同小朋友請假(小朋友是如常返學的)!!

禁止訪問

伯爵府

環保接龍勳章

原帖由 sukiwongsk 於 10-6-28 08:58 發表
我想聲明一點, 係在職媽媽請假, 而不是同小朋友請假(小朋友是如常返學的)!!

因你話想同佢係平日去海浪公園,咁除非小朋友放長假,唔係都冇乜可能小朋友可以係平日去主題公園啦。再者,玩半日真係蝕水囉。

我有fd教幼稚園,佢教K3,有個星期一有小朋友同佢講聽日佢唔返學啦,因聽日佢生日,一定會去海浪公園,因小朋友生日年年都有special活動,係佢嘅諗法係冇錯,但佢媽咪覺得K3要考小學,唔可以好似之前幾年咁啦,SO嗰年佢要小朋友照返學。最後點呢,小朋友生日嗰日係冇返學,因係小朋友心中,點解舊年生日可以唔返學去玩,今年媽咪要攞走我呢個權利呢?佢覺得,生日嗰個最大,話晒事,所以,死都唔返學。

究竟,小朋友生日特登請假陪佢,係滿足家長定滿足小朋友呢?

我個女一歲生日係星期四,我同老公係前一日係聖安x買定mini cake一早起身同佢一齊切,夜晚一家3口出街食飯;兩歲生日係星期五,我同老公都冇請假,但就夜晚開小型party,切蛋糕。主題公園都係簡淡季嘅星期六去,都唔多人吖。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

暫時未試過請假...最多星期六/日先慶祝,在生日當晚會補切蛋糕...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最好梗係在星期六/日生日,咁就可以正日慶祝了....

伯爵府

畀面勳章

回覆 4# KT0603 的文章

我個仔今個星期五4歲生日, 我都決定請上半日假, 送下佢返學接下佢放學, 等大家都開心下就算了, 至於生日會每年都係前一日紅假攪的, 吾會影響到學業或工作架!!

禁止訪問

民房

唔會ar~~因為會令小朋友覺得自己生日大麗, 驚寵壞左~ 最多放左工之後大事慶祝

大宅

其實我係新手媽咪, 我自己不嬲覺得自己/老公/孩子的生日唔係D 咩大事, 我諗係我盡可能之下, 都唔會同佢有咩生日特別活動, 那怕只係食餐飯或切蛋糕, 因為我細個時都唔知咩叫生日?所以生唔生日都唔係咁大件事, 我唔知我將來會唔會改變呢個睇法, 我都認同某D 家長講, 生日唔好令到個小朋友以為係一件咩天大件事.

大宅

祝你小朋友生日快樂先!
其實比個藉口自己放吓假,輕鬆吓,同小朋友去玩吓,聚吓天淪樂囉!

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

睇下有無安排特別節目啦!如去旅行! bb一歲及兩歲呢兩年都有請假陪佢玩下,同佢去影樓影下相,不過三歲之後就無請假啦!因為除左兩公婆都要請假之外,連bb都要請埋,實在唔係幾好o既!

首頁

尾頁

跳至