跳至

首頁

尾頁

大宅

衛生巾, TOOTHBRUSH, 厠紙, 網質UNDER, 沖洗器, 濕紙巾, 飲水杯, 餅乾, 一套BB衫+外套, BB尿片生完O係附近7-11買就得啦, 出院衫及BB被仔叫老公帶來就OK

重有冇AR?? 好似唔係好多野咁..

男爵府

BB手套要唔要帶???

男爵府

衛生巾, TOOTHBRUSH, 厠紙, 網質UNDER, 沖洗器, 濕紙巾, 飲水杯, 餅乾, 一套BB衫+外套, BB尿片生完O係附近7-11買就得啦, 出院衫及BB被仔叫老公帶來就OK

我會加埋:
BB手套(bb會R面)
暖水壺
棉花+兜仔(同bb洗面/pat pat)
廁房紙(清潔會陰/bb飲奶墊頸)
bb紗巾
自己抹面、抹身的毛巾
奶墊(怕d奶溢晒出來)
束腹帶

大宅

係WOR, 妳真係好周到, 諗到咁多, 因我上一胎有型鏈球菌, 今胎冇, 所以, 如果BB O係身邊就真係要準備多O的

BB手套(bb會R面)

棉花+兜仔(同bb洗面/pat pat)

廁房紙(清潔會陰/bb飲奶墊頸)------>我用清潔棉及帶几紗巾墊住飲MILK, 應該都OK

束腹帶--------->咁早就用咩, 我諗住番到屋企先用O乍

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

醫院應該有暖水壺.

我覺得可以唔駛拎棉花+兜仔, 用濕紙巾抺bb patpat 就ok. 病房走廊通常有水喉, 可以隨時濕棉花去用.

響醫院餵奶, 用紙巾墊頸好過用紗巾, 起碼唔駛洗, 又唔駛搵地方掠紗巾, 有時間去休息一下好d.

我諗準備埋bb 指甲鉗, 必要時叫老公帶黎. 我個仔出世時d 指甲長, 又成日fing 甩手套仔, 所以第3日左右我就同佢剪手甲. 不過有d 老人家話唔好咁早剪指甲, 所以攪清楚好去剪.

我上次拎埋束腹帶, 但冇用到. 我見隔離床既媽媽生完即刻用, 我生埋今次就收工, 所以今次我生完都會即刻用.

大宅

唔係WOR, 棉花+兜仔用來抺BB臉仔ma, 好似用熟水ga

用紙巾墊頸好過用紗巾, 起碼唔駛洗------> ng, 講得好有道理!!!
束腹帶, 原來生完可以即刻用, 等我都帶埋去先

原帖由 bosch 於 10-6-25 20:03 發表
醫院應該有暖水壺.

我覺得可以唔駛拎棉花+兜仔, 用濕紙巾抺bb patpat 就ok. 病房走廊通常有水喉, 可以隨時濕棉花去用.

響醫院餵奶, 用紙巾墊頸好過用紗巾, 起碼唔駛洗, 又唔駛搵地方掠紗巾, 有時間去休息一下好d.
...
醫院應該有暖水壺.

男爵府

廣華就好似無水壺,如果帶個水杯,佢就只會同你斟個水杯,你有個壺佢就斟祰壺......因為洗BB面仔都需要熟水用......所以去政府生的媽媽要問清楚先~

原帖由 bosch 於 10-6-25 20:03 發表
醫院應該有暖水壺.

...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

icic... 咁要check 清楚有冇水壼啦~ 都係穩陣d 好.

抺bb 眼仔一定要熟水. 面仔就生熟水都冇問題. 諗番我果陣冇同阿仔抺眼抺面, 淨係靠朝早姑娘幫佢沖涼時清潔. 我果張台成日都放滿晒野, 都冇想過要放埋盆水響度用.

大宅

同大家執既差唔多~

大宅

畀面勳章

差不多執好喇..有漏到時係醫院買都好方便

首頁

尾頁

跳至