跳至

首頁

尾頁

別墅

$200買個2手我覺得有d貴喎,我一向自遊行去旅行都會帶個電煲係酒店煮野食,個煲係快x美買$88好輕ga,下個月我帶佢去澳門要準備baby food我都打算用佢煲水同粥。

http://www.ectone.com.hk/product ... ry=2&txt_id=357

別墅

外膠內有一個大圓形電熱板十足十電水煲一樣閂蓋水滖都會跳制。

其實佢真係一個電水煲,不過佢個蓋超闊(可拎全蓋個開方便煮食)又可以較火力,煲湯打邊爐都得ga。我去歐洲自遊行時日日出街食會好貴同想食多d菜飲下熱野時,都係用佢ga,咁平就算壞左都唔心痛啦 (touchwood用左2年都無壞過)。

有時惠x 都有得賣,有電器賣o既怏x美分店長期有貨,價錢都係一樣$88。哩個品牌"億x通"係香港都算有名有姓,質數都有保證,絕唔係大陸d來歷不明電器。

佢係話可以煲粥 (佢話要時不時攪下佢防黏底),不過我應該唔會咁好耐性攪佢,會朝早係酒店煲滾d水同米之後即倒入保溫杯,等我食完早餐餵完奶(1個鐘頭左右)d米就可以成爛飯,材料另外整好再撈入d爛飯。

別墅

佢係平3腳 220v (50 hz) 900w,日本電壓好怪好似係100v (50-06 hz),所以要用高功率的火牛加插頭。

原帖由 momo627 於 10-6-26 03:58 發表

can it used in Japan, need transformer/adapter to change voltage wor.

別墅

飯煲係高w數o既電器,平常用o既火牛頂唔住ga,要用特強火牛,正因為日本係100v 而香港係220v所以時間咪長一陪囉。

原帖由 keio 於 10-6-28 15:22 發表
我朋友岩岩去完日本返黎...佢帶左呢個mini 飯煲去呀...

http://shop.esdlife.com/b5/eshop/00SHOPESDSpecial/Shop2/EItemsDetail2.jsp?ACTION=ADD&eitems_code=HA_Cuisintec_KC2628WH&emerchant_code=H001

因為佢 ...

別墅

嘩...kayden媽媽好偉大呀! 我最初仲估你係自由行所以有時間自己煲粥,估唔到你跟團仲要用2個鐘煮野...佩服!

我未試過heniz樽雞肉,有無肉塊係入面ga? 我係前日實習試左healthy times o既baby food,原來全部都係"水"無野比佢"趙",我用佢加入用保溫杯焗好o既粥到,雖然阿囡都肯食晒,不過我覺得d baby food好難食...可能日本d baby food會好味d,不過我見佢d成份好大人口味所以先用healthy times 。

原帖由 Kaydenbb 於 10-7-2 00:56 發表
嘩~~我去完泰國5日返嚟喇,煮咗兩日新鮮粥仔咋!我自己同個仔都頂唔順呀!
我第一晚就去咗芭堤雅嘅超市買齊料夜晚煲粥,買咗紅蘿蔔,蕃茄,椰菜,薯仔&西蘭花, 用嗰個Sanyo煲無問題,幾夠熱,但無得較大細火路,最好用啲料煲湯 ...

別墅

真係辛苦你喇,換轉我陀住個細我未必有信心帶個大去旅行呀。

點解要問人攞水呀? 唔用你個煲煲水?

我都有買日本鍚袋裝baby food,d味真係幾正ga好濃味,似足大人o既即食餸一d都唔似比阿b食。我諗住食早餐時"tart"隻烚旦比佢加餸,再食下d生果咁幫補下,我地去兩日易d攪掂。

原帖由 Kaydenbb 於 10-7-2 18:49 發表

連我自己都好佩服我頭兩日嘅毅力,望住佢兩仔爺瞓到死豬咁,我陀住個細嘅仲要"騰出騰入"(切野洗野喺廁所,嗰煲粥喺出面窗口嘅茶几面.一頭一尾!成晚行十幾廿轉!仲要間酒店無熱水煲,要吓吓問house keeping攞滾水)我 ...

別墅

我地都去完澳門lu,阿b暈船浪喊足2程,用盡所有方法都制止唔到佢連我都覺得佢好嘈,我估同船其他乘客都應該好憎我地

我地食早餐時比左d包包同1/4隻烚旦佢食 (佢起身時已經飲左奶),check-out前再煲好滾水同焗粥,到大人食lunch時阿囡就有爛飯+baby food食,佢都差唔多食晒,反而係跟住個餐佢暈船浪唔舒服就連肚餓都唔肯食,只係食左1/4碗 baby food + abc粉。

我個煲有得較火但係就用220v,睇o黎我地o既煲各有各好/唔好...我帶左2個大樽去,等佢食完消夜之後我咪用個煲烚d奶樽同奶咀囉,都好快攪掂。

原帖由 Kaydenbb 於 10-7-3 11:19 發表
問人攞水係因為個煲煲緊湯底,個煲猛火,好快乾水要添;另外餵完奶又要烚奶咀之類(我已經帶旅行奶樽+即棄奶袋洗少樣添喇!)
我初初都諗住學你食早餐時"tart"隻烚旦比佢加餸,但兩間酒店都無供應烚旦(吹脹!! ) ...

別墅

打算去旅行o既媽媽可以試下以下方法:

帶個保溫杯(我用thermos),大人去餐廳開餐時叫碗白飯及滾水,先用小小滾水"浪"熱個杯,倒飯入保溫杯再加滾水,焗15-20分鐘後即成爛飯,如果想變粥就落多少少水焗,夠鐘後用筷子攪下即成。

我係屋企試左先用珍珠米煲飯做測試係成功o既,所以如果去日本旅行又唔想咁辛苦煲粥可以用哩個方法。不過記得去旅行前係屋企試下要加水o既份量喎。

首頁

尾頁

跳至