跳至

首頁

尾頁

大宅

咁可唔可以o係個電水煲入面張米煲成好杰既弼/爛飯呢?
同埋去日本 (110v) 用到嗎? Thank you!

原帖由 b-ba-ma 於 10-6-25 23:31 發表
外膠內有一個大圓形電熱板十足十電水煲一樣閂蓋水滖都會跳制。

其實佢真係一個電水煲,不過佢個蓋超闊(可拎全蓋個開方便煮食)又可以較火力,煲湯打邊爐都得ga。我去歐洲自遊行時日日出街食會好貴同想食多d菜飲下熱野時, ...

大宅

我朋友岩岩去完日本返黎...佢帶左呢個mini 飯煲去呀...

http://shop.esdlife.com/b5/eshop/00SHOPESDSpecial/Shop2/EItemsDetail2.jsp?ACTION=ADD&eitems_code=HA_Cuisintec_KC2628WH&emerchant_code=H001

因為佢電壓只有220-240v, 咁我朋友就帶左個變壓器去.....點知...佢一插電...唔夠3分鐘個變壓器就燒左..佢把心一橫就咁插個飯煲入電位.....又ok 喎! 不過o係香港用30分鐘就煲好既飯仔, 最後要60分鐘先得! 都好啦, 起碼阿女有啖新鮮飯食~ 送我就諗住加日本d 錫紙bb 食物入d 飯仔度jar....應該ok掛~ 

大宅

你有左細b 呀? 恭喜呀! 不過陀住個細, 又要揍個岩岩一歲大既仔去旅行.....你真係勇呀!

我而家既plan係一早起身煲粥底 (1hr左右ok) 攪掂我自己, 老公同阿女後應該岩岩煮好, 將d 粥仔入落保溫壺度....到中午阿女開餐時就拌入日本錫紙包裝bb food, 我上星期試食過, d 味係濃左d, 不過阿女起碼肯食! 我呢個星期會試埋用米糊粉開個糊底再加bb food, 睇下阿女既反應又點, 如果佢肯食, 就可以用呢d 俾佢每日黃昏果餐飯喇 ~ 

原帖由 Kaydenbb 於 10-7-2 18:49 發表

連我自己都好佩服我頭兩日嘅毅力,望住佢兩仔爺瞓到死豬咁,我陀住個細嘅仲要"騰出騰入"(切野洗野喺廁所,嗰煲粥喺出面窗口嘅茶几面.一頭一尾!成晚行十幾廿轉!仲要間酒店無熱水煲,要吓吓問house keeping攞滾水)我 ...

大宅

好呀! 有仔又有女! 真係可喜可賀呢!!!

原帖由 Kaydenbb 於 10-7-10 10:06 發表

係呀,我有左細b呀,仲係女添呀~~~我覺得自己中咗六合彩一樣咁開心,第時可以幫佢買靚裙同埋扎辮仔,終於俾我恨到有個女囉 !
呀,如果你夜晚臨瞓放定米同滾水入真空壺,第朝再倒入煲煮綿啲,咁你朝早煲粥底嘅時間 ...

首頁

尾頁

跳至