跳至

首頁

尾頁

大宅

睇下睇下自己個BB, 其實都八個月大啦, 自己個心有時仲停留係佢出世一團麵粉, 任我點舞都得既階段, 但係睇睇下, 突然間佢好似由一個BB變左一個小朋友......

佢開始有小小始識表達自己, 唔鍾意唔再只係喊, 識擰開塊面揀人抱, 有時又會推開我唔鍾意我抱要學企, 拉開我隻手唔俾我惦佢既玩具......

妳地有無咁既感覺/情況?

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 jessica777 於 10-6-25 15:20 發表
睇下睇下自己個BB, 其實都八個月大啦, 自己個心有時仲停留係佢出世一團麵粉, 任我點舞都得既階段, 但係睇睇下, 突然間佢好似由一個BB變左一個小朋友......

佢開始有小小始識表達自己, 唔鍾意唔再只係喊, 識擰開塊面 ...

哈~可能因為我仲有個大仔喇!所以阿囡係我眼中仲係好bb。不過八個月大既佢又真係唔再麵粉團,家陣好識去爭取自己想要既野,又識揀飲擇食、又識睇人眉頭眼額。

大宅

Jessica 我都有同感, 琴晚LAW返BB 剛剛出世的相, 突然覺得佢好陌生, 真係一個小BB LAW, 個陣時淨係每日抱住餵奶, 瞓覺又一日, 每日淨係瞓同食同喊, 咩都唔識. 反而E+ 諗返轉頭, 其實那時的BB 樣先係最可愛, 不過我坐月時有D 抑鬱, 無好好ENJOY 過同BB 相處的時間, 個陣時就只會覺得佢好煩, 成日喊, 所以我E+ 有後悔無好好真惜, 真係錯恨難返.
我果陣時仲要嫌棄佢TIM, 真係好想彌補返個時對佢既唔好.

大宅

以前見BB一團粉咁, 點玩都得, 有得食有覺瞓BB就好滿足...... 點知後黎我放完產假要返工, 少左同BB玩, 而BB四個月就認人, 突然要工人唔要我, 我果時都好唔開心! 不過我情況剛同妳相反, 無嫌棄BB煩, 而係我覺得BB嫌棄我, 覺得我唔夠親切, 心唸, 梗係啦, BB, 我要返工架, 點似得工人姐姐, 可以成日同妳玩呀!?

而家BB開始顯現個性, 唔鍾意呢樣, 唔要果樣, 扭這扭那, 識爬識企, 完全自己想點就點, 睇住佢, 我覺得以前任我舞既乖乖BB唔見左啦, 變左而家呢個咁有性格既小朋友......

原帖由 Lenatsang 於 10-6-25 16:34 發表
Jessica 我都有同感, 琴晚LAW返BB 剛剛出世的相, 突然覺得佢好陌生, 真係一個小BB LAW, 個陣時淨係每日抱住餵奶, 瞓覺又一日, 每日淨係瞓同食同喊, 咩都唔識. 反而E+ 諗返轉頭, 其實那時的BB 樣先係最可愛, 不過我坐 ...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

原帖由 mylovelyBB 於 10-6-25 15:25 發表

哈~可能因為我仲有個大仔喇!所以阿囡係我眼中仲係好bb。不過八個月大既佢又真係唔再麵粉團,家陣好識去爭取自己想要既野,又識揀飲擇食、又識睇人眉頭眼額。 ...

我都係有個大仔(就黎兩歲9個月),所以我覺得阿女仲係好bb......不過過多幾個月,阿女識行,佢地一齊玩時隨時爭玩具玩。

大宅

好媽媽勳章

係呀, 踏入7-8個月大, 我都覺得仔仔好似突然大個咗好多! 成日唔順佢心就扭來扭去, ee哦哦! 有時睇電視, 更係叫極唔應, 搵隻手擋係佢前面, 仲識伸手掹我隻手落離,唔好阻住佢睇電視咁話....

明明5-6個月大時仲好乖好bb, 唔知點解好似你咁講, 突然變咗個小朋友..我諗嚟緊佢地長大得更快, 更有自己個性, 更加個體時, 會仲更加懷念佢地bb的時候.

不過, 佢地大咗, 互動性多咗, 又係另一種開心, 不過開始會煩惱點去教育好佢, 唔好令佢變"小霸王" or "港童"!

大宅

好媽媽勳章

過咗去嘅, 唔好諗返轉頭, 當時又唔係你想咁.

d朋友話bb去到兩歲都仲好得意, 歲零剛學行同講嘢係最cute! 你嚟緊要好好把握d時間呀!

原帖由 Lenatsang 於 10-6-25 16:34 發表
Jessica 我都有同感, 琴晚LAW返BB 剛剛出世的相, 突然覺得佢好陌生, 真係一個小BB LAW, 個陣時淨係每日抱住餵奶, 瞓覺又一日, 每日淨係瞓同食同喊, 咩都唔識. 反而E+ 諗返轉頭, 其實那時的BB 樣先係最可愛, 不過我坐 ...

大宅

好媽媽勳章

我個仔係婆婆湊, 姐姐主力清潔, 個仔好跟婆婆, 我ok, 但佢要俾姐姐抱, 眼尾都唔望我一眼時, 我都好傷心..

原帖由 jessica777 於 10-6-25 18:44 發表
以前見BB一團粉咁, 點玩都得, 有得食有覺瞓BB就好滿足...... 點知後黎我放完產假要返工, 少左同BB玩, 而BB四個月就認人, 突然要工人唔要我, 我果時都好唔開心! 不過我情況剛同妳相反, 無嫌棄BB煩, 而係我覺得BB嫌 ...

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 sasaray07 於 10-6-26 12:05 發表
過咗去嘅, 唔好諗返轉頭, 當時又唔係你想咁.

d朋友話bb去到兩歲都仲好得意, 歲零剛學行同講嘢係最cute! 你嚟緊要好好把握d時間呀!

yes~唔好諗返轉頭,前面仲有大把時間俾你錫返阿仔。

別墅

係呀, 過咗六個月之後覺得仔仔大咗好多. 而家攞住佢瞓响bb床, 真係覺得佢唔再係bb. 無錯, 佢地已經有自己的想法, 識得用佢地的方式表達出來. time flies!!!!

原帖由 jessica777 於 10-6-25 15:20 發表

佢開始有小小始識表達自己, 唔鍾意唔再只係喊, 識擰開塊面 ...
Little Rice was born on Oct 23, much earlier than expected date Dec 01. :P

大宅

教育問題, 我成日同老公講, 將來要俾多D鍛鍊BB, 起碼要佢識洗碗, 洗衫, 浪衫, 執屋, 掃地等......

點知我老公話:[我不如幫妳錄起呢段說話, 我驚將來唔捨得鍛鍊BB果個係妳喎, 哈哈哈......]

原帖由 sasaray07 於 10-6-26 11:59 發表
係呀, 踏入7-8個月大, 我都覺得仔仔好似突然大個咗好多! 成日唔順佢心就扭來扭去, ee哦哦! 有時睇電視, 更係叫極唔應, 搵隻手擋係佢前面, 仲識伸手掹我隻手落離,唔好阻住佢睇電視咁話....

明明5-6個月大時仲好乖好b ...

複式洋房

有時覺得bb好陌生,但抱係手又好近.
可能我係在職關係,每日對bb既時間就係晚上時段,7點見到,9點bb就要訓...
好似佢有好多情緒,改變我都後知後覺

大宅

我個女對得工人姐姐多, 跟姐姐唔要我, 已經好唔開心, 但都理解, 明白, 但係我算係第二個對BB最長時間既人, 但係, 囡囡黐Daddy, 唔要我呢個Mammy!

我老公又唔同BB餵奶, 又唔幫換片, 又唔幫沖涼, 出最少力, 但囡囡又好黐佢???!!! 我好似變左路人甲咁, 可以點???

原帖由 sasaray07 於 10-6-26 12:07 發表
我個仔係婆婆湊, 姐姐主力清潔, 個仔好跟婆婆, 我ok, 但佢要俾姐姐抱, 眼尾都唔望我一眼時, 我都好傷心..

大宅

唔知係唔係咁既呢? 我呀仔又係最鍾意只係同佢玩既人, 個D 人通常都係唔同BB餵奶, 又唔幫換片, 又唔幫沖涼, 出最少力既, 所以我覺得BB 識分, 呢D 人係令我開心, 個D 人只係會照顧我(其實佢覺得照顧佢既人, 一D 都唔好玩)

所以你好唔好試下, 一星期裡淨係同佢玩, 其他野唔好做, 可能情況會有改變的.

原帖由 jessica777 於 10-6-28 11:20 發表
我個女對得工人姐姐多, 跟姐姐唔要我, 已經好唔開心, 但都理解, 明白, 但係我算係第二個對BB最長時間既人, 但係, 囡囡黐Daddy, 唔要我呢個Mammy!

我老公又唔同BB餵奶, 又唔幫換片, 又唔幫沖涼, 出最少力, 但囡囡 ...

複式洋房

我都有同感.家下帶小B出街,D親友都話,小B家下係個小朋友,已經唔係BB啦.不經不覺,就快就9個月人仔啦!家下小B明顯明白人地講D乜,知人鬧佢,知咩應該做/唔應該做.唔掂得既野,但會偷偷去摸.HAHAH...無論係BB定家下小小朋友定大個D識行識走,每個階段都有值得珍惜同可愛之處!

大宅

真係KA, 九個月的BB真係好識野了, 我地做人父母的, 都要開始留意自己既行為舉止了, 因為BB E+ 開始留意我地既一舉一動, 我地E+係佢地學習對象, 所以我地要以身作則做好D呢.

原帖由 Tsuikaren 於 10-6-28 15:27 發表
我都有同感.家下帶小B出街,D親友都話,小B家下係個小朋友,已經唔係BB啦.不經不覺,就快就9個月人仔啦!家下小B明顯明白人地講D乜,知人鬧佢,知咩應該做/唔應該做.唔掂得既野,但會偷偷去摸.HAHAH...無論係BB定家下小小朋 ...

大宅

我認同你既睇法呢, 比佢係屋企分擔責任, 會令佢第二時個人有責任感, 同吃得苦係好事來的

原帖由 jessica777 於 10-6-28 11:04 發表
教育問題, 我成日同老公講, 將來要俾多D鍛鍊BB, 起碼要佢識洗碗, 洗衫, 浪衫, 執屋, 掃地等......

點知我老公話:[我不如幫妳錄起呢段說話, 我驚將來唔捨得鍛鍊BB果個係妳喎, 哈哈哈......]

...

男爵府

陪月勳章

我家B女以家有好多"古靈精怪"既表情, 又講好疊字,好搞笑
佢成日要大人托住佢"隔肋底"行路去追貓貓(我家有隻大肥貓),仲玩都卡卡大笑 ,見到佢日日漸長大,每天都有新野學到,個心都好安慰!
各位媽媽BB成長係必經階段, 我地要努力加油,令佢地可以開心健康咁成長:loveliness:

大宅

妳咁犀利既, 又有B女又有貓貓, 貓貓無俾人迫走咩?

妳個女講疊字好叻喎, 我BB只係識講BB話:呀, 嘩, 悟, 噢 呢D乍.

原帖由 TT1021 於 10-6-29 13:36 發表
我家B女以家有好多"古靈精怪"既表情, 又講好疊字,好搞笑
佢成日要大人托住佢"隔肋底"行路去追貓貓(我家有隻大肥貓),仲玩都卡卡大笑 ,見到佢日日漸長大,每天都有新野學到,個心都好安慰!
各位媽媽BB成長係必 ...

男爵府

陪月勳章

係啊,貓貓養左好多年,唔捨得比人!
個女都係講下"mun mun""麻麻"呢d咋
其他都仲係bb話咋

原帖由 jessica777 於 10-6-29 15:00 發表
妳咁犀利既, 又有B女又有貓貓, 貓貓無俾人迫走咩?

妳個女講疊字好叻喎, 我BB只係識講BB話:呀, 嘩, 悟, 噢 呢D乍.

首頁

尾頁

跳至