嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB7個月,一向食奶都MAMA地,食得少,食得慢又扭計,4個月起食米糊,開頭好鐘意,食左個幾月之後就MAMA,接近6個月食粥,三文魚粥食左幾啖就想嘔,可能太腥... 之後試過WAN魚,大眼雞都唔鐘意,南瓜粥第1次鐘意,之後又唔肯食,節瓜瘦玉粥,番茄牛玉粥都試過,食十啖(細啖)左右就合實個口唔肯食,紅蘿蔔石斑粥第1次好鐘意,第2次又唔肯食....
食水果同麵包就好合作,但係呢D唔可以做主食架...
有無人的BB好似我個咁? 點算好,佢已經細細粒,唔肯食粥,我怕佢唔夠營養呀...

大宅

你要轉下多D款俾佢食,你要唔要食譜呀???你要的就PM我呀!!!

別墅

我BB一歲,都系不肯食粥,喂幾淡就左寧右寧唔俾喂,有時仲吐出0黎,咩計都試過都冇辦法喂完成碗粥,開奶茶我又成日喂都唔得。

大宅

我個女係1歲之前都係咁, 食粥食得好小, 試過煮好多唔同款味道都唔得, 唯有補奶比佢, 同埋好唔中意食野, 連生果都不例外, 最中意面包, 所以阿女都係3-10%生長線乍. 不過過左1歲之後, 可能每日走黎走去, 好易肚餓, 變得好中意食野, 好貪食. 試下比佢玩多d, 等佢肚餓食多d

大宅

原帖由 cafamily 於 10-6-27 21:31 發表
我BB一歲,都系不肯食粥,喂幾淡就左寧右寧唔俾喂,有時仲吐出0黎,咩計都試過都冇辦法喂完成碗粥,開奶茶我又成日喂都唔得。

咁佢飲幾多餐奶,每次幾安呀?
不過1歲係咪就快可以食飯呢?

大宅

原帖由 aleung9512 於 10-6-28 01:23 發表
我個女係1歲之前都係咁, 食粥食得好小, 試過煮好多唔同款味道都唔得, 唯有補奶比佢, 同埋好唔中意食野, 連生果都不例外, 最中意面包, 所以阿女都係3-10%生長線乍. 不過過左1歲之後, 可能每日走黎走去, 好易肚餓, 變 ...

咁都好呀,佢而家肯食!
我個女都成日比人話細粒...
你個女補奶ok,但我個女連平時飲奶都扭計,佢祖母仲要話 "咁唔得架wor,奶粉係佢的食糧ma,一定要飲多d..." 我夠知la,我夠想佢食多d啦,但佢唔肯飲,唔肯食.... 開奶茶又無咩效,都無計........

別墅

原帖由 natabie 於 10-6-28 10:23 發表

咁佢飲幾多餐奶,每次幾安呀?
不過1歲係咪就快可以食飯呢?

一日要飲5-6餐架,每次都5-7安士,我見餵唔完D粥我就餵奶補番,我女都幾鍾意飲奶,成日指住個奶粉罐叫奶奶奶奶。
佢一歲前我都開始餵飯了,依家大人食飯果陣我又餵佢,不過都系食少少,最多試過食半碗,依家識行仲食少咗添

別墅

原帖由 aleung9512 於 10-6-28 01:23 發表
我個女係1歲之前都係咁, 食粥食得好小, 試過煮好多唔同款味道都唔得, 唯有補奶比佢, 同埋好唔中意食野, 連生果都不例外, 最中意面包, 所以阿女都係3-10%生長線乍. 不過過左1歲之後, 可能每日走黎走去, 好易肚餓, 變 ...

3-10%生長線系咩意思啊?

禁止訪問

大宅

我bb6個幾月,我都想俾粥佢食,可唔可以pm食譜俾我呀?ths.
原帖由 tungtung103 於 10-6-27 01:12 發表
你要轉下多D款俾佢食,你要唔要食譜呀???你要的就PM我呀!!!

大宅

我PM左你,希望真係幫到你呀?
如果有其她媽媽想要...記住你地要PM我,我先可以SEND俾你,唔好係到叫我PM妳~~~因為我知你係到留言...THX

原帖由 MinnieLi 於 2-7-2010 23:48 發表
我bb6個幾月,我都想俾粥佢食,可唔可以pm食譜俾我呀?ths.

首頁

尾頁

跳至