嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我奶奶時時話天氣咁熱, 幫亞囡戒片, 等佢無咁熱. 但我怕太早試會有反效果. 請各mami分享下心得. thx!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢識表達要痾未??

大宅

唔會遲..我99一早都已經幫佢進行戎片訓練.
以佢既經驗, 佢兩個仔一歲已經戎甩. 話當時兩個仔想小便時會按住菇菇走去話佢知喎.
但佢失敗放我個仔手上..我個仔15個月勒.由9個月左右(我唔記得時間)已經開始訓練. 以下係我個仔既情況:
心情好既時候, 每隔一段時間,放佢落厠所仔,叫佢痾,佢就會痾, 痾完咁再隔一輪都唔會"up"住. 而隔一段時間又同佢去厠所仔又痾. 咁有時一整天都會成功既.
心情唔好既時候, 用以上方法,佢只會嘈住要走,唔肯痾,隔一輪就賴.
其實一早開始訓練都OK, 我個仔依家係可以戎賴屎,由11個月到已經戎甩. 方便好多. 佢一想痾,有哂表情,有時仲會叫你,表示到想痾屎.一放落厠所仔,佢先痾. 我地抺少好多. 而且佢好乖,真係定時定候痾,痾咗下妟先出街,我地大人唔使煩.

禁止訪問

大宅

呢個係我99既教法,可以參考下:
佢每阿半個鐘到就抱佢去小童厠所到坐下. 叫佢su su.. 當佢咁啱響o個個時候痾咗就贊下佢. 痾完就走.. 有時佢無尿痾都坐三個字都未必有得痾架. 俾佢習慣下坐個厠所仔. 久而久之,個b就有意識去坐個厠所仔係為痾屎/尿,唔去就唔痾住. 要去就叫你抱佢去厠所仔.
我都未完全成功哂.

禁止訪問

BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至