母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

我阿囝一歲三星期了,想幫佢戒人奶,佢一出世唔鍾意食樽,所以我一直係埋身餵的。上星期開始早上用學習杯餵奶粉奶,唔肯食。要一邊食包包才肯啜幾啖,有時可以食到3安,有時啜幾啖就收工唔食。晚上有餵一餐人奶。前兩日開始少奶,所以晚上都無餵人奶了。但阿囝全日先飲得2–3安奶,驚佢唔飲奶唔係咁好。

我唯有下午以芝士做SNACK,俾佢補充下。

各位經驗媽媽,現在我可以點做??有無人幫下我。

複式洋房

點解要轉奶粉?
其實埋身餵除左係食物供給之外, 都帶比bb好大既安撫同安全感!http://www.breastfeeding.org.hk/book/167

大宅

BB飲了一年多人奶, 唔會一下子接受第二D 味道, 你可以試下用人奶溝奶粉比佢飲(相等佢平時一支奶的份量) 初期人奶比例多D, 飲了幾日後, 再慢慢減人奶, 增加多D 奶粉, 慢慢佢就會適應奶粉的味道. 最後可以完全飲哂一支奶粉了.

洋房

原帖由 karymama 於 10-6-28 11:07 發表
點解要轉奶粉?
其實埋身餵除左係食物供給之外, 都帶比bb好大既安撫同安全感!http://www.breastfeeding.org.hk/book/167

戒人奶係因為我想準備生第二個,醫生建議要停人奶才會較容易懷孕。
另一問題係佢本身都唔鍾意食奶樽﹙學習杯﹚之類來飲奶,一年來都只係埋身食。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

學習杯佢唔肯用就算啦, 試下用杯, 或者用杯加飲管. bb過左1歲, 都應該開始要戒用奶樽, 既然你個小朋友一向冇用奶樽, 咪索性俾佢用杯. 我個仔用開普通杯飲野, 初初用學習杯都係唔肯, 因為啜得大力又飲得少... 而家佢都係鍾意用杯飲野多d. 不過用學習杯方面, 好難要佢一次過飲好多, 佢始終都要學去用, 同埋習慣去用.

你有冇試過俾牛奶俾你個仔仔飲?

洋房

[quote]原帖由 bosch 於 10-6-29 09:13 發表
學習杯佢唔肯用就算啦, 試下用杯, 或者用杯加飲管. bb過左1歲, 都應該開始要戒用奶樽, 既然你個小朋友一向冇用奶樽, 咪索性俾佢用杯. 我個仔用開普通杯飲野, 初初用學習杯都係唔肯, 因為啜得大力又飲得少... 而 ... [/quo

佢現在用飲管杯飲奶,我唯有用佢邊食邊飲奶的方法。
我都有諗過試牛奶,看看能否接受。

大宅

梁醫生話bb過左12個月之後可以唔洗飲奶, 奶唔係必須, 只不過HK人多數都怕bb唔夠營養, 而比bb飲奶

如果bb食固體好既, 就唔洗擔心佢飲得少奶

不過我聽健康院既nurse講, 人奶同奶粉係唔可以mixed埋飲, 因為兩者既化學結構唔同, mixed左會有問題

但我問佢地如果先飲人奶, 之後唔夠補奶粉, 咁樣去到肚內都係mixed埋啦, 佢地又話咁樣冇問題

不過我為左安全計, 我次次真係要補奶, 都會等bb 最少飲左人奶30mins之後先比佢飲奶粉

大宅

My bb also 12mth3wk, I'm also planning for 2nd b (now intaking the Folic Acid) but I still keep breastfeeding my bb.

Why not keep breastfeeding bb? My boy say "99" sweetly everynight to ask for sucking. This is a very treasurable moment and I'm very enjoy the bonding between he and me.

BTW, regarding the cheese, since my boy is under-weight, I frequently feed him yoghurt and cheese but the doctor advise me not feed him cheese so frequent coz the level of salt is too high for toddle.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊