親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 peipei_bb 於 10-7-2 09:27 發表
如果12:00後坐的士好似要加50%~~

如果係市區內坐的士我覺得幾貴,因為要加SGD3附加費。

由singapore flyer去老巴剎,SGD4-5就OK啦。但係我由酒店去左另外一個夜市食飯(唔記得個名) ,由要成SGD10,但係兩段的距離 ...

你意思係凌晨12:00後?
SGD3附加費, 咁都算幾貴喎. 唔知搭巴士方唔方便嘅呢...

大宅

由魚尾像去singapore flyer約SGD3-4,其實行去都OK,但係實在太熱啦。我地睇地圖由老巴剎行去魚尾像都唔係好遠,咪行去攞。點知個到剛剛有工程做緊,條路唔通。出返大街其實有條通路可以直去,我地又眼大睇唔到,結果行左另一邊,行到死下死下,所以再去flyer個邊唔好攪啦,的士啦~~ 個邊真係好熱好哂

伯爵府

原帖由 peipei_bb 於 10-7-2 09:35 發表
由魚尾像去singapore flyer約SGD3-4,其實行去都OK,但係實在太熱啦。我地睇地圖由老巴剎行去魚尾像都唔係好遠,咪行去攞。點知個到剛剛有工程做緊,條路唔通。出返大街其實有條通路可以直去,我地又眼大睇唔到,結果行左另一邊, ...

ic. thx for sharing.
我初時都心中有數新加坡比香港熱, 但我工人講(佢以前係果邊打工)話果邊氣溫雖然高, 但唔會好似香港熱得咁辛苦喎. 佢話通常d住戶個廳無裝冷氣, 只係睡房先有. 不過都幾年前嘅事喇, 可能宜家已經唔同晒. 香港以前都無咁熱啦.

大宅

係呀~~~ 個邊真係冇香港禁熱。

香港就熱到想死,個邊就係好熱好哂,未想死住~~ 哈哈

伯爵府

原帖由 peipei_bb 於 10-7-5 09:45 發表

ic.

伯爵府

原帖由 peipei_bb 於 10-7-2 09:27 發表
如果12:00後坐的士好似要加50%~~

如果係市區內坐的士我覺得幾貴,因為要加SGD3附加費。

由singapore flyer去老巴剎,SGD4-5就OK啦。但係我由酒店去左另外一個夜市食飯(唔記得個名) ,由要成SGD10,但係兩段的距離 ...

旅遊書話繁忙時間/午夜/中央商務區CBD/機場都要俾附加費, 咁咪好襟計?! 搭的士可能好貴喎!
我住CLARKE QUAY果頭嘅酒店, 唔知屬唔屬於CBD??
我19:xx落機, 17:00-20:00係繁忙時間, 由機場去酒店, 咁係咪要俾:
基本附加費SG$3.00
+機場SG$5.00
+CBD SG$3.00
+繁忙時間按錶加收35%......?

伯爵府

原帖由 mathias 於 10-6-29 01:03 發表
日間同夜間的zoo係咪唔同的? 邊樣好玩d?

我上年帶仔仔去,雖然環球城未開,但他也很開心。他比較喜歡日間動物園,比較互動,和紅毛猩影相又可喂吓動物~長頸鹿,還可騎大象等。行得又攰又熱還有動園內的Rainforest Kidzworld ...

請問夜間野生動物園除咗俾入場費外, 係咪如果諗住坐車遊覽仲要另外俾錢買遊園車券? 幾多錢?

因為我睇master card個promotion上寫"包飛禽公園,夜間野生動物園和新加坡動物園的門券,電車及遊園車券", 但我在zoo的網頁上只係搵到zoo內tram的收費, 但係搵唔到遊園車券panorail rides的收費.

我唔想去飛禽公園, 打算買 2 in 1 (zoo + night safari 的門券, 所以要額外買tram的票, 如果night safari要另外再俾錢坐車, 咁我要計下係咪用master card的優惠反而著數了.

男爵府

原帖由 ioi 於 10-7-10 18:02 發表

旅遊書話繁忙時間/午夜/中央商務區CBD/機場都要俾附加費, 咁咪好襟計?! 搭的士可能好貴喎!
我住CLARKE QUAY果頭嘅酒店, 唔知屬唔屬於CBD??
我19:xx落機, 17:00-20:00係繁忙時間, 由機場去酒店, 咁係咪要俾:
基本附 ...

新加坡有幾種唔同顏色的士有唔同收費, 最平S$2.8起標, 跳一次S$0.2, 最貴果種起標S$5, 跳一次S$0.3, 睇清楚先好上車.

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 ioi 於 10-7-10 18:02 發表

基本附 ...

咁佢地又好均真嘅, if U 19:55上車, 咁只是果5 mins內跳的錶才加35%, 過了20:00就不用加, CBD好似只是上車計(not sure), 因我在魚尾獅附近上車有加,司機解釋因d人complain難'折'車, 有$無車坐,so 2年前增加附加費, 咁你only 落車應不用啩....
唔打的可consider 機場coach

大宅

回覆 12# MrsWong 的文章

Mrs. Wong,

請問你是用邊間旅行社book, 可否pm我?Tks.
:giveup:

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

唔係哦, 我四月份去都係熱到想死.

原帖由 peipei_bb 於 10-7-5 09:45 發表

大宅

其實是但去一道(夜間/日間動物園)已ok了, 個人認為夜晚係睇唔到d mug嘅會坐住車睇及遊園,但日間就近d自己行又得坐車又得(S23 ticket + unlimited tram ride or S18 ticket only), 睇d動物清楚好多.

原帖由 ioi 於 10-7-10 18:31 發表

請問夜間野生動物園除咗俾入場費外, 係咪如果諗住坐車遊覽仲要另外俾錢買遊園車券? 幾多錢?

因為我睇master card個promotion上寫"包飛禽公園,夜間野生動物園和新加坡動物園的門券,電車及遊園車券", 但我在zoo的網 ...

男爵府

好媽媽勳章

長空自遊系列019新加坡 + 聖淘沙 民丹島 $50

長空自遊系列019新加坡 + 聖淘沙 民丹島
食玩買終極天書10~11
出版社:長空出版
中環or TST交收

大宅

原帖由 kyuen 於 10-7-12 17:06 發表
其實是但去一道(夜間/日間動物園)已ok了, 個人認為夜晚係睇唔到d mug嘅會坐住車睇及遊園,但日間就近d自己行又得坐車又得(S23 ticket + unlimited tram ride or S18 ticket only), 睇d動物清楚好多.

...

係咪即是話日間及夜間都同一樣既野? 我睇旅遊書D相,好似日間同夜間有D分別,夜間有D 夜晚出動既動物表演,我都考慮緊,因怕日間太熱但又怕夜間睇唔到D物野? 三心兩意,咁其實ZOO 大唔大? 唔坐TRAM 行的話,要行幾耐先行晒? 我D公子去到ZOO一定要100% 睇晒所有動物,去年去木柵(台北)ZOO,由9:00 行到4:30 ZOO CLOSE 都嘈住唔肯走話未睇晒!

男爵府

原帖由 BB2WONG 於 10-7-14 13:26 發表

係咪即是話日間及夜間都同一樣既野? 我睇旅遊書D相,好似日間同夜間有D分別,夜間有D 夜晚出動既動物表演,我都考慮緊,因怕日間太熱但又怕夜間睇唔到D物野? 三心兩意,咁其實ZOO 大唔大? 唔坐TRAM 行的話,要行幾耐先行晒? 我D公 ...

day同night有d動物係duplicate既, 我坐tram, 不過真係好黑好難睇(唔可以開燈), 個show唔錯, 不是要留意淨係weekend先有.

伯爵府

原帖由 maggkiki 於 10-7-11 16:54 發表

新加坡有幾種唔同顏色的士有唔同收費, 最平S$2.8起標, 跳一次S$0.2, 最貴果種起標S$5, 跳一次S$0.3, 睇清楚先好上車.

嘩, 煩上加煩. 咁請問點分平定貴? 旅遊書無資料.

伯爵府

原帖由 春卷 於 10-7-12 00:50 發表

咁佢地又好均真嘅, if U 19:55上車, 咁只是果5 mins內跳的錶才加35%, 過了20:00就不用加, CBD好似只是上車計(not sure), 因我在魚尾獅附近上車有加,司機解釋因d人complain難'折'車, 有$無車坐,so 2年前增加附加費, ...

機場coach <-- 係咪即係巴士??
唔知搭邊架喎, 又唔知邊個站落車.

我好少去旅行, 而且自由行只係去過澳門, 其他地方係n年前跟團去, 今次仲要帶住我個仔和老公(佢仲少出門,靠晒我), 人生路不熟, 行程都未plan好, 宜家好擔心呀.

伯爵府

原帖由 kyuen 於 10-7-12 17:06 發表
...

原來咁呀, 咁我考慮唔去夜間lu, 反正我得2日半時間, 宜家計黎計去都好似唔夠時間觀光.

關於我個行程, 有冇人可以俾下意見呢?

1. 我地Monday下午搭A380出發, 去到已經七點幾, 去酒店check-in之後都幾夜喇, 係咪無乜野好做? (帶住個5歲小朋友.)

2. 第二日去環球影城(宜家仲未上網買票). 唔知冇邊幾樣野啱玩, 邊幾樣野唔玩得(我地唔玩刺激/有離心力果d). 唔知預幾多時間, 係咪要玩到黃昏左右? 跟住去邊好? 唔知去埋Dophin lagoon/ 海底世界(係咪兩樣野黎架?)得唔得?

3. 第三日去zoo. 如果唔去night safari 就多出一個晚上, 又可以做乜呢?

4. 酒店check-out後去市內參觀, 魚尾獅/唐人街/紀念碑/博物館等等, 食lunch, 下午5點幾機(要幾點去到機場? 唔知前一日在酒店上網預約登機先得唔得?).

因時間無多, 所以想請大家介紹邊d值得去, 邊d可以唔去, 邊度食到特色又好味的食物. thanks a lot!

男爵府

原帖由 ioi 於 10-7-20 10:50 發表

嘩, 煩上加煩. 咁請問點分平定貴? 旅遊書無資料.

唔駛煩, 其實佢地係隻車窗度有貼住架車係幾錢起標, 可以睇清楚先上車.

想易d就睇車身顏色, 我坐過平果種係銀色, 藍色, 而貴d果種係黑色.

我地都係來回機場同轉酒店時坐, 其餘時間係街好難截的士. 多數都坐地鐵, 不過比較麻煩囉.

,

子爵府

Anyone can tell me if I stay Mandarin Oriental Singapore, is it far from MRT station?

How long it needs to take on walk?
Thank you in advance!

首頁

尾頁

跳至