親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

1. 佢意思會唔會係當你3個大人去,2個人一間房,第3個就變成1人佔1房,if yes~~ 就會價d lar。你可以直接send個email去酒店問下。

2.我剛剛去完返黎,我住swissotel merchant court~~ 係"clarke quay (NE5)"MRT一出就係Central shopping mall,對面街就係呢間酒店,我個人覺得好方面。(個出口同mrt指示牌有d唔同,我冇記錯的話應該係e出口)

3.一出酒店轉左,就係 clarke quay碼頭~~ 正

大宅

另外少少我個人意見分享下:

1. 海底世界真係好細,加上我地又唔多好睇海洋生物,我地一家三口行左都唔知有冇30mins就走左食野。

2. 入到去要小心,如果唸住去睇埋dolphin show,就唔好出錯出口呀。因為入場券只限入場一次,我地係商店有個出口去食野,點知原來呢個出口係冇得返轉頭。佢個出口係有個牌,不過大家唔會特別去睇佢。

3. 後來咪同實q叔叔講攞,佢好好笑~~ 問我地有冇影相我咪俾相佢睇攞。但我地只影生物,冇影到自己~~~ 好彩佢見到我影左亞囡食野d相,先俾我地入返去。

4. 至於個dolphin show~~~ 重差過海洋公園,睇得8-10mins。除非你唸住俾 $$ 同 dolphin影相lar,唔係我覺得好唔值 ,影張相都要成SGD16 (如果一早唸住影,一散場就好出去俾 $$ LAR,因為每場都有限額

大宅

mathias 你個遊記我都睇過,真係好正。

我係係旅行社買package,依家分開買機票同訂房真係好貴。

因為我地時間關係,最後放棄左zoo,去左另一個樂園同wild wild wet。

我自己就係香港換左 $$先去,冇特別留意個邊個rate,不過我有同事之前去係個邊換$$,睇返又好似香港兌好d。同埋如果用咭你要check下你間銀行先,因為會收charge。

依家個邊有d景點做緊promote,有d就買大人票送小朋友票,有d用master card就有discount (上網print定優惠券),同埋hsbc visa card又有discount,你上網check下。不過唔知你幾時去,check下promote到幾時呀

大宅

係呀,有地鐵落去市區,我地到步個晚已經過左12:00,所以要座機場類似shuttle bus去酒店,由機場出市區當然唔會好似香港禁貴啦。我個package唔包早餐,不過重好啦,我地可以出去食下其他野

價錢都ok,睇下呢個幫唔幫到你
http://www.smrt.com.sg/trains/fares.asp

大宅

如果12:00後坐的士好似要加50%~~

如果係市區內坐的士我覺得幾貴,因為要加SGD3附加費。

由singapore flyer去老巴剎,SGD4-5就OK啦。但係我由酒店去左另外一個夜市食飯(唔記得個名) ,由要成SGD10,但係兩段的距離係差不多

大宅

由魚尾像去singapore flyer約SGD3-4,其實行去都OK,但係實在太熱啦。我地睇地圖由老巴剎行去魚尾像都唔係好遠,咪行去攞。點知個到剛剛有工程做緊,條路唔通。出返大街其實有條通路可以直去,我地又眼大睇唔到,結果行左另一邊,行到死下死下,所以再去flyer個邊唔好攪啦,的士啦~~ 個邊真係好熱好哂

大宅

係呀~~~ 個邊真係冇香港禁熱。

香港就熱到想死,個邊就係好熱好哂,未想死住~~ 哈哈

大宅

回覆 38# ioi 的文章

1. 可以去碼頭行下見識下 or 去行下 shopping mall 食下野(例如:vivo city

2. 第二日去環球影城(宜家仲未上網買票). 唔知冇邊幾樣野啱玩, 邊幾樣野唔玩得(我地唔玩刺激/有離心力果d). 唔知預幾多時間, 係咪要玩到黃昏左右? 跟住去邊好? 唔知去埋Dophin lagoon/ 海底世界(係咪兩樣野黎架?)得唔得?

最好係網上訂定先,我第一日去到3點幾見都full哂唔其,但第二日一早去到都已經full哂。野就真係唔係好多玩得,4d就一定要睇下啦,玩下漂流 or 座下馬仔啦。
dophin lagon同海底世界係同一個地方,不過個海底世界實在好細&個海豚表演得10mins唔夠的表演,同埋可以俾 $$去摸下海豚同影張相,唔去亦唔太可惜。

3. 第三日去zoo. 如果唔去night safari 就多出一個晚上, 又可以做乜呢?

4. 酒店check-out後去市內參觀, 魚尾獅/唐人街/紀念碑/博物館等等, 食lunch, 下午5點幾機(要幾點去到機場? 唔知前一日在酒店上網預約登機先得唔得?).
坐mrt去機場好快姐,around 30-45mins到

大宅

回覆 52# MonaLeung 的文章

我都係住呢間,我就覺得ok,間房都幾大。我要求一張大床,佢地安排唔到,但係佢地就係其中一張床邊加左一張床俾我地,變成一張大床

酒店行出去就係xx碼頭,夜晚行過去行下好方便。而且交通好方便,mrt一上過對面馬路就到

大宅

回覆 44# ioi 的文章

1. 我覺得ok,我個囡6歲睇完開心到不得了.

2. 漂流係似侏羅紀公園多d,如果細謄少少的可能會覺得快左少少。離心力就係最後個段落水,你可以去睇下先決定玩唔玩。濕就一定會濕,最好著拖鞋or唔著鞋。我地上次玩到由頭濕到落腳,咪返酒店房換完衫,順便食個lunch再入去玩過。我個人就覺得好值得玩,不過真係要睇下個膽負唔負擔到

不過尾段會入左個隧道入面,黑蚊蚊嫁,同埋最後個part我覺得返而最正。我唔講啦,我再講的話你就冇surprise

首頁

尾頁

跳至