論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 tkyy 於 10-6-28 12:41 發表
我要供樓搵食交租養父母,唯有忍心都要請個外傭幫手照顧小朋友!

請個海外年輕的印印,以為佢未黎過未學壞;點知黎到日日偷懶、午睡、吾肯學、兼整傷小朋友流晒血,吾承認…抄!

請個有中東工作經驗的,以為佢肯吃苦;點知黎到即刻 ...

你10年換7個工人, 閒事. 我friend20年前, 1年換15個工人. 唔係有錢, 有stupid, lazy, 踢都唔郁, 偷野人贜並獲,所以唔使補錢.
怕比街坊笑? 乜野都會比人講. 怕人講? 頂D賤工人?
佢D衰野幾日幾夜都講唔晒.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我炒隻肥嘢, 我而家哩間agent都以為我對肥嘢唔好, 所以先俾佢整古喎! 連agent都有咁心態, 仲有乜好講? 其實除咗菲, 印, 仲有冇其他選擇?

珍珠宮

10年7個....唉
我7年, 就快第5個了~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我哩2年, 計埋而家用緊哩個係第5個, 但之前嗰個用咗6年, 即係8年我換咗6個, 點解之前嗰個可以用6年, 跟住哩2年要換5個? 咪就係外傭質素越嚟越差囉!

男爵府

"不明內情的親戚仲怪我地難相處先致工人咁對我地喎!"
exactly words from my heart!
So angry!

男爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-6-28 13:15 發表
我哩2年, 計埋而家用緊哩個係第5個, 但之前嗰個用咗6年, 即係8年我換咗6個, 點解之前嗰個可以用6年, 跟住哩2年要換5個? 咪就係外傭質素越嚟越差囉!

近來兩年的工人的質素是差了好多. 我都是兩年換了五個工人. 越換越差, 脾氣差到不得了, 說多一句就發癲. 現在和公主的溝通方式是"用紙仔", 真要說就要留待多人時, 才可以說到, 否則, 公主勝妳一句: 搵到老細就走, 我有錢. 如果不想再轉人, 真是想一腳伸她走.

前任公主更加厲害, 來到就對agent說:要試工, 試做七天. 如果不好, 就即走. 最後拖拉了兩個月, 借意走人了.

沒有用過工人, 是不知用工人是好痛苦, 不是出面人所想: 有工人跟出跟入, 幫手攞野, 有人煮飯..等等的好事情. 事實是兩回事.

現在工人已懂得要求, 不是非一般的工人.

公爵府

2024勳章

近來兩年的工人的質素是差了好多. 我都是兩年換了五個工人. 越換越差, 脾氣差到不得了, 說多一句就發癲. 現在和公主的溝通方式是"用紙仔", 真要說就要留待多人時, 才可以說到, 否則, 公主勝妳一句: 搵到老細就走, ... [/quote]

同意

象牙宮

原帖由 jadechant 於 10-6-28 13:53 發表

近來兩年的工人的質素是差了好多. 我都是兩年換了五個工人. 越換越差, 脾氣差到不得了, 說多一句就發癲. 現在和公主的溝通方式是"用紙仔", 真要說就要留待多人時, 才可以說到, 否則, 公主勝妳一句: 搵到老細就走, ...

而家啲工人不知好歹, 不識分寸, 就我而家哩個鞋口賓, 嚟到未夠一個月, 今朝一早打爛我個水晶球擺設, 我都冇同佢計, 只係叫佢小心啲, 頭先叫佢落去買lunch, 佢竟然開聲話想食麥當勞, 錢係小事, 但~哩個唔係應份要求, 屋企有麵有飯有腸有蛋有通粉, 佢唔食, 想食麥當勞? 我同佢講我責任係供應食物, 但唔會話佢想食乜就俾乜, 難道佢要食牛扒我又要提供俾佢? 佢係第1個主動提出要食乜嘢o既工人, 但又唔會諗下自己憑咩去要求僱主俾喎! 唔通佢覺得係應份?

大宅

其實,關於外傭的問題,找議員替香港的苦主立法可以嗎?
斷約三次,永不可來港!
斷約一次,罰半年才再來
我要供樓搵食交租養父母,唯有忍心都要請個外傭幫手照顧小朋友!

請個海外年輕的印印,以為佢未黎過未學壞;點知黎到日日偷懶、午睡、吾肯學、兼整傷小朋友流晒血,吾承認…抄!

男爵府

原帖由 jezzyuen 於 10-6-28 15:21 發表
斷約三次,永不可來港!
斷約一次,罰半年才再來

十分之好提議

阻止工人亂說: 僱主對她不好, 刻薄佢. 現在是僱主受她氣, 真不知誰欺侮誰???????????

男爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-6-28 14:12 發表

而家啲工人不知好歹, 不識分寸, 就我而家哩個鞋口賓, 嚟到未夠一個月, 今朝一早打爛我個水晶球擺設, 我都冇同佢計, 只係叫佢小心啲, 頭先叫佢落去買lunch, 佢竟然開聲話想食麥當勞, 錢係小事, 但~哩個唔係應份要求, ...

妳工人出口, 我公主出手.

我在廚房準備煲湯材料, 她在飯廳食面包, 她的行為是告訴我: 我阻住她食早餐. 連續兩日都是這樣做. 以前的工人會"自動"走入廁所洗衫. 妳話現在工人的質素如何???????

別墅

我都在20個月內第4個工人了... 之前3個賓, 希望8月來嗰個香港完約印可以ok...

大宅

我想大家比小小意見,我家姐姐用到今年9月第3年,初初都覺得幾好既,但續約之後,佢宜家日日都用手機上網,叫AGENT話過佢1次,宜家佢唔會再喺我面前禁電話,但一日去TOILET6,7次,次次都大半個鐘,初初黎,因為冇細B,佢夜晚自己一個ZZZ,朝早會8點起身,細B出世後,早排因為晚晚半夜都喊,所以就9點,但宜家佢成10點幾先起身,你地覺得合唔合理呢?(我99有時會上黎ZZ,佢上黎就同細B ZZ的,佢話細B宜家夜晚唔會喊,只係會郁下啫,好多時都一覺ZZ天光,但一同姐姐ZZ果時,第2日姐姐就會自動講:噚晚又成晚喊&郁,唔ZZ呀~)做野超慢,成個鐘都煮唔到飯出黎,所以宜家係我自己煮,但唯一好係唔偷野,加上2個女仲細(3歲&1.5歲)擔心換姐姐後佢地唔跟,又怕換到個更差的,可唔可以比D意見我,我可以點做呀?thx~
原帖由 charmaine0301 於 10-6-28 16:10 發表
我都在20個月內第4個工人了... 之前3個賓, 希望8月來嗰個香港完約印可以ok...

複式洋房

For me, 6 years, 5 indonesian and 1 philipino with 2 of them finished 2 years contract.

大宅

可以點做?從咩途徑呢?
原帖由 jadechant 於 10-6-28 16:04 發表

十分之好提議

阻止工人亂說: 僱主對她不好, 刻薄佢. 現在是僱主受她氣, 真不知誰欺侮誰???????????

大宅

原帖由 jezzyuen 於 10-6-28 15:21 發表
斷約三次,永不可來港!
斷約一次,罰半年才再來

我都希望得

不過好難實行. 皆因佢地呢班公主有公會support, 我地香港政府經常買佢地怕. 佢地一斷約實話係我地d香港僱主問題, 話我地無理解僱:;pppp:

男爵府

感同身受。真係唔想成日換阿姐,阿囡又要適應,我又要適應,又要晒錢,但3年黎依家第四個喇!

第一個海外的bun,唔識講英文、唔識湊NB、唔適煮飯、唔識清潔,只係識食......

第二個有中東經驗,但係唔識湊b,搵埋人教佢都唔識。又唔識煮飯,仲借欠債、偷野......

第三個請本地既,開頭真係冇得頂,我諗住用佢用到佢退休。點知9個月後變咗第二個人。唔做野、黑面、d餸入面成日有垃圾、鬧我、偷$......

依家o個個黎咗1個月,暫時態度良好。我10月生,但係佢依家先話唔識湊NB,叫我地請多個......

我幾時有運行?

大宅

原帖由 lokyaobb 於 10-6-28 16:42 發表
我想大家比小小意見,我家姐姐用到今年9月第3年,初初都覺得幾好既,但續約之後,佢宜家日日都用手機上網,叫AGENT話過佢1次,宜家佢唔會再喺我面前禁電話,但一日去TOILET6,7次,次次都大半個鐘,初初黎,因為冇細B,佢夜晚自己一個ZZZ,朝早會8點起身,細B出世後,早排因為晚晚半夜都喊,所以就9點,但宜家佢成10點幾先起身,你地覺得合唔合理呢?(我99有時會上黎ZZ,佢上黎就同細B ZZ的,佢話細B宜家夜晚唔會喊,只係會郁下啫,好多時都一覺ZZ天光,但一同姐姐ZZ果時,第2日姐姐就會自動講:噚晚又成晚喊&郁,唔ZZ呀~)做野超慢,成個鐘都煮唔到飯出黎,所以宜家係我自己煮,但唯一好係唔偷野,加上2個女仲細(3歲&1.5歲)擔心換姐姐後佢地唔跟,又怕換到個更差的,可唔可以比D意見我,我可以點做呀?thx~

(1) 我以為煮野慢係D亞姐通病添. 我之前o個個煮普通公仔麵要大半個鐘; 煮2送午餐要2.5鐘; 3送無湯晚飯7點半開飯, 佢4點已經o係廚房切切切啦 . 而家新呢個煮晚飯都要2個鐘.

(2) 驚細路唔跟新工人呢樣野我都擔心過, 亦都係我忍舊工人既主因. 不過身邊5-6個朋友經驗話我知, 呢樣擔心係多餘, 細路好快適應, 除非你請左個好得細路驚既新工人啦. 我個女2歲, 我換工人之前會解釋幾次比佢知工人要返家鄉, 比心理準備佢. 揀新工人時帶埋佢, 觀察佢地合唔合眼緣. 跟住我換工人第2日, 亞女已經同新工人打成一片啦

(3) 如果你忍得辛苦, 不如博一博啦. 我都係忍無可忍, 下決心換過個, 而家我後悔換得遲添.

複式洋房

原帖由 lokyaobb 於 10-6-28 16:42 發表
我想大家比小小意見,我家姐姐用到今年9月第3年,初初都覺得幾好既,但續約之後,佢宜家日日都用手機上網,叫AGENT話過佢1次,宜家佢唔會再喺我面前禁電話,但一日去TOILET6,7次,次次都大半個鐘,初初黎,因為冇細B,佢夜晚自 ...

炒啦, 仲駛講?

首頁

尾頁

跳至