嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔現在22個月喇﹐食得又‘生肉’。但係就係訓得好差。
由出世到而家﹐未試過一覺訓超個4個鐘。好難搞。因為房間細小﹐我又要返工﹐BB初出世到1歲都係姐姐同拒訓。每2-3個鐘就醒一次。好彩(係我地好彩)的時候BB會只係醒一醒轉下身望下就圍﹐一陣就會訓返。通常都係會喊﹐有時大聲尖叫。初時都係覺得係BB肚餓﹐要飲奶。到1歲已經戒左夜奶。但係仲依然係甘﹐2-3個鐘醒左不停喊﹐都唔知拒想要咩﹐抱左都係喊。以為拒係扭計﹐唔理拒由得拒喊﹐拒真係可以喊成個鐘唔停。到喊都累了就訓。有時就起身要玩。(我地會繼續詐訓﹐拒而然會黑麻嘛自己走去玩)玩1個鐘先再訓。訓2-3個鐘又喊過。一年下來姐姐減左30磅!!! 半年前搬左﹐有返間姐姐房﹐我可以幫下姐姐weekend同放假同仔仔訓﹐等姐姐有覺好訓。但係長此落去都唔係辦法。我驚姐姐有一日會累病。我自己都無覺好訓因為我一聽見拒喊我都會醒。
問過醫生同健康院﹐都話拒無其他問題﹐食得好又有發育﹐就無問題。但係似乎問題愈來愈差。自從仔仔開始學野﹐識得‘選擇’﹐而家仲差左。有時夜晚醒左係要嘈醒你﹐緊住問拒要咩﹐咩都話NO。有時係不停甘喊﹐不停話NO。扭得仲多左耐左。
有D人話試下夜D先訓﹐等拒累D﹐都係一樣。有朋友又話下午唔好比拒訓太耐(其實午教都係訓1-2個鐘)﹐都無幫助。又試過同拒玩多D﹐跑多D﹐累就會訓好D﹐都係唔得。試過比珍珠末﹐保嬰丹﹐七星茶﹐睇過中醫飲中藥話係寧神定驚﹐都係一樣。有無媽媽係甘﹖應該點做﹖又或者有無專科或者應該找咩人可以幫都手﹖係咪應該要BB自己訓會好D架﹖﹖ thx everyone!!!

複式洋房

仲有拒甘細已經開始有黑眼圈﹐我唔覺得係醫生講甘無問題。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

係咪你間屋 冇理由3-4小時就醒仲要喊...

男爵府

原帖由 Himmi 於 10-6-28 23:44 發表
仔仔現在22個月喇﹐食得又‘生肉’。但係就係訓得好差。
由出世到而家﹐未試過一覺訓超個4個鐘。好難搞。因為房間細小﹐我又要返工﹐BB初出世到1歲都係姐姐同拒訓。每2-3個鐘就醒一次。好彩(係我地好彩)的時候BB會只係醒一醒 ...

或者比奶咀佢食會唔會好 d 呀...

複式洋房

感謝回覆
我都諗過會唔會係間屋﹐但係拒係由一出世到而家都係甘﹐無理由2間屋都係甘。

奶嘴﹐拒之前有食﹐但係10個月個時拒自己無喇喇戒左﹐唔再食返。

珍珠宮

好媽媽勳章

你家姐姐算唔話得啦, 辛苦到一年減30磅, 你要加佢人工.

你仔仔暑假後會唔會返兩歲班? 我仔仔未返學前都係咁, 日頭無乜寄託, 精力過盛, 雖然我會同佢出街行下, 跑下走下, 但energy burn唔哂, 成晚訓覺碌來碌去, 搞到我都無覺好訓.

返左學好D, 因為佢有寄託, 學校有野學, 學野要用腦side精神, 而且有小朋友陪佢玩, 唔會留在家無所事事, 精力唔知點消耗, 作息亦變得定時定候. 如果學校在家附近, 你可以叫佢來回自己行, 食完午飯及晚飯又帶佢行下商場和公園 (姐姐負責下午, 你負責夜晚), 咁樣運動量應該好夠. 至於晏覺, 你最多俾佢訓1個鐘, 等佢夜晚訓長D. 如果情況無改善, 試下cut埋晏覺.

民房

我個囡都係咁, 佢而家10個月, 8個月之前佢一直都瞓得好好架, 唔知點解佢無啦啦就咁, 我都係咩都試過, 按摩, 音樂, 奶咀, 中藥, 食療, 沖涼, 咩都唔係太有效囉~~

請問可以點呀?

複式洋房

原帖由 jaycee_mami 於 10-6-29 15:57 發表
你家姐姐算唔話得啦, 辛苦到一年減30磅, 你要加佢人工.

你仔仔暑假後會唔會返兩歲班? 我仔仔未返學前都係咁, 日頭無乜寄託, 精力過盛, 雖然我會同佢出街行下, 跑下走下, 但energy burn唔哂, 成晚訓覺碌來碌去, 搞 ...

唔該晒﹐聽落好有道理~~可能係拒太多精力....其實日日都有出街玩了。可能近排成日落雨無得出所以差左。Oct 會返N1希望去好D。 thx!!
係我個姐姐好好的﹐我都唔想拒甘辛苦。

別墅

生活作息唔夠定時﹖晚餐太遲食﹖太遲入睡﹖

2歲BB夜晚可以睡11-12個鐘架

BB有生理時鐘,過左佢最想訓的時間,佢就好難訓到天光,你可以留意佢幾多點最眼訓,再調節下佢D生活作息,晚餐盡早食,在入睡前2-3小時食

睡前一定要有"入睡程序",如換睡衣,每天都在同一時間做相同的事,以及有大約最少20分鐘親子活動,比夠安全感佢,再放在床,放在床後就熄燈

我個B(13個月)曾經都係成日唔好好地訓,後來我睇書,真係好有用,本書叫"養育會睡寶寶",佢依定一覺訓天光

複式洋房

原帖由 hotspring 於 10-6-29 22:56 發表
生活作息唔夠定時﹖晚餐太遲食﹖太遲入睡﹖

2歲BB夜晚可以睡11-12個鐘架

BB有生理時鐘,過左佢最想訓的時間,佢就好難訓到天光,你可以留意佢幾多點最眼訓,再調節下佢D生活作息,晚餐盡早食,在入睡前2-3小時食

睡前一定要有"入睡程序",如換睡衣,每天 ...

thx alot...如果等拒累我都唔知等到幾點。拒會係甘玩﹐11-12點都好似唔眼訓甘。平時係7點食晚餐﹐10點倒訓﹐都好依時同程序﹐係有時出街去野左﹐就會唔同。通常8點多9點沖涼﹐玩到10點倒就刷牙洗面訓。
你地BB幾點訓架﹖﹖10點係咪太夜﹖但係早箍又唔肯訓>.<
等我都買本書睇下先~~

別墅

雖然我係10月先出世既媽媽

但我係做教育既....同埋自己都有失眠問題...睇好多呢D書...

我想問媽媽...小朋友有無一個特定既地方玩嫁...(唔好把訓覺地方同玩既地方一樣)
因為BB會習慣呢個環境係玩唔係訓....
就好似大人唔好用自己張床做運動一樣....要製造一個休息磁場

你試下唔好比佢再係房到玩..只係訓覺...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

試下比佢返下學前班囉,可能會好d既!
起碼返下學教下佢每樣野都有程序,幾時係玩幾時係訓幾時係食啦...有時呢d野真係屋企人幫佢唔到(因為屋企人係始終會有寵既成份係度),係要d外人先教得掂!!!

複式洋房

我睇書話10點訓係太遲,要7-8點訓
我覺得係香港真係好難做到,但係himmi 我諗你乜都會試下,就試埋lee樣lor
我個仔係8點訓,有時老公返黎都見佢唔到架
http://www.mamagila.blogspot.com/
香港媽媽在新加坡

洋房

我跟一本書學習幫bb訓覺,研究指出,太累的bb晚上會訓得不好,因為身體積累太多皮質醇,所以好難自己入睡和好易醒。所以可以早睡一點﹙晚上6-8時是小朋友的最好入睡時間﹚,同埋做一些睡前儀式,讓他知道這是睡覺時間。晚上,就算他醒來都唔好俾佢玩。同埋,歲半後的小朋友一定需要下午小睡,你bb有做到,都不錯了!
你嘗試持之而行,為了他的健康著想,及早改變他的生活習慣。

複式洋房

我地無係房同拒玩架﹐永遠係廳。係有時臨訓之前玩一陣先訓﹐5分鐘倒。諗諗下﹐會唔會係因為拒D玩具全部放係房呢﹖會唔會有影響呢﹖因為拒通常醒左就扭玩具玩。
我都覺得10點太晚﹐但係試過8-9點﹐一係拒係要係床到玩到10點先訓﹐一係就好難訓得著但係都係11-12點醒﹐仲要好精神....好似訓下午小睡完甘﹐訓一陣醒左就再玩過。仲會晨早5點就醒晒唔肯再訓。
其實我地真係試過好多方法了。我個姐姐湊過好多BB﹐有經驗的。都話未試過甘。諗極都諗唔明.... 不如我大概話比你地知BB全日作息。係咪有咩地方我地做錯呢﹖
7-7:30am 醒﹐飲枝奶就再訓過
9:00am 起身﹐洗面﹐玩一陣﹐食小食 (逢星期二六去playgroup...就會1pm先食飯﹐2-3點先訓﹐5點起身)
12:00pm 午飯 通常食成個鐘
1:30-2pm 午睡
4-4:30pm 起身﹐飲奶﹐之後唔落雨就去街。
7:00pm 晚飯
9:00pm 沖涼
10:00pm 入房訓較
12-1am 醒第一次
3-4am 醒第二次

複式洋房

如果改時間係咪要推前晚餐去6點﹖8點沖涼跟住訓覺﹖ 甘4點餐奶係咪可以戒左拒﹖

複式洋房

我計過你個仔每天total睡眠時間約13個鐘, 未減半夜起床玩(估計2次加埋1個鐘), 減左就是12個鐘, 吾知有無計錯? 如果計錯, 你自己再計過

你個時間表要base on 12個鐘計, 如果BB剩係需要訓12個鐘,佢係訓吾到甘多, 同埋佢會訓吾淋, 半夜醒左又訓吾翻

我覺得個問題可能係呢到 =>

( 7-7:30am 醒﹐飲枝奶就再訓過)

佢半夜醒2次, 所以早上要補翻, 我會甘:
7-7:30am 醒﹐飲枝奶
7:30-9:00 飲枝奶就再訓過 <= 一刀砌, 吾好比佢訓返, 可能會扭計D, 但try your best 同佢玩
12:00pm 午飯 通常食成個鐘
1:30-2pm 午睡
4-4:30pm 起身﹐飲奶﹐<= 照舊, 但4:30 一定要叫醒佢, 吾好比佢補翻早覺
7:00pm 晚飯
9:00pm 沖涼
10:00pm 入房訓較 <= 如9:00後有睡意, 早D訓, 睡前routine 一定要有
12-1am 醒第一次
3-4am 醒第二次
7-7:30am <= 開頭1個星期一定要叫醒佢, 吾好比佢補覺
如果吾舒服 or 有D 大改變 (eg 搬家, 換姐姐...etc) 就吾好變住, 等好翻先

另外, 要計翻係吾係total 12 個鐘

希望幫到你

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔1歲半果時... 一訓左午睡 (就算加埋1小時左右), 果時唔到零晨一點半, 都仲係床上行來行去, 走來走去, 唔訓

最後... 同褓姆講明, 唔準比佢訓午睡, 咁褓姆改左 4:00pm 至 5:00pm 同亞仔出街 或 去公園玩, 唔比亞仔訓午睡, 佢先唔再係床上走來走去唔訓

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

出街時佢係拖住行定係坐bb車呀??
試下7點晚飯前帶佢去公園玩最少一個鐘,比佢發洩精力。

複式洋房

我會試下所有建議的~~唔該晒各位~希望拒會訓得好D~

首頁

尾頁

跳至