烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問蒸雞蛋榚方法, 因為失敗了兩次, 原因 熄火後變了一團粉, 好似食實燉蛋.

大宅

你係咪蒸水蛋呀~??要落多d水先唔會好似燉蛋咁架

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果蒸時發得好高,一打開個蓋即塌下,好可能係份量唔正確,蛋、奶或水份過多,唔夠麵粉令蛋糕升高後定型。

如果由頭到尾蛋糕都冇發起或發得唔高,即有可能係打蛋打得未夠發就溝粉,又或者係過度拌麵糊消泡(走哂d氣泡發唔起)。
盡我一己之力,發放正能量!

複式洋房

召藥師 :

蒸時發得好高, 一打開個蓋即塌下. 我根那個份量做 :
低筋麵粉 200 克
發粉 4 茶匙
蛋 2 隻
砂糖 80 克
牛奶 180 毫升
菜油 4 茶匙
雲呢拿油 1-2滴

原帖由 召藥師 於 10-6-30 04:15 發表
如果蒸時發得好高,一打開個蓋即塌下,好可能係份量唔正確,蛋、奶或水份過多,唔夠麵粉令蛋糕升高後定型。

如果由頭到尾蛋糕都冇發起或發得唔高,即有可能係打蛋打得未夠發就溝粉,又或者係過度拌麵糊消泡(走哂d氣泡發唔起)。 ...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

個食譜接近pancake多d喎,加咁多奶?!
妳可參考我個blog食譜
http://blog.yam.com/jazzychiu/article/14680102
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至