跳至

首頁
23456...48

尾頁

大宅

原帖由 JANPCY 於 10-7-9 13:32 發表

換言之.. 恤衫 + 西褲 & PE衫褲 各買兩套應該OK啦 ~ 係嗎?

基本上係OK架、不過我怕唔乾、共有三套恤衫校服

大宅

請問, 小一係咪已經有小童軍可以參加架啦?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

thanks , 報左名

原帖由 fungyee 於 10-7-9 10:14 發表

wingyee_ma,
你睇下呢個website...

http://www.hkedcity.net/iworld/index.phtml?iworld_id=139

開始報名啦!

大宅

甘我要同她買多套運動衫先得
唉, 又要出去旺角走一趟

駛了好多錢,好心痛,
遲些又興趣班,又托管班, 又東又西都要錢....

石小打了電話給你們未?我收到電話話要見呀小朋友,要看她的評估及成績

大宅

你地有無參加暑假的普通話班呀
我同呀女已參加了,一齊參加呀, 當學下嘢又好, 或當早些適應下小學校園("親"暑假,學校無甘多人)又好

大宅

知唔知今年石小升中情況如何?
校網又是那句話90%入首三志願
我想知入到好唔同中學的人數

大宅

daydaybaby, 學校又會無端端要見小朋友既? 仲要睇埋評估及成績!!! 係咪抽樣調查呀??? 有無講乜原因呢? ???

大宅

我都報了, 不過唔知有無份讀, 因為我本身無參加考普通話班. 學拚音真係好重要架, 以前就係唔識, 所以個仔普通話唔好囉!

點解要見小朋友呀??? 我無接到電話亦都未聽過喎!

一年班好似係幼童軍, 好似只你要買一件t-shirt就ok, 到四年班先分男/女童軍, 我仔紅十字會就要買成套制服又要釘章...

原帖由 daydaybaby 於 10-7-9 23:43 發表
你地有無參加暑假的普通話班呀
我同呀女已參加了,一齊參加呀, 當學下嘢又好, 或當早些適應下小學校園("親"暑假,學校無甘多人)又好

大宅

聽朋友講今年係派得幾好! 不過90%首三志願就唔代表什麼, 因為聽講話多數係老師同家長傾有咩學校適合你個小朋友就建議你選做第一志願, 即係話第一志願亦都未必係好好的中學囉! 果日校長都係咁講! 不過講真只要小朋友考得前就唔駛怕...所以這些我都無諗咁多, 因為我仔都唔係前面果堆....

原帖由 daydaybaby 於 10-7-9 23:46 發表

大宅

原帖由 cherrychunhim 於 10-7-10 08:47 發表
我都報了, 不過唔知有無份讀, 因為我本身無參加考普通話班. 學拚音真係好重要架, 以前就係唔識, 所以個仔普通話唔好囉!

點解要見小朋友呀??? 我無接到電話亦都未聽過喎!

一年班好似係幼童軍, ...

一二年班叫"小童軍"、人人可報要抽架、三年班開始先叫”幼童軍”呀、

大宅

你地所講既暑假普通話班, 係咪指學校果個小一什麼拚音基礎班 (10堂 HK$500) ? 我幫囝囝報左名.... 乜唔係報左名比埋錢就可以讀既咩?

大宅

回覆 7# daydaybaby 的文章

石小的暑期普通話班是 " 親子" ma ? 我仲以為for 準 P. 1 生添 ? 截了未 ? 我未報呀..

大宅

回覆 9# daydaybaby 的文章

叫公司速遞買, 得唔得 ?

子爵府

原帖由 daydaybaby 於 10-7-9 23:46 發表
今年派位歷屇最好.皆大歡喜,學校正增值,但宜跑全級三十名內,基本上萬無一失.

大宅

哈哈,我都想全級頭30名內,
不過想知下學校的入各好中學名及人數,感覺上好像安心些

原帖由 dobbybabie 於 10-7-10 23:36 發表
今年派位歷屇最好.皆大歡喜,學校正增值,但宜跑全級三十名內,基本上萬無一失.

大宅

你指買校服嗎?
可以公司速遞買嗎?不過都是不太穩當, 我見當日校服商給孩子度身後,所給的校服多數都大了多個碼的,去到買即試即換,好似好點,

反而我買少了本數學書,我可能要問下可不可以先入數到銀行,到時跟英文書一齊送來

原帖由 鼻涕蟲 於 10-7-10 11:06 發表
叫公司速遞買, 得唔得 ?

大宅

有幼童軍嗎
我個女在幼園時買了一套的幼童軍衫及書包水樽,上了几堂, 現在學期完就無用了,好浪費
上到小學如選幼童軍可否用番現在的用品呢?還是又買過

我都以為普通話班是交錢就可以參加, 我仲寫了支票一次過交

老師無找你小朋友見嗎?甘可能是因我小孩用緊政府支援服務,
不過政府評估話她唔是最嚴重,小學可能唔會比服務她,唉,都唔知是好,定唔好,話哂都小一要好多適應,又無支援....mouth:

大宅

回覆 2# daydaybaby 的文章

是的..可能囡囡穿"XS" 碼的 PE 衣服都有大..所以不用試..書..不是買全套嗎 ?

大宅

醒目開學勳章

今日去見完個普教中面試,唉~~我真係無用law,無啦啦會痛痌都有,好彩我去完之後都未到者,不過我估都係唔得多,因為老師同我講,普通話同廣東話教都唔係大問題,只要平時睇多d書,咁樣對寫作會好大幫助,同埋佢問左我屋企有無人同小朋友講普通話,我話無架,重有就係我個仔..哈哈....真係唔係好識,重加埋緊張,平時佢識個d都唔識,笑住咁話唔明人地講乜野......唔~凍過水law,不過當比佢一個經驗啦,如果小朋友係一定要有咁上下水平先入到,我唔想勉強佢入,我估老師都有佢地一套去教嘅。

大宅

branma唔該晒! 因為我仔之前都參與這些活動, 所以都唔係好識分...
我都想知個普通話暑期班, 是否報了名就有得上呢?

原帖由 branma 於 10-7-10 09:56 發表

一二年班叫"小童軍"、人人可報要抽架、三年班開始先叫”幼童軍”呀、

首頁
23456...48

尾頁

跳至