跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

報到, 報到

原帖由 wingyee_ma 於 10-7-1 18:15 發表
希望囡囡下年都入到石小,同你地做朋友

大宅

好呀, 有個大姐姐帶住,個心都定啲,又可教下小朋友,提點下,
今年書費好貴, 是否沒有了英文故事書

我們要在8/7相認先得, 怎相認好呢

大宅

那時吸引讀此校的其中一個原因就是用英文故事書
現在無了, 好失望

星期六是否不用上學呢,
唉!我依啲打工仔,星期六要返工,到時都唔知點安置個小朋友好,

原帖由 catfishhome 於 10-7-5 23:58 發表
不如黎個清一色下半身著黑褲呀 因為我估多數人都有呀麻 hehe

大宅

一舊雲甘
因為我在家長會坐得後,又遲入來,聽得唔清楚,仲慒慒下

唉,今年要考些TSA試嗎,小一都未適應到,就要谷她成績,到時大人小孩怎好,真是怕做到死死下

大宅

甘我要同她買多套運動衫先得
唉, 又要出去旺角走一趟

駛了好多錢,好心痛,
遲些又興趣班,又托管班, 又東又西都要錢....

石小打了電話給你們未?我收到電話話要見呀小朋友,要看她的評估及成績

大宅

你地有無參加暑假的普通話班呀
我同呀女已參加了,一齊參加呀, 當學下嘢又好, 或當早些適應下小學校園("親"暑假,學校無甘多人)又好

大宅

知唔知今年石小升中情況如何?
校網又是那句話90%入首三志願
我想知入到好唔同中學的人數

大宅

哈哈,我都想全級頭30名內,
不過想知下學校的入各好中學名及人數,感覺上好像安心些

原帖由 dobbybabie 於 10-7-10 23:36 發表
今年派位歷屇最好.皆大歡喜,學校正增值,但宜跑全級三十名內,基本上萬無一失.

大宅

你指買校服嗎?
可以公司速遞買嗎?不過都是不太穩當, 我見當日校服商給孩子度身後,所給的校服多數都大了多個碼的,去到買即試即換,好似好點,

反而我買少了本數學書,我可能要問下可不可以先入數到銀行,到時跟英文書一齊送來

原帖由 鼻涕蟲 於 10-7-10 11:06 發表
叫公司速遞買, 得唔得 ?

大宅

有幼童軍嗎
我個女在幼園時買了一套的幼童軍衫及書包水樽,上了几堂, 現在學期完就無用了,好浪費
上到小學如選幼童軍可否用番現在的用品呢?還是又買過

我都以為普通話班是交錢就可以參加, 我仲寫了支票一次過交

老師無找你小朋友見嗎?甘可能是因我小孩用緊政府支援服務,
不過政府評估話她唔是最嚴重,小學可能唔會比服務她,唉,都唔知是好,定唔好,話哂都小一要好多適應,又無支援....mouth:

大宅

因為有些書局的書卷,所以想用埋,咪無買全部,
原來書局話之前說錯了,有2本無得買

見完家長了,哈哈,七個老師對一個家長,約10多分鐘, 原來全程都是問家長問題,個小朋友就在另一邊玩或畫畫

老師話小女8月尾要上一個星期的適應班,
如果加埋普通話班,26-27日的新生日,真是好忙錄

原帖由 鼻涕蟲 於 10-7-12 10:00 發表
是的..可能囡囡穿"XS" 碼的 PE 衣服都有大..所以不用試..書..不是買全套嗎 ?

大宅

石小的網址內有此通告
但我估是給升k3的幼園學生,好像其他小學甘,推出些學習班, 又可推銷下學校

原帖由 fungyee 於 10-7-15 21:06 發表

係咩黎架? 有通告既咩?

大宅

石小校長是否將會退休?????????

大宅

聽聞的
所以向你們確實下是否真實,
我同個小朋友選此校,最大原因都是校長夠包容,肯幫助學習障礙兒童,唔似某些校的校長馬上變面,轉大個圈就是說資源唔夠,暗示你另再選校.

另外我唔見了暑期普通話拼音班的通告,你們可否告訴我有關的內容日期, 聯絡老師/電話
謝謝
原帖由 鼻涕蟲 於 10-7-19 12:52 發表
咁快 ?

大宅

my email:[email protected]
pls give me the copy of this notices
thanks

原帖由 鼻涕蟲 於 10-7-20 20:45 發表
hello,
"少兒普通話漢話拼音基礎課程"
共10堂, 8/16,17,18,19,20,23,24,25,30,31
time : 9-10am / 20 persons = 1 class
www.aclec.com.hk
如想要成章通知, pls give me your fax # or email is fine (my email is ...

大宅

這個活動好好呀
我之前聽某名校的女校長都有這種活動,個校長好nice , 好懂得小孩心理, 懂得教孩子的方法, 唔係高高在上的訓話,估唔到石小校長都是這樣

想當年,我那年代的小學校長好日都唔會見到一次,見到都連招呼都不會同學生打

原帖由 branma 於 10-7-21 09:39 發表

大家都係信服校長才選石小、我仔仔最喜歡我和校長有個午膳約會、毎個小朋友都寫一封信給校長、校長會在一班選幾封寫得好的、把它們讀出來和大家分享及鼓厲、我仔仔有次寫考得不好、校長選了他的信及鼓厲他要努力呢 ...

大宅

好似話2年後,會唔由副校長升上去呢?
唉.....
到時都唔知掂,如果葉校長留下來就好了

原帖由 fungyee 於 10-7-20 21:12 發表

咁校長幾時會退休呀? 仲有兩三年嗎?

大宅

Received
Thanks

原帖由 鼻涕蟲 於 10-7-26 09:23 發表
Hi daydaybady ,
通告已給你, 請查電郵吧 ..謝謝 .

大宅

想問下27/8是小朋友和家長一起見老師同學,還是小朋友自己入去,家長先離去,夠鐘才接小朋友呢? 同埋26/8的家長會是說什麼?
特別是26/8我有點不想去,想留返日假,由老公去,但又怕唔去好損失.

同埋學校遇掛8號風球會如何的,是否立即叫校車送學生走,還是留校至家長接呢,我公司8號黑雨放工一向都遲遲才放人,到時怎好呢

大宅

我個女都是1c班,
啲熟的同學多數入了其他班,
fungyee, 鼻涕蟲請多多指教
信相日後我要常常騷擾你們, 請教你們, 因為我個女聽嘢得一半,同我解釋又只餘一半,都時都唔知點

原帖由 fungyee 於 10-8-5 20:00 發表

我個仔都係1C 呀....yeah...

首頁
12345...6

尾頁

跳至