母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我自己餵左人奶9個幾月,同我仔仔差唔多出世既bb有d都係食緊人奶,但係依幾日同d媽咪傾開,佢地開始諗住同bb介人奶,原因係因為佢地話6個月之後既人奶冇營養冇抗體,話連佢地睇開既兒科專科醫生,健康院姑娘都係咁講,我真係有d唔開心,因為大家為bb堅持左咁耐,都知道人奶係對bb一生最好既野,就係為左個d比奶粉商洗左腦既人去停人奶,我真係覺得好可惜,因為我都想所以既bb得到最好既野~
大家身邊有冇人同你地講過左6個月既人奶冇營養冇抗體叫你地去停唔好餵?
奀b仔9月16日出世啦~

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 奀b豬媽咪 於 10-7-1 09:37 發表
我自己餵左人奶9個幾月,同我仔仔差唔多出世既bb有d都係食緊人奶,但係依幾日同d媽咪傾開,佢地開始諗住同bb介人奶,原因係因為佢地話6個月之後既人奶冇營養冇抗體,話連佢地睇開既兒科專科醫生,健康院姑娘都係咁講,我真 ...

有呀...咁我咪話以前冇奶粉,咁D BB 6個月之後食咩呀!佢地多數都唔出聲.好彩係我2個家姐都係奶媽餵到起碼1歲,所以老公睇到奶粉B同人奶B分別,所以有時佢屋企人咁講佢都會出聲!

你希望別人怎樣待你,你也要怎樣待人(太7:12)

大宅

唔係wor, 好多人都叫我餵到兩歲, 不過一定要balance d 固體食物. 俾奶粉可能易d handle啦.

大宅

我自己O既睇法係, 人奶O既營養一定係比奶粉更容易俾BB吸叫, 換言之, 對BB黎講, 人奶係好過奶粉啦, 6個月後BB開始食固體食物, 而且係1歲O既時候BBO既主要營養來源應該係固體食物, 唔係奶, 奶只係其中一種食物而已, 我唔反對轉晒奶粉O既, 但係奶粉同我O既奶去比, 我果D好D喎, 而我又仲有得生產, 咪選擇我果D囉. 所以BB食固體越食得好, 母乳產量O既壓力應該係越細, 因為BB對母乳O既依賴越黎越細.

大宅

我第一胎餵人奶餵到一歲, 健康院姑娘讚我, 而唔係叫我轉奶粉啊. 我堅信人奶係一定好過奶粉架!

複式洋房

我自己餵左人奶9個幾月,同我仔仔差唔多出世既bb有d都係食緊人奶,但係依幾日同d媽咪傾開,佢地開始諗住同bb介人奶,原因係因為佢地話6個月之後既人奶冇營養冇抗體,話連佢地睇開既兒科專科醫生,健康院姑娘都係咁講,我真 ...

"為左個d比奶粉商洗左腦既人去停人奶,我真係覺得好可惜,因為我都想所以既bb得到最好既野~" -->講得好好呀!!!
樓上既mama都講得好岩! 其實6個月後, bb應該開始進食固體, 去吸收其他營養&開始習慣進食固體, 為日後全固體鋪路... 而1歲後, 應以固體為主, 人奶做輔助, 直至2歲以上!!
那些什麼7+7, 營養全包圍, 跟本就間接助長小朋友偏食, 而本身食固體食得好既小朋友, 如果日日再飲依d肥仔奶粉, 好容易營養過剩!

再睇下專家既意見:
http://www.breastfeeding.org.hk/book/167
但是有人說母乳過了六個月就沒有營養了。
也許大家都這麼說,但是這種說法明顯是錯誤的。任何人(包括小兒科醫師們)說出這種話,只代表在我們的社會有這麼多人對於餵母乳有多無知。母乳畢竟是屬於一種乳品,即使在六個月之後,母乳中仍然含有蛋白質、脂肪和其他重要而且適合嬰幼兒的營養成分。母乳中仍含有保護寶寶的免疫因子,事實上,母乳中保護寶寶抵抗感染的免疫因子,在哺乳的第二年裡會比第一年還要多,這當然是因為幼兒在一歲之後,比較常暴露在有更多感染源的環境中。母乳仍然含有特殊的成長因子,可以協助免疫系統成熟並幫助腦部、腸胃道以及其他器官的發育。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

根據我所知 (大學時教嘅~)
抗體係d好大好複雜嘅蛋白質, 响我地嘅成長過程裡面, 消化蛋白質嘅enzyme响6-12個月慢慢成熟 (即係大蛋白分子會分解到細粒d) 而本來可以俾咁大舊蛋白過嘅腸道, 亦會慢慢吸收唔到咁大嘅分子, 而只能吸收經enzyme 切細咗嘅簡單安基酸分子 (amino acid)
即是話.. 大大吓, 雖然母乳入面有抗體, 但係bb身體會分解咗佢, 吸收d 蛋白質 (唔再係抗體!)
相同道理: 點解話唔好咁細俾bb食d好複雜嘅蛋白質食物 (or 唔好食蛋白), 就係因為佢地會成個蛋白質分子咁吸收, 好易起敏感, 但到咗12個月, 消化嘅enzyme同腸細胞都成熟喇, 咁就吸收唔到, 就無咁易食物敏感!

以我理解, bb唔會今日吸收到抗體, 聽日就突然間"成熟"! 所以, 只可以話, 6mth之後, 母乳裡面嘅抗體會越嚟越少入到bb嘅身體.. 我相信呢個係d人話餵母乳到6mth嘅原因

大宅

會唔會話唔夠營養.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

有呀.....基本上個個都係咁樣同我講...叫我停...我冇理...

大宅

Before 12m, my mother/sister asked me to drop beastfeeding (similar reason, e.g formular provide better nutrition, etc) and my hubby wanted too but afraid to ask me. Even though my will are very strong, I haven't debate with them (don't want to waste my time). I have only speak honestly to my hubby my will to feed by boy over 1 year till naturally drop.

My plan is let doctor to say to my hubby, let him know the truth from professional. Therefore at 12m when we come back to FHS, I intentionally showed my worriness about the under-weight problem of my boy (actually I'm not) and ask nurse to arrange us to have doctor consultation. Luckily, both nurse and doctor encouraged me to continue breastfeeding and pointed out that this will help my boy reduce the chance of getting sick (thus, reduce the chance of losing weight). Since then, my hubby says nothing about my nursing. For my sister/mother, I then told them the doctor's opinion (I pretend I just follow the advice of doctor) and they can't say anything to convince me also.

To me, even the doctor/nurse ask me to stop, I've prepared to have a battle with my hubby/mother/sister. Luckily, my "plan" work finally and I don't need to face such battle~

子爵府

我去醫院個產前講座, 個姑娘話世衞建議可以餵到2歲, 至少餵6個月先有足夠抗體.

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

最近我都有問過醫生,話我餵人奶已經13個月啦, d 奶會唔會冇營養呢? 醫生話只要我冇偏食,人奶唔會唔夠營養,但我再問佢但亞囝越來越瘦啊! 佢話只不過係因為我要返工,所以佢食唔夠,如果我唔水返工,一定會餵到佢變肥仔,叫我放心再餵落去啦!

禁止訪問

別墅

BB腸道吸收抗體的能力到2歲時就會冇,所以我認為餵到2歲係最好,當然,如果BB食固體唔好,早D斷奶(1歲)係恰當的,因為有些BB過份依戀母親的乳房,對其他食物冇興趣,並不健康。

餵母乳容易令BB太依賴啜母乳入睡,媽咪要小心,唔好比BB啜訓,我成10個月先訓練BB自己入睡,所以難成功,依家都一定要埋身先肯訓,不過唔會再比佢啜訓。

餵母乳的一切都好,唯一是容易令BB養成壞習慣。

男爵府

畀面勳章

我餵阿仔全人奶已經差唔多17個月, 身邊有好多人都叫我同佢轉奶粉, 因為細佬真係越嚟越瘦!! 但係佢食固體又唔係食得差架喎, 不過就唔長肉, 所以d人就話因為我d奶唔夠營養同埋唔夠比阿仔食, 所以佢咁瘦, 我想知道係咪真係咁呀??

我都知人奶對bb係最好, 不過呢幾個月我個胸細咗好多, 係細到好似無奶咁, 都唔知係咪真係夠奶比阿仔食, 攪到我有d動搖! 最慘係我家62嗰次拎住支維他奶比細佬飲, 跟住喺到講: 飲維他奶咪仲好過飲媽媽奶! 唉~ 身邊好似無乜人支持我餵人奶咁...

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

雖然我未生之前都只係想餵母乳至六個月,依家餵左差唔多五個月,我又改變左呢個諗法,我諗我會餵到自己唔再出奶,始終母乳對阿B黎講好過奶粉.......
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

男爵府

好媽媽勳章

多謝大家分享~
我發覺bb越大,身邊都開始有人會叫自己唔好再餵,好似我去做Facial d人都會問我,"你想餵到幾時?",真係有d煩,不過我都係會餵到冇奶先會停,希望大家都可以一齊堅持落去~
奀b仔9月16日出世啦~

大宅

我乳腺腫咗成個月終於的起心肝去睇醫生, 醫生話我cher得佢太勁, 俾個乳房休息下喎, 我話, 吓? 俾佢抖下咪即係收得工?! 我而要好勤力先勉強keep到奶量咋喎. 醫生話你餵到8個月都夠啦, 唔洗餵啦, 可以俾奶粉佢食架啦, 遲d又可以俾d鮮奶豆漿佢飲喎.... 果時真係諗, 真係咁咩? 係咪真係要收工??
我個仔已經唔肯埋身食啦, 不過我冇唔開心, 仲諗緊可能佢大個仔呢, 但係佢仲係飲奶飲得好開心, 咁我都會繼續為佢keep o既. 人奶都係奶, 奶點會冇營養呢?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 sheepdog 於 10-7-5 10:31 發表
我乳腺腫咗成個月終於的起心肝去睇醫生, 醫生話我cher得佢太勁, 俾個乳房休息下喎, 我話, 吓? 俾佢抖下咪即係收得工?! 我而要好勤力先勉強keep到奶量咋喎. 醫生話你餵到8個月都夠啦, 唔洗餵啦, 可以俾奶粉佢食架啦, ...

你睇個咩醫生嚟㗎亂講嘢都得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊